Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι αυτή τη στιγμή γεγονός. Μετά από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που άγγιξε κάθε έκφανση της ζωής και της καθημερινότητάς μας, η Ευρώπη ανακάμπτει σοφότερη, πιο ενωμένη και καλύτερα συντονισμένη στο χώρο της υγείας. Στις πιο δύσκολες περιόδους της πανδημίας, έλεγα συχνά ότι μέσα από κρίσεις γεννιούνται ευκαιρίες. Η πανδημία ξέσπασε αναπάντεχα με κόστος που εξακολουθούμε να μετρούμε. Προκάλεσε ανθρώπινο πόνο και απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ζωών ανά το παγκόσμιο. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ποτέ άλλοτε δεν είχαν αντιμετωπίσει τόση πίεση. Στην δε αρχή της κρίσης, ήρθαμε αντιμέτωποι με την έλλειψη αρμοδιότητας της ΕΕ για ανάληψη δράσης και σαφή έλλειψη συντονισμού σε διασυνοριακό επίπεδο. Παρά το εμπόδια πέτυχαμε μια ισχυρή και ενωμένη αντίδραση της ΕΕ. Η πλέον εμβληματική δράση είναι η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, τα οποία ήταν ταυτόχρονα και ισότιμα διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες και τα κράτη μέλη. Η πανδημία μας ώθησε επίσης προς δημιουργικές λύσεις, όπως το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και η άμεση εφαρμογή των τεχνολογιών mRNA για την ανάπτυξη εμβολίων. Οι λύσεις που δώσαμε ώθησαν τα κράτη μέλη να πιστέψουν το όραμα μας και να ενστερνιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Έκτοτε, έχουμε θέσει γερά θεμέλια με σειρά ενεργειών, ενώ εντός του 2024 τρεις συν ένας βασικοί πυλώνες μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. 

Διαθέσιμα και προσβάσιμα φάρμακα

Οι διαχρονικές αναφορές για τις ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς, ενώ εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν. Έχουμε προτείνει ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που παρέμενε ίδια τα τελευταία 20 χρόνια, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά φαρμάκων ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα παρουσιάσαμε το πρώτο επιχειρησιακό πλάνο αντιμετώπισης των ελλείψεων τον περασμένο Οκτώβριο, και στις 11 Δεκεμβρίου τον πρώτο ευρωπαϊκό κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων συγκεκριμένα για το 2024. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Κρίσεων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έχουν εντοπίσει τα βασικά αντιβιοτικά για τα οποία αναμένεται να υπάρξει κίνδυνος ελλείψεων και έχουν ληφθεί μέτρα για την εξασφάλιση τους. Εντείνουμε παράλληλα τη δράση μας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εθελοντικής Αλληλεγγύης ο οποίος θα επιτρέπει την ανταλλαγή φαρμάκων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Ψυχική και σωματική υγεία σε ισότιμη βάση

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας θα παραμένει για μας υψηλή προτεραιότητα εντός του 2024. Με 20 εμβληματικές πρωτοβουλίες και χρηματοδότηση ύψους 1,23 δισ. ευρώ, η Κομισιόν, θέτει την ψυχική υγεία στο ίδιο επίπεδο και σε ισότιμη βάση, με τη σωματική υγεία. Για το 2024, επικεντρωνόμαστε σε τρεις βασικούς άξονες: στην κατάλληλη και αποτελεσματική πρόληψη, στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας  θεραπεία ψυχικών διαταραχών, και στην  επανένταξη. Η αντιμετώπιση της προκατάληψης και του στίγματος είναι βασική προϋπόθεση ώστε να αναζητήσει κάποιος  βοήθεια.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου

Εξίσου εντατικά συνεχίζεται και το 2024, η ταχεία υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Με δραστηριότητες που αφορούν την συμπερίληψη μεγαλύτερου αριθμού διαφορετικών καρκίνων σε προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου, τη δημιουργία του πρώτου δικτύου Ολοκληρωμένων Κέντρων Καρκίνου, τις νέες συστάσεις για περιβάλλον χωρίς καπνό, τις συστάσεις για καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ. Εντός του 2024 δρομολογούμε ακόμη 30 νέες δράσεις, για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Στις 31 Ιανουαρίου διοργανώνουμε για το σκοπό αυτό συνέδριο με αφορμή τα 4 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, στην οποία θα αναφερθούμε λεπτομερώς, σε ότι έχουμε επιτύχει και σε ότι προγραμματίζουμε εντός του 2024.

Ηλεκτρονική Υγεία – η προτεραιότητα της επόμενης δεκαετίας

Οριζόντια προτεραιότητα και τεράστια πρόκληση για την ΕΕ στο χώρο της υγείας, είναι, εν κατακλείδι, η ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας. Νωρίς μέσα στο 2024 στοχεύουμε στο επιτυχές κλείσιμο των διαπραγματεύσεων για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, και κλειδί για να ξεκλειδώσει τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο τομέας στο μέλλον. Θα δώσει στους ίδιους τους πολίτες τον έλεγχο πάνω στα προσωπικά δεδομένα της υγείας τους, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, είτε στη χώρα τους, είτε σε άλλα κράτη μέλη. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο διαδραματίζει η Κύπρος, η οποία μέσω της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας συντονίζει κοινές δράσεις με άλλα κράτη μέλη για να επισπευσθεί η ψηφιοποίηση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Η επένδυση στην υγεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον των κοινωνιών μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας θα αποτελέσει ένα από τα μόνιμα κληροδοτήματα της Επιτροπής και με τη συνεχή στήριξη των κρατών μελών θα δημιουργήσει αμέτρητες δυνατότητες στον τομέα της υγείας στο μέλλον. Κάθε πολίτης της ΕΕ αξίζει να ζει σε μια Ένωση έτοιμη να ανταποκριθεί από κοινού σε κρίσεις και προκλήσεις στον τομέα της υγείας, η οποία θέτει τους ασθενείς στο επίκεντρο και διασφαλίζει ταυτόχρονα τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα πρόληψης, θεραπείας και περίθαλψης. Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας μας ανοίγει νέους απεριόριστους ορίζοντες στον τομέα της υγείας και μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

*Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ