Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Τι θα φέρει το 2024

Ζούμε  σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα και οι ηγέτες καλούνται να δράσουν σε ένα περιβάλλον πολύ πιο περίπλοκο και σύνθετο. Χρειάζεται  όραμα και συγκροτημένη πολιτική για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις μετατρέποντας τις σε καταλύτες για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.   

Το μέλλον θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Περιφερειακές συγκρούσεις ήδη απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια. Καταστροφικοί πόλεμοι στα σύνορα της Ευρώπης επιδεινώνουν τη μεταναστευτική κρίση. Στην Κύπρο πρωταρχική πρόκληση είναι η συνεχιζόμενη κατοχή, η διαίρεση και η παγίωση του κυπριακού που απειλεί την ίδια την ύπαρξη μας. Η ανάγκη για βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει στην ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της χώρας.

Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μείωσης των εκπομπών άνθρακα και προώθησης βιώσιμων πρακτικών για τον μετριασμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Όσον αφορά την Κύπρο, θα πρέπει να επενδύσει σε πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις διαχείρισης του νερού,  έργα βιώσιμης ενέργειας και μεταφορών για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο γρήγορος ρυθμός της τεχνολογικής προόδου θα συνεχίσει να διαταράσσει τις οικονομίες απαιτώντας γρήγορη προσαρμογή. Αγκαλιάζοντας την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Επιπλέον αναβαθμίζεται και απλοποιείται η  σχέση πολιτών και κράτους που συνθλίβεται από γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα. 

Μια άλλη σημαντική πρόκληση για την Κύπρο είναι η οικονομική της ανάκαμψη και η ενδυνάμωση της αξιοπιστίας τηςη οποία έχει καταρρακωθεί από τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων και του ρόλου κυπριακών επιχειρήσεων στην αποφυγή των κυρώσεων από Ρώσους ολιγάρχες.Πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ηοικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, επηρεάστηκε επίσης σοβαρά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονταν με την πανδημία, αλλά και από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και η διαφοροποίηση της οικονομίας για τη μείωση της εξάρτησης από τον τουρισμό θα είναι βασικές προκλήσεις για την Κύπρο το 2024 και μετά. 

Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη υποσκάπτεται η κοινωνική συνοχή και η εργασιακή ειρήνη με πολύ αρνητικές επιπτώσεις τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Η μεσαία τάξη δέχθηκε τεράστια πίεση από το 2013 και μετά με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή της. Δυστυχώς το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει περιθωριοποιώντας  το 16% που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τις  κοινωνικές ανισότητες εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά προωθώντας τη δική της ατζέντα. Η ρητορική της κατά των μεταναστών έχει διχάσει την κοινωνία με αποτέλεσμα την κοινωνική αποσταθεροποίηση που οδηγεί στη βία όπως είδαμε στη Χλώρακα και τη Λεμεσό. 

Είναι για αυτό που χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική διαχείριση της μετανάστευσης και πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο η κοινωνική δικαιοσύνη, ο εναγκαλισμός της διαφορετικότητας και η προώθηση πρακτικών χωρίς αποκλεισμούς στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας για την αξιοποίηση του συλλογικού δυναμικού όλων των ατόμων θα απαντήσουν στην άλωση των αρχών και αξιών που επιχειρεί συστηματικά η ακροδεξιά σε όλη της Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και υπεύθυνα την αμφισβήτηση που υποθάλπει κατά της ίδιας της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Συνοψίζοντας, καθώς η Κύπρος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τις διαίρεσης που τσιμεντώνουν τη διχοτόμηση, του πολιτικού διχασμού, της οικονομικής ανάκαμψης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, έχει επίσης την ευκαιρία να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της,  τη στρατηγική της θέση, τους φυσικούς πόρους και τις δυνατότητες για καινοτομία και εκπαίδευση ανοίγοντας το δρόμο για ένα βιώσιμο και καλύτερο μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς για τους πολίτες της και ταυτόχρονα να συμβάλει σε περιφερειακές και παγκόσμιες σχέσεις για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Όραμα χρειάζεται και σκληρή δουλειά!

*Βουλεύτρια – Συμπρόεδρος ΒΟΛΤ