Το επίπεδο πολιτισμού μίας κοινωνίας αντανακλάται στην ποιότητα ζωής που παρέχει στα πιο ευάλωτα μέλη της και ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει η τοπική Αρχή προς αυτή την κατεύθυνση είναι κομβικός. Στόχος μας είναι πρώτα και πάνω από όλα μία Δημοτική Αρχή που να αγκαλιάζει τους δημότες της και να αποτελεί στήριγμα για τις ευάλωτες ομάδες και όσους έχουν ανάγκη. Ένας Δήμος ανθρώπινος και κοινωνικά ευαίσθητος. Ένας Δήμος Αλληλεγγύης.

Στον πυρήνα του προγράμματός μας θέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενδυνάμωση δομών και πρακτικών κοινωνικής πρόνοιας, την παροχή προσιτής στέγης και την κοινωνική ενσωμάτωση. Πιο κάτω παρατίθεται μία σειρά στοχευμένων δράσεων, που αναπτύσσονται σε τέσσερις πυλώνες, με επίκεντρο τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο. Μεταξύ άλλων, τις ευάλωτες οικογένειες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τους άστεγους, τα θύματα έμφυλης βίας, τα άτομα με μεταναστευτική βιογραφία, τους εργαζόμενους γονείς.

  1. Ενίσχυση Κοινωνικής Συνοχής
    – Δημιουργία Κέντρου Στήριξης του Πολίτη, με τη συμμετοχή κοινωνικού/ής λειτουργού σε συγκεκριμένες συνοικίες που αντιμετωπίζουν κοινωνικής φύσης προβλήματα. Στόχος του Κέντρου θα είναι η καθοδήγηση σχετικά με ζητήματα που άπτονται νομικών δικαιωμάτων και διαδικασιών, ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες διαμεσολάβησης με τις κρατικές υπηρεσίες ή άλλους φορείς.
    – Σύναψη μνημονίων με ΜΚΟ για συνέργειες, συνεργασίες, ενημέρωση ευάλωτων πολιτών και ανάληψη δράσεων βοήθειας.
    – Δράσεις απασχόλησης ατόμων τρίτης ηλικίας με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής τους συναναστροφής.
    – Διαμόρφωση στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.
  2. Προσιτή-κοινωνική κατοικία
    – Αύξηση του οικιστικού αποθέματος.
    – Εκσυγχρονισμός συστήματος αδειοδότησης για ταχύτερη έκδοση αδειών.
    – Προώθηση συνεργειών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη βάση νομοθετικού πλαισίου.
    – Αποτελεσματική διαχείριση γης (περίκλειστα τεμάχια).
    – Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας για ανέγερση δημοτικών πολυκατοικιών και μονάδων στέγασης με χαμηλά ενοίκια για ευάλωτους δημότες (σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ).
    – Ενθάρρυνση αξιοποίησης αδρανών τεμαχίων και κτιριακού αποθέματος με την εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων στην περιοχή ΠΕΧ.
    – Προώθηση νέων εναλλακτικών μοντέλων κατοίκησης (New European Bauhaus)
  3. Δομές
    – Φιλοξενία αστέγων σε ειδική Στέγη, μέχρι την ανάληψη της κάθε υπόθεσης από το Γραφείο Ευημερίας.
    – Φιλοξενία θυμάτων έμφυλης βίας σε ειδική Στέγη, μέχρι την ανάληψη κάθε υπόθεσης από το Γραφείο Ευημερίας.
    – Λειτουργία λεσχών φύλαξης παιδιών των οποίων οι γονείς εργάζονται τα απογεύματα μέχρι αργά ή/και σε βάρδιες.
    – Στέγαση ΜΚΟ σε δημοτικά γραφεία.
    – Προώθηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Γερνώ με τους φίλους μου» σε κοινόβιες οικίες, όπως εφαρμόζεται σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
  4. Ένταξη μεταναστών
    – Κατάρτιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
    – Δημιουργία Συμβουλίου (Expats Council) με τη συμμετοχή δημοτών τρίτων χωρών.
    – Προώθηση διαπολιτιστικών δράσεων.

Για εμάς, είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχουν δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Φαινόμενα νέων που εκτοπίζονται από τον τόπο που μεγάλωσαν, αναζητώντας εναγωνίως στέγη ολοένα και πιο μακριά ή άστεγων συμπολιτών μας που βρίσκουν «καταφύγιο» σε επικίνδυνες οικοδομές, δεν έχουν θέση στην πόλη που οραματιζόμαστε.

Θέλουμε να αλλάξουμε τη Λεμεσό των δύο ταχυτήτων. Γι’ αυτό διεκδικούμε μια πόλη προσιτή και συμπεριληπτική, μακριά από ακραίες ανισότητες. Όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες. Όραμά μας, μια πόλη για όλους. Με τον Δήμο κινητήρια δύναμη υλοποίησης αυτού του οράματος.

*Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού