Σε μια εποχή που οι επιλογές στερεύουν, εμείς επιμένουμε να αναζητούμε το φως και να εξερευνούμε τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία του τόπου μας.

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Κιόνια, Προφήτης Ηλίας, Δάσος του Μαχαιρά

Το μήκος του είναι 7 χιλιόμετρα, που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε τρεις ώρες περπάτημα, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς είναι γραμμικό και κατηφορικό. Υπάρχουν δύο σημεία πρόσβασης στο μονοπάτι στο Δάσος του Μαχαιρά – το ένα από το δρόμο της Μονής Μαχαιρά που οδηγεί στα Κιόνια και το άλλο από την Βαβατσινιά προς τον Μαχαιρά. Το μονοπάτι ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο Κιόνια, όπου υπάρχει μια βρύση με πόσιμο νερό και προχωρά μέσα σ΄ ένα τμήμα του δάσους που προσφέρει εκπληκτική θέα στον κάμπο της Μεσαορίας, η οποία ανήκει στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά – περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι καταλήγει στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία, περίπου 8 χιλιόμετρα από τον Λυθροδόντα και 6 χιλιόμετρα από την Μάνδρα του Καμπιού.

 

 

Λιβάδι, Δάσος Τροόδους

Το κυκλικό αυτό μονοπάτι βρίσκεται στον κύριο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους, πριν το Τρόοδος και 9 χιλιόμετρα από τον Καρβουνά στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300 μέτρα πάνω στον στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Το μήκος του είναι 1,5 χιλιόμετρο για το οποίο απαιτούνται μόλις 30 λεπτά, ενώ είναι προσβάσιμο και με αναπηρική καρέκλα. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι θα σας οδηγήσει μέσα από ένα δάσος με μαύρα πεύκη, όπου μπορείτε επίσης να δείτε μερικά αιωνόβια δέντρα. Επιπρόσθετα υπάρχει σημείο όπου μπορείτε να δείτε τον χρώμιο ποταμό και την κοιλάδα Σολέας.

Φράκτης του Ξυλιάτου, Δάσος Αδερφοί

Ένα κυκλικό μονοπάτι 3,8 χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί σε 1,5 ώρα περπάτημα, με μικρό βαθμό δυσκολίας. Αρχίζει από την υπερχείλιση του φράγματος και ακολουθεί πορεία παράλληλη της υψηλότερης στάθμης του νερού. Στο πάνω μέρος περνά από τεχνητή γέφυρα, ανηφορίζει και φθάνει στον δρόμο Ξυλιάτου – Λαγουδερών, τμήμα του οποίου ακολουθεί και καταλήγει στην αφετηρία διαμέσου του αναχώματος του φράγματος. Το μονοπάτι συνδέεται με μονοπάτι μήκους 200 μέτρων που ενώνεται με το κυκλικό μονοπάτι στο ύψος του αναχώματος του φράγματος. Σημαντικό στοιχείο ενδιαφέροντος το ίδιο το φράγμα, ενώ στην πορεία του περνά από δάσος τραχείας πεύκης στο οποίο εμφανίζονται τα είδη λατζιά, αντρουκλιά, μερσινιά, σκλήθρος και ξυσταριά.

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Κυπαρίσσια – Υδατοφράκτης Γερμασόγειας, Δάσος Λεμεσού

Ένα γραμμικό μονοπάτι 5 χιλιομέτρων, από τον κύριο δρόμο Παρεκκλησιάς – Κελλακίου δια μέσου χωματοδρόμων και δασικών δρόμων που τερματίζει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας. Αρχικά περνά μέσα από δασικές συστάδες, μετά ακολουθεί σύντομη πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς που οδηγεί στην πανοραμική θέα προς τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και τη Λεμεσό. Το μονοπάτι περνά μέσα από ένα δάσος με κυπαρίσσια (περιοχή του δικτύου NATURA 2000) και συνδέεται με το κυκλικό μονοπάτι του υδατοφράκτη, όπου θα συναντήσεις τα είδη χλωρίδας μπαλλότα, άλυσσο, θυμάρι, χαμαιπεύκη και ηλιάνθεμον.

 

Χρυσόβρυση, Δάσος Τροόδους

Το γραμμικό μονοπάτι βρίσκεται στον δρόμο Καρβουνά – Τροόδους, σε απόσταση 300 μέτρων από την Πηγή Χρυσόβρυση και είναι μήκους 1,5 χιλιομέτρου. Σχεδόν ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, η οποία είναι περιοχή Natura 2000. Τα τελευταία 300 μέτρα της είναι σε χωματόδρομο τον οποίο παλιά οι κάτοικοι του Αμιάντου χρησιμοποιούσαν για τις γεωργικές τους εργασίες, ενώ κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να δείτε υπερβασικά πλουτώνια πετρώματα που ανήκουν στο Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους. Η διαδρομή καταλήγει στον δρόμο Καρβουνά – Αμιάντου.

 

 

Άρτεμις, Δάσος Τροόδους

Ένα κυκλικό μονοπάτι 7 χιλιομέτρων, που βρίσκεται 300 μέτρα από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους-Προδρόμου. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι το δάσος της Μαύρης Πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας, καθώς και ιδιαίτερα πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα Μαύρης Πεύκης ηλικίας 500 περίπου χρόνων, για το οποίο θα βρείτε μια ενδεικτική πινακίδα με πληροφορίες. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα τεισιά της παλιάς χώρας», τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571 μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1,850 μέτρα και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

Περιπατητική Διαδρομή Κοιλάδα της Έζουσας

Ένα κυκλικό μονοπάτι, μήκους 7,6 χιλιομέτρων. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλά σημεία με εξαιρετική θέα, αλλά η πιο εντυπωσιακή είναι από τον Βράχο, πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Ιλαρίωνα. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε απρόσκοπτα τη φύση γύρω σας και ιδιαίτερα την εντυπωσιακή κοιλάδα της Έζουσας. Από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ορατότητα μέχρι το Δάσος Πάφου και την οροσειρά του Τροόδους. Μέρος της διαδρομής περνά μέσα από τον ποταμό της Έζουσας με πλούσια βλάστηση, ιδιαίτερα συστάδες πλατανιών και σκλήθρων. Ενώ πεζοπορείτε μπορείτε να μελετήσετε τα ενδημικά φυτά κυπριακό κυκλάμινο, Ζουλουτζιά, Πλάτανος, Σκλήδρος, Αροδάφνη, Βελανιδιά, Χαρουπιά, Τρεμιθκιά και Περνιά.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κόννοι – Σπηλιά του Κύκλωπα, Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο

Ένα κυκλικό μονοπάτι 1,7 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης της παραλίας του Κόννου. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, το οποίο είναι μια περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την ακτή. Περνώντας μέσα από θαμνώδη βλάστηση ως επί το πλείστον, φτάνει στο σπήλαιο του Κύκλωπα. Η επιστροφή αρχίζει στο ίδιο μονοπάτι για περίπου 250 μέτρα. Στη συνέχεια ακολουθεί καθοδική πορεία προς την παραλία και τέλος, στην ανάβαση πίσω στο σημείο εκκίνησης. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, υπάρχει μια υπέροχη θέα προς τα γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή αμμουδιά της παραλίας Κόννος, καθώς και των Αγίων Αναργύρων. Εκεί θα βρείτε τα είδη Παράκτιος θάμνος, σαρκοποτήριο, θαμνοκυπάρισσο και ακακία.

 

Περιοδικό “Go”, τεύχος 145.