Την περασμένη Δευτέρα (22/1) συνάντησα στο Στρασβούργο τον Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών Αρχών και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρκ Κούλς. Συζητήσαμε την ενίσχυση της αυτοτέλειας των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου και τη δημιουργία ενισχυμένων δικτύων συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στον ευρωπαϊκό χώρο, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ισχυρές βάσεις, θεμελιωμένες στην αποκέντρωση του κράτους, την επίλυση των προβλημάτων από τις αρχές που είναι εγγύτερα με τους πολίτες.

Η συζήτηση μας με τον Μ. Κούλς επικεντρώθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί με βάση την Μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το 2022 από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Ως πρόεδρος του Κογκρέσου, ο Κουλς παρακολουθεί εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης την πορεία εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα υπήρξε και εισηγητής για την Κύπρο, γνωρίζει τα αυτοδιοικητικά θέματα που μας απασχολούν και έθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αναβάθμιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλεια των Δήμων.

Ως γνωστόν, η Μεταρρύθμιση της ΤΑ για την Λευκωσία προνοεί συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Αγίου Δομετίου σε ένα Δήμο, τον κοινό, «Μητροπολιτικό» Δήμο Λευκωσίας.  Η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαία και είναι ευθύνη μας να την εφαρμόσουμε. Έτσι επιτυγχάνουμε κοινούς στόχους, βάζοντας στην υπηρεσία των πολιτών, το ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, τους πόρους και τα μέσα που διαθέτουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει πιο ομαλά και πιο σύντομα. Θα υπάρξει ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Υπηρεσίες θα ενοποιηθούν, όπως η υδατοπρομήθεια και οι αποχετεύσεις, άλλες υπηρεσίες όπως η πολεοδομία θα περάσουν κάτω από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης. Εφόσον οι Λευκωσιάτες με τιμήσουν με την ψήφο τους και εκλεγώ Δήμαρχος, θα εγγυηθώ αυτή τη μετάβαση, με όρους συλλογικότητας και στενή συνεργασία για να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης, θεωρώ ως μείζονος σημασίας ζήτημα την ενίσχυση των μορφών διαβούλευσης, συμμετοχικότητας και επικοινωνίας με τους Δημότες, ιδίως σε σχέση με ζητήματα υποδομών και ποιότητας ζωής. Οι δημότες διεκδικούν, θέλουν να γνωρίζουν πώς η ζωή θα εξελιχθεί στην πόλη τους τα χρόνια που έρχονται.

Ως δήμαρχος, θα επιδιώξω μια ειλικρινή σχέση μαζί του. Για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσω την ψηφιακή τεχνολογία ως εργαλείο διαβούλευσης και την επιστημονική καταγραφή για ανάλυση των αναγκών στο τοπικό επίπεδο. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας για ενίσχυση της δημοτικής διοίκησης για την εξυπηρέτηση των δημοτών, με βάση ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. 

Χρειάζεται εμπειρία για να πάμε στην νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την σημαντική συγκυρία, θα απαιτηθούν συνθέσεις και συναινέσεις, γνώση του νέου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι Δήμοι.