Αυτό το «Ντόρα, ντροπή σου», δεν το είπαμε εμείς, το είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα έπρεπε να το πει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος μόλις προ δεκαημέρου πήγε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και φρόντισε να τονίσει πόσο σπουδαίο είναι που στην Ιδρυτική της Διακήρυξη γράφει ότι στα «πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου». Τι τραγική ειρωνεία!

Επανέρχομαι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο γράψαμε χτες, διότι η Ντόρα Μπακογιάννη αντί να σιωπήσει για το ανοσιούργημα που πέτυχε σε βάρος της Κύπρου, προωθώντας την ένταξη του ψευδοκράτους του Κοσσόβου (που δεν αναγνωρίζει η Κύπρος και η Ελλάδα) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έδωσε και συνέντευξη (χτες στον «Πολίτη») και ζητούσε τα ρέστα από όσους την επικρίνουν.

«Αντιμετωπίζω μια ακροδεξιά επίθεση», είπε, ισοπεδώνοντας ακόμα και τον Γιώργο Λουκαϊδη του ΑΚΕΛ, την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, την Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, την Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ,  που στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν την εισήγησή της. Αυτοί είναι οι ακροδεξιοί; Ή, μήπως, είναι το ΚΚΕ που με ανακοίνωσή του καταδίκασε «την απόφαση για την ένταξη στον οργανισμό του προτεκτοράτου του Κοσόβου»;

Όσες δικαιολογίες και να εφεύρει, ότι δήθεν δεν έχει σχέση το Κόσσοβο με την Κύπρο, η πραγματικότητα είναι πως πέτυχε ένα προηγούμενο πολύ επικίνδυνο για την Κύπρο. Άνοιξε την πόρτα για να διεκδικήσει το ίδιο καθεστώς και το ψευδοκράτος «τδβκ», βουλευτές του οποίου βρίσκονται ήδη εκεί ως παρατηρητές, όπως ήταν μέχρι σήμερα και οι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου. Και αυτό το πέτυχε διότι πάνω από την Κύπρο και πάνω από τη φίλη χώρα Σερβία, έβαλε τις επιθυμίες του ΝΑΤΟ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Εξυπηρέτησε τα παιχνίδια των Αμερικανών που 25 χρόνια μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, αποζητούν ισχυρότερη επιρροή στα Βαλκάνια και αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής. Ολίγο την ενδιαφέρει την Ντόρα αν θα υπάρξουν συνέπειες για την Κύπρο.

Δεν θα πω τίποτε άλλο, τα λέει όλα η εκπρόσωπος της Σερβίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μπιλιάνα Πάντιτς Πίλια (και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Σερβίας-Κύπρου), σε μια ομιλία – χείμαρρο, που απευθυνόταν στην Ντόρα Μπακογιάννη. Διαβάστε:

«Θα μείνετε στην ιστορία ως κάποια που με τον πιο βάναυσο τρόπο παραβίασε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε αυτή η οργάνωση. Έχετε αποδείξει ότι σας λείπει η ακεραιότητα, προκαλείς και είστε υποκρίτρια.

Το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης βεβαιώνει ότι μόνο ένα ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο υπάρχει κράτος δικαίου και σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων μπορεί να γίνει μέλος. Γιατί τότε δεν μιλάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων; Από τότε που το καθεστώς Κουρτίρ είναι στην εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, οι διώξεις και οι εθνοτικές εκκαθαρίσεις της σερβικής κοινότητας συνεχίζονται. Γίνεται μαζική έξοδος. Σχεδόν 14% των Σέρβων έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Οι Σέρβοι υφίστανται εθνοτικές επιθέσεις σε καθημερινή βάση και δεν σε νοιάζει. Οι αρχές της Πρίστινα συλλαμβάνουν, εκφοβίζουν, πυροβολούν και ληστεύουν Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Εδώ και δέκα μήνες τα σερβικά εμπορεύματα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο. Πίνακες με τοπωνύμια σε κυριλλική γραφή έχουν καταργηθεί. Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για την απόπειρα δολοφονίας δυο Σέρβων αγοριών τα περασμένα Χριστούγεννα. Και αποφάσισες να ανταμείψεις όλη αυτή τη μονομερή δράση της Πρίστινα με απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, είσοδο στο ΝΑΤΟ και τελικά είσοδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτό που κάνετε είναι άνευ προηγουμένου που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Έχετε εξασφαλίσει αυτή την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και δεν σημαίνει τίποτα για σένα, και ίσως ακριβώς ένα από τα κράτη σας είναι το επόμενο και θα ακολουθήσει αυτό το τετελεσμένο που δημιουργήσατε (σ.σ. εννοεί φυσικά την Κύπρο) στη σερβική υπόθεση.

Μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά σε αντίθεση με εσάς έχουμε ακεραιότητα και ποτέ δεν πρόκειται να παραδοθούμε και να υποκύψουμε».