Οι στοχευμένες προσπάθειες του κράτους για προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τις απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με άξονες την περαιτέρω ενεργοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και την επίτευξη του στόχου για διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης, ανακοίνωσε τον Μάρτη 2024 ότι θα υλοποιήσει δύο Σχέδια Παροχής Κινήτρων για την εργοδότηση και την κατάρτιση 1.265 ανέργων. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στους τομείς στους οποίους μπορούν να εργοδοτηθούν τα επιλέξιμα άτομα μέσα από τις πρόνοιες των Σχεδίων.

Μέσω των εν λόγω Σχεδίων προωθείται η εργοδότηση και κατά συνέπεια η κατάρτιση 815 άνεργων νέων κάτω των 30 ετών, οι οποίοι είναι εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης και εκτός εργασίας, καθώς και η εργοδότηση 450 ανέργων χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Ενδέχεται το Σχέδιο χωρίς ηλικιακό περιορισμό να είναι περισσότερο ελκυστικό, αφού προωθεί την αξιοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και ενισχύει ιδιαίτερα τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να συνδυάσουν την εργασία τους με την ανταπόκριση στις γονεϊκές τους υποχρεώσεις. Για αυτό τον λόγο, η ευελιξία που προσφέρεται μέσα από την τηλεργασία εκεί, και όπου δύναται να εφαρμόζεται, αναμένεται ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι δικαιούχοι οι εκάστοτε υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι να εγγραφούν ως άνεργοι στο μητρώο του Τμήματος Εργασίας. Οι εργοδότες προτρέπονται να υποβάλουν αίτημα στην Υπηρεσία Απασχόλησης, προκειμένου να εργοδοτήσουν άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις των Σχεδίων και, ακολούθως, ανάλογα με τη φύση της εργασίας η Υπηρεσία θα τους προτείνει τους κατάλληλους υποψηφίους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο Σχεδίων που έχουν εγκριθεί ανέρχεται σε €11.694.000 και το κόστος κατανέμεται σε €7.824.00 και σε €3.870.000, αντίστοιχα.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στηρίζοντας αδιαλείπτως το επιχειρείν αλλά και την απασχόληση κατά κανόνα συμμετέχει στη διαμόρφωση των διάφορων Σχεδίων Επιδότησης υποβάλλοντας τις εισηγήσεις, θέσεις και προτάσεις της, ενώ ακολούθως ενημερώνει τις δικαιούχες επιχειρήσεις για κατάλληλη αξιοποίηση των Σχεδίων. Παράλληλα, ενισχύει τις δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εκπόνηση Σχεδίων επιδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΕΒ έχει στηρίξει το Σχέδιο για την Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων Προσώπων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Προς αυτό τον σκοπό έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της ΟΕΒ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στο πλαίσιο του εν λόγω Σχεδίου είναι €4.000.000 και η χορηγία παραχωρείται για είκοσι τέσσερις (24) μήνες απασχόλησης με μέγιστη δυνατή επιχορήγηση €20.640, δηλαδή €860 ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα, από την εφαρμογή του υπό αναφορά προγράμματος και του Μνημονίου Συνεργασίας, έχουν εργοδοτηθεί 68 αποφυλακισθέντες.

Συμπληρωματικά, η ΟΕΒ έχει εμπλακεί ενεργά στις ενέργειες που καταβάλλονται για ένταξη ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας, κατόπιν συνεννόησης με τον Όμιλο Φίλων των Κωφών, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα για άμεση εργοδότηση ατόμων με απώλεια ακοής, που κατέχουν προσόντα και προϋπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Επιδότησης για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισμένων, το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρίες και το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις παραμένουν σε ισχύ και μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Τα στοχευμένα Σχέδια Επιδότησης, κατόπιν σχετικών αξιολογήσεών τους, φαίνεται ότι πετυχαίνουν τους στόχους τους, απορροφώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κερδίζονται για τους σκοπούς των Σχεδίων, και η πλειονότητα των επωφελούμενων εργαζομένων αποδεικνύεται ότι παραμένεουν στην εργασία ακόμα και μετά την εξάντληση της επιδότησης.

Αποκτώντας περισσότερες εμπειρίες από τη διαχείριση και υλοποίηση των Σχεδίων, η ΟΕΒ θεωρεί πως τα Σχέδια θα πρέπει να συνεχιστούν, με βελτίωση κάθε φορά των αδυναμιών που παρατηρούνται σε σχέση με τις χρονοβόρες διαδικασίες και την καταβολή των επιδοτήσεων.

Διαχρονικά, τα Σχέδια Επιδότησης έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη στήριξη της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας με στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Συνεπώς, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η εκπόνηση Σχεδίων Επιδότησης θα πρέπει να συνεχίζεται με συγκεκριμένη στόχευση, ως σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης των προκλήσεων που αναφύονται στην αγορά εργασίας.

* Λειτουργός, Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής, ΟΕΒ