Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισυμβεί κοσμογονικές αλλαγές και μια ευρύτερη αναδιάταξη η οποία έχει αλλάξει εκ βάθρων τα δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε. Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, που προέρχονται από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Κόντρα, όμως, στην αβεβαιότητα, η κυπριακή οικονομία κατάφερε να ανακάμψει μετά την πανδημία και να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πρόοδός αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν το προφίλ της Κύπρου στη διεθνή σκηνή.

Η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική συνεισφορά σ’ αυτή την  αξιοσημείωτη πορεία που καταγράφεται. Η χώρα μας έχει αποκτήσει και αναπτύσσει συνεχώς το δικό της οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας. Ένας νέος τομέας ανάπτυξης ο οποίος έδωσε ώθηση στην κυπριακή οικονομία ώστε να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, τόσο το 2022 όσο και το 2023. Βελτίωση η οποία αποτυπώνεται παραστατικά στις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των οίκων αξιολόγησης για την Κύπρο. Απ’ εδώ και πέρα, είναι σημαντικό αυτές οι εταιρείες να παραμείνουν στην Κύπρο και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Σ’ αυτό το πλαίσιο, απαιτείται αυστηρή εποπτεία ώστε προστατευτεί η Κύπρος από εταιρείες που παράγουν λογισμικά παρακολούθησης και από εταιρείες fintech που ακολουθούν επικίνδυνες πρακτικές.

Μία διαφοροποιημένη οικονομία

Στον Invest Cyprus, πυξίδα των προσπαθειών μας είναι το σχέδιο «Όραμα 2035» και μέλημά μας είναι να πράξουμε όλα όσα μας αναλογούν για να γίνει πράξη ο μετασχηματισμός της οικονομίας και η μετάβαση σ’ ένα διαφοροποιημένο, σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης. Συνεπεία τούτου, η αναθεωρημένη στρατηγική του Invest Cyprus για την τριετία 2024-2026 είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες αυτού του σχεδίου:

● Εστιάζουμε στην προσέλκυση επενδύσεων σε βιώσιμα έργα τα οποία θα συμβάλουν σ’ ένα διαφοροποιημένο μοντέλο ανάπτυξης και στη γενικότερη αειφορία της οικονομίας της χώρας.

● Υποστηρίζουμε την προσπάθεια να αναπτυχθεί η Κύπρος ως τεχνολογικό κέντρο και να δημιουργηθούν επιπρόσθετα οικοσυστήματα εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης.

● Συμβάλλουμε στην εδραίωση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου μέσω της στρατηγικής του head-quartering.

Εν μέσω συνθηκών αστάθειας και αβεβαιότητας, ουδείς μπορεί να εφησυχάζει. Γι’ αυτό επιβάλλεται ως χώρα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία και να διατηρήσουμε την πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους. Πρέπει ν’ αποφύγουμε αποφάσεις που διαταράζουν την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρέπει να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας και πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως και εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται στους strong innovators της ΕΕ διαθέτοντας τα 7 από τα 37 κέντρα αριστείας της ΕΕ. Επιπρόσθετα, συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες με υποβοηθητικό οικοσύστημα για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Τα πανεπιστήμια μας έχουν υψηλή κατάταξη και ανοδική πορεία στις διεθνείς κατατάξεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από τις προσπάθειες του Invest Cyprus, πέραν από τον τομέα της τεχνολογίας, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από αξιόλογους διεθνείς οργανισμούς στη Υγεία και την Εκπαίδευση ενώ γνωστές διεθνείς εταιρίες δημιούργησαν σημαντική παρουσία στον τόπο μας. 

Την ίδια ώρα,  σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η όποια αρνητική προβολή της εικόνας της Κύπρου αναμφίβολα επηρεάζει τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Χρειάζεται λοιπόν πέραν από το να διερευνηθούν πλήρως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, να δράσουμε συντονισμένα και να κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Αφενός να ενισχύσουμε το εποπτικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητά του και αφετέρου να επικοινωνήσουμε διεθνώς το υπό διαμόρφωση νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και κυρίως όλα όσα έγιναν και γίνονται για τη βελτίωση του εποπτικού πλαισίου.

Καμία χώρα στον κόσμο, πόσο μάλλον η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να μεγαλώσει και να εξελιχθεί χωρίς ξένες επενδύσεις, τόσο κεφαλαίου όσο και τεχνογνωσίας. Είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας ως επίσης οι επενδυτές που είναι εδώ να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους και να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος του Invest Cyprus πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόεδρος του Invest Cyprus