Η ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού αποτελεί διαχρονική επιδίωξη, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό η χώρα μας να καθίσταται ανταγωνιστική και ελκυστική.

Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα για έναν προορισμό όπως είναι η Κύπρος, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχή πορεία του κυπριακού τουρισμού όλα αυτά τα χρονιά. Εντούτοις, πολλά δεδομένα αλλάζουν, οι εμπειρίες και οι απαιτήσεις των τουριστών αλλάζουν και το επιτυχημένο μοντέλο ήλιος και θάλασσα δεν αρκεί.

Σήμερα, οι τουρίστες επιδιώκουν να αξιοποιούν το χρόνο τους παραγωγικά, χωρίς να περιορίζονται σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η ψυχαγωγία, σε συνδυασμό με την εκμάθηση, την παραγωγική συμπλήρωση του χρόνου με ενδιαφέροντα θέματα, αποτελούν σημαντικά στοιχεία, που αυξάνουν την ελκυστικότητα του τόπου μας.

Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, βασικός παράγοντας είναι η αξιοποίηση των ειδικών μορφών τουρισμού, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και συνεχίζοντας, βέβαια, ως τουριστικός προορισμός να αξιοποιεί τον ήλιο και τη θάλασσα.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο ρόλος που διαδραματίζει ο τουρισμός για τον τόπο μας είναι ξεχωριστός για την εθνική μας οικονομία και, για τον λόγο αυτό, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος με προσέλκυση τουριστών υψηλού κοινωνικού, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, απευθυνόμενοι σε τουρίστες της μεσαίας και ψηλότερης εισοδηματικής τάξης.

Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, συμβάλλει σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού με πολλούς τρόπους, καθώς και στην προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος της εποχικότητας. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, δυστυχώς επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία και άκρως αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα του τόπου. Με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επιτυγχάνεται παραγωγικότερη και επικερδέστερη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων γενικά.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού συχνά επικεντρώνονται στην αλληλεπίδραση με τον τοπικό πολιτισμό. Αυτό δίνει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν περισσότερο τον τρόπο ζωής και την παράδοση των τοπικών κοινοτήτων.

Προάγει επίσης τη συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, και άλλα, προσφέροντας στους ταξιδιώτες βιωματικές εμπειρίες και ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα.

Η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων μέσω του τουρισμού διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών οφελών. Αυτό βοηθά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των ντόπιων.

Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός κινήτρων, ο τουρισμός υγείας, ο θρησκευτικός και πολλές άλλες μορφές, θα επιφέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα, νοούμενου ότι θα εφαρμοστεί μια σωστή στρατηγική στον τρόπο ανάπτυξης και προβολής του.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, η συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται απαραίτητη. Το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι ξενοδόχοι, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, καθώς και όλοι οι παράγοντες που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία του τόπου θα πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή με σωστό σχεδιασμό και ενέργειες που να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων αγορών που αποτελούν πήγες τουρισμού για την Κύπρο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει, επίσης, να δοθεί σε θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη και σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά το κυπριακό τουριστικό προϊόν και την Κύπρο σαν τουριστικό προορισμό.

Μεταξύ άλλων, βασικός παράγοντας στην επίτευξη των πιο πάνω στόχων είναι η συνδεσιμότητα της Κύπρου με τις διάφορες αγορές και, για τον λόγο αυτό, πρέπει να δίδεται πάντοτε η αναγκαία σημασία σε ό,τι φορά τη διάθεση αεροπορικών θέσεων και διευκολύνσεων στους εξειδικευμένους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού. Όπως είναι φυσικό, λόγω του σοβαρού ανταγωνισμού που υπάρχει, οι προορισμοί που διαθέτουν καλύτερη αεροπορική σύνδεση και υποδομή είναι ψηλά στις επιλογές των ενδιαφερομένων.

Το ΚΕΒΕ, ιεραρχώντας το θέμα του τουρισμού ψηλά στις προτεραιότητές του και έχοντας στη δύναμή του τους περισσότερους επαγγελματικούς συνδέσμους του τουρισμού, αναλαμβάνει και διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο για προώθηση μιας συλλογικής προσπάθειας όλων των εταίρων του τουρισμού, στοχεύοντας σε άμεσες λύσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα, για το καλό της οικονομίας του τόπου μας.

Συνολικά, ο εναλλακτικός τουρισμός ενισχύει την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού προσφέροντας βιωματικές, βιώσιμες, πολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες.

* Διευθυντής Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης, ΚΕΒΕ