Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Η είσοδος στο 2024 σηματοδοτείται από την παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση και τις κοινωνικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Για την πατρίδα-μας οι επιπτώσεις σε κάποιους τομείς είναι άμεσες  και σε κάποιους θα είναι μακροπρόθεσμες.

Είναι για αυτό  ακριβώς τον λόγο που η ΕΔΕΚ διαχρονικά τόνιζε την αναγκαιότητα η οικονομική πολιτική του κράτους να μην αποσκοπεί στην επίτευξη μόνο ποσοτικών αλλά και ποιοτικών στόχων, ώστε η  οικονομία-μας  να αποκτήσει μακροοικονομική σταθερότητα.

Είναι επιβεβλημένη αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα, ώστε να επεκταθεί και σε νέους καινοτόμους και υψηλής τεχνολογίας τομείς. Να αξιοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό και να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό επιστημόνων οι οποίοι εργοδοτούνται στο εξωτερικό.

Η ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, προσδοκούμε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας οικονομικής διαχείρισης, η οποία να στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

-Ο πρώτος να επικεντρώνεται στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, και

-Ο δεύτερος στην ορθολογική και ορθολογιστική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.  

Επισημαίνουμε με ικανοποίηση ότι, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, το 2023 οι δείκτες της οικονομίας κατέγραψαν σημαντικές επιδόσεις, από τις καλύτερες στην ευρωζώνη. Αυτό συνέβαλε ώστε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την κυπριακή οικονομία, σε επενδυτική βαθμίδα. Προσδοκούμε το 2024 να είναι ακόμα καλύτεροι.

Σε αυτό συνέβαλε και η υιοθέτηση μέτρων προς την ορθή κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και προτάσεις που διαχρονικά προωθούσε η ΕΔΕΚ, όπως:

– η σύσταση (έστω και με ελλείψεις) του «Ειδικού Δικαστηρίου» για τους δανειολήπτες,

– η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου,

– η Κοινωνική Λειτουργός της Γειτονιάς,

– η περαιτέρω ενίσχυση του στεγαστικού προγράμματος,

– η επέκταση του επιδόματος τέκνου και σε φοιτητές κ.λ.π.

– η αύξηση των χαμηλών συντάξεων

– ο καθορισμός κατώτατου μισθού στα 1000 (χίλια) ευρώ

Παρόλα αυτά δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Η ΕΔΕΚ με σοβαρότητα και εποικοδομητική συνέργεια, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην υλοποίηση προτάσεων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται:

– η αναβάθμιση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας,

– η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και  η προστασία της κλιματικής αλλαγής

– η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες

– η μείωση της γραφειοκρατίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, κ.λ.π.

– η δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος και των φορολογικών  βαρών, προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων

– η ουσιαστική αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας-μας.

– η προστασία των δανειοληπτών, κυρίως των ευάλωτων, από τις αυθαιρεσίες του τραπεζικού τομέα

– η περαιτέρω ενίσχυση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με τη   δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης,

– η παραχώρηση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, κατοικίας σε χαμηλές τιμές σε νεαρά ζευγάρια, σε άπορες δικαιούχες οικογένειες καθώς και  κατοικία με χαμηλό ενοίκιο σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

Στον τομέα της υγείας πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, διόρθωσης των στρεβλώσεων που παρατηρούνται, οι οποίες πέραν της μείωσης της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, θέτουν σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Οι προτεινόμενες διορθώσεις πρέπει να,

– διασφαλίζουν στον ασθενή ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου,

– προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλα μέσα 

– καθιστούν τον Δημόσιο τομέα ραχοκοκαλιά του συστήματος, σε πλαίσιο αγαστής συνεργασίας και συνέργειας με τον Ιδιωτικό τομέα

Το Κυπριακό διέρχεται περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας, λόγω της τακτικής της Τουρκίας, αλλά και της παθητικής στάσης του ΟΗΕ και της Ε.Ε..

Σε περίοδο ασύμμετρων απειλών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας-μας, βρισκόμαστε ενώπιον της προκλητικής αξίωσης της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, για αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» και των δύο κρατών, ως προϋπόθεσης για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Η συσσωρευμένη εμπειρία από το παρελθόν πρέπει να αξιοποιηθεί για να καταστεί αποτελεσματική η αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και προκλήσεων.

Δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα και αμφιταλαντεύσεις. Οι προσπάθειές-μας να επικεντρωθούν:

– Στην επαναφορά του κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής

– Στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος

– Στην εξεύρεση δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και όχι λύσης συγκαλυμμένης  συνομοσπονδίας, που ήταν και είναι σταθερά ο πάγιος στόχος της Τουρκίας.

*Πρόεδρος ΕΔΕΚ