To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 8 Μαρτίου
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 8 Μαρτίου
  08 Μαρτίου 2020, 5:00 πμ  
Δεύτερη μέρα για το 1ο Showcase Χορογραφίας 
Το 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή με τέσσερα έργα Κυπρίων δημιουργών: 11:00 Παναγιώτης Τοφή: Through me, THEM-- (20’). Ένα χορογραφικό έργο με σημείο εκκίνησης την κινησιολογική ανταπόκριση γυναικών μετά από ανοικτό κάλεσμα. Οι γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν μοιράστηκαν, μέσω σωματικής κίνησης, την προσωπική τους εμπειρία όσον αφορά την ανδρική κυριαρχία, την απώλεια και την απομόνωση… Ερμηνεία: Παναγιώτης Τοφή.
12:00  Αριάννα Οικονόμου (Echo arts): Sketching a dance - Ο Κόσμος της Κύπρου με Γυναίκες (40’). Μια χορογραφική έρευνα με αφορμή το προσχέδιο «Ο Κόσμος της Κύπρου με Γυναίκες» του Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994), που όμως ποτέ δεν εξελίχθηκε σε μνημειώδες έργο, όπως το γνωστό επιτυχημένο του έργο με λαδομπογιά «Ο Κόσμος της Κύπρου» με άντρες… Περφόμερ – χορευτές - δημιουργική συμμετοχή: Αριάνα Μαρκουλίδου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλαρκ, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα, Βίκυ Κάλλα. Χορωδοί - περφόρμερ: Βασιλική Αναστασίου, Μυρτώ Αριστείδου, Αναστασία Προκόπη-Τάκη, Μαρία Αυξέντη, Ελίνα Ιωσηφίδου, Θεοφανώ Παπαχρίστου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ.
- 19:00  Έλενα Αντωνίου: WISH (51’). Μετά από τις παραστάσεις της στο Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη Ωνάση στην Αθήνα, η Αντωνίου συνεχίζει αμφισβητώντας τον χρόνο ως κατασκευή, την ελευθερία ως σύμβαση και την ατομικότητα ως προαπαιτούμενο… Ιδέα - χορογραφία: Έλενα Αντωνίου. Σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες: Έλενα Αγαθοκλέους, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Έλενα Γαβριήλ, Έλενα Καλλινίκου, Αριάνα Μαρκουλίδου.
- 20:15  Ρούλα Κλεοβούλου (Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε): humanland (21’). «Άκουσα τηλέφωνα, όπερα, αγαπημένες μελωδίες. / Είδα αγόρια, παιχνίδια, ηλεκτρικά σίδερα και τηλεοράσεις. /
Το μυαλό μου πόνεσε. Σαν αποθήκη / δεν είχα καθόλου άδειο χώρο. / Έπρεπε να στριμώξω τόσα πολλά πράγματα / για να αποθηκεύσω τα πάντα εκεί….». David Bowie, «Five years». Χορεύουν: Αριάνα Μαρκουλίδου και Μιλένα Ούγκρεν Κούλα.
 
Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11:00 & 19:00. Πληροφορίες - κρατήσεις: 77 77 77 45. Εισιτήρια: €10 (ημερήσιο) € 15 (για τις 2 μέρες), E-ticket: www.rialto.com.cy
 
Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου
Μία παρέα σαραντάρηδων (και κάτι) ανδρών, όλοι στο χείλος μίας ηλικιακής κρίσης, αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρώτη ανδρική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στην δημόσια πισίνα της περιοχής τους. Ο Μπερτράν είναι μεσήλικας, άνεργος εδώ και δύο χρόνια, φανατικός παίχτης του Candy Crush, καταθλιπτικός και… τυχερός, αφού η συζυγός του είναι άνευ όρων υποστηρικτική σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής του. Μια ακόμη ευκαιρία (ή η τελευταία του), η αγγελία στο κολυμβητήριο της περιοχής του που ζητάει μέλη για μια ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης. Μέλη όπως ο Σιμόν, ένας ημιαποτυχημένος ρόκερ που αποτυγχάνει συνεχώς να «κερδίσει» την έφηβη κόρη του, ο Λοράν, ένας εργοστασιάρχης με προβλήματα θυμού στα πρόθυρα χωρισμού με τη γυναίκα του, ο χρεοκοπημένος αλλά κυρίως απελπισμένος Μάρκους, ο αφελής Τιερί που όλοι κοροϊδεύουν…
 
Λευκωσία, Cine Studio, 8μ.μ., τηλ. 96420491

Παρουσίαση δράσεων της παιδικής και νεανικής σκηνής του ΕΘΕ
Στο πλαίσιο των Δράσεων «Νέος σε έρημο νησί» του ΘΟΚ παρουσιάζονται σήμερα οι εκπαιδευτικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας από τη Σοφία Βγενοπούλου. «Μια Εφηβική Σκηνή είναι ένας ζωντανός και δημιουργικός χώρος έκφρασης, προβληματισμού, ενεργητικής μάθησης, συνδιαλλαγής και επανατροφοδότησης. Είναι πεποίθησή μας πως η αισθητική εμπειρία της παρακολούθησης μιας παράστασης μπορεί –και οφείλει– να ανοίξει νέα μονοπάτια για προβληματισμό και αναστοχασμό στο μυαλό του έφηβου θεατή, αποτελώντας ένα πολύ συμμετοχικό, ενεργητικό και σίγουρα πολύ διαφορετικό είδος εκπαίδευσης απ’ αυτό που συχνά συντελείται στο πλαίσιο της σχολικής αίθουσας» σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωση. «Με αυτό κατά νου, με τεράστιο σεβασμό στο έργο του σύγχρονου παιδαγωγού-εκπαιδευτικού και σε συνεχή διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, σας προσκαλούμε στην ανοιχτή παρουσίαση των δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μικρού Εθνικού, της παιδικής και νεανικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας». Τον Μάιο του 2017 η Σοφία Βγενοπούλου έγινε καλλιτεχνική υπεύθυνη της νεανικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Εργάζεται στην Αθήνα από το 2001 ως σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος, έπειτα από μία δεκαετία στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε θέατρο και παιδοψυχιατρική. Είναι συνιδρύτρια της θεατρικής ομάδας GRASSHOPPER, το 2005, και καλλιτεχνική διευθύντρια της Grasshopper Youth, που πρωτοπορεί στο εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα από το 2010.
 
Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, 7.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 
Την Μπρουνχίλντε Πόμζελ γραμματέα και στενογράφο του διαβόητου Υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς, υποδύεται η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην παράσταση με το έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον «Μια Ζωή Γερμανική». Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος. Παραστάσεις: Λευκωσία, Κεντρική Σκηνή Σατιρικού 8, 12, 13, 14, 15, 21 & 22/3, 20:30 (Κυριακή 18:30), 8/4 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου 20:30, 7/5 Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού 20:30, 22312940. 100’. Στην πρώτη συνεργασία Σατιρικού- την Alpha Square, παρουσιάζεται μια μαρτυρία για το βάρος και τα όρια της προσωπικής ευθύνης, μία τρομακτική προειδοποίηση για το παρόν και το μέλλον. Ο μονόλογος καλύπτει τον 20ό αιώνα και βασίζεται στη ζωή της Πόμζελ, η οποία πέθανε το 2017 σε ηλικία 106 ετών.
 
Η νέα παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, συνεχίζει την περιοδεία της σε δήμους και κοινότητες. 8/3 Κυπερούντα. Πληροφορίες: 22864330. Το αριστούργημα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα καταγράφει όλες εκείνες τις απλές χαρές και λύπες της καθημερινής ζωής που στιγματίζουν την πορεία του ανθρώπου. Μια ελεγεία για τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, διαποτισμένη από αθωότητα και ειλικρίνεια. Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου.
 
Μια από τις τραγικότερες ιστορίες αγάπης προτείνει η ΕΘΑΛ με το έργο του Γιάννη Καλαβριανού «Αβελάρδος και Ελοΐζα», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Παράσταση: Λεμεσός, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ 8/3 18.30, 25877827. 90’. Στο μεσαιωνικό Παρίσι του 12ου αιώνα, ο 40χρονος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η 16χρονη μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Αντωνία Χαραλάμπους, Βασιλική Κυπραίου.
 
Μια συγκλονιστική ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αφηγείται το έργο του Γκιλιέμ Κλούα «Το χελιδόνι», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νικολέτας Χριστοφόρου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο 8 & 9/3 20:30, 99843878. 70’. Με αφορμή αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 σε gay bar του Ορλάντο, ο Καταλανός συγγραφέας προτείνει ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο, ύμνο στην αγάπη και τη ζωή. Η πραγματική σημασία αυτής της επίθεσης, τα κίνητρα του τρομοκράτη και η σκιά των θυμάτων προκαλούν αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αμέλια και τον Ραμόν, που θα τους οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από τα τρομερά γεγονότα. Παίζουν: Άντρη Μηνά και Μάριος Ζησίμου.
 
Δύο αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας «συγκρούονται» σε μια ανεπανάληπτη παρτίδα στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που προτείνει το Θέατρο Αντίλογος σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη. Παραστάσεις: Λευκωσία, Flea Theatre 14/3 20:30, 8 & 15/3 19:00, 99251331. 75’. Γραμμένη το 1972, η ανελέητη σάτιρα ηθών, αντιλήψεων και νοοτροπιών αποδίδει γλαφυρά τη νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του Νεοέλληνα «να πιάσει την καλή». Παίζουν: Βασίλης Παφίτης, Μάριος Στυλιανού.
 
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της νέας ελληνικής δραματουργίας, τη «Δράκαινα» του Δημήτρη Μπόγρη, προτείνει σε παγκύπρια πρώτη ο ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο 20:30, Κυριακή 18:00. 77772717. 28/3 Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, 2/4 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου 20:30. 90’. Ελληνικό δράμα που έχει στο επίκεντρο μια αλύγιστη γυναίκα, μια σκληρή μητέρα που δεν διστάζει να συγκρουστεί με όλους για μην υποχωρήσει από τις αρχές της. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ντίνος Λύρας, Φαίδων Καστρής, Χάρης Αττώνης, Πηνελόπη Βασιλείου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Μαριλύ Μήλια.
 
Το Θέατρο Σκάλα προτείνει τη φλεγματική κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ «Η σημασία να είσαι σοβαρός» που θαμπώνει διαχρονικά το κοινό με το επιγραμματικό της χιούμορ και τον άκρατο κυνισμό της. Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη. Παράσταση: Λάρνακα, Θέατρο Σκάλα, Κυριακή 8/3 18:30. 24652800. 90’. Με αφορμή τους έρωτες δύο νέων με δύο κοπέλες, ο Ουάιλντ κάνει βιτριολική κριτική στον καθωσπρεπισμό και στρουθοκαμηλισμό της ανώτερης τάξης της βικτοριανής Αγγλίας. Παίζουν: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Παρασκευή Αναστασίου, Δώρα Δημητρό, Δημήτρης Χατζηπαύλου, Μαρία Μεσαρίτη, Γιώτα Ηλία, Στέφανος Κασάπη, Φοίβος Γεωργιάδης.
 
Το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ «Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ» παρουσιάζεται στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, στο πλαίσιο των Δράσεων 2019-2020 «Νέος σε έρημο νησί». Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης. Παραστάσεις: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, κάθε Κυριακή 18:00 μέχρι 8/3, 77772717. 60’. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης. Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε.
 
Ο ΘΟΚ παρουσιάζει το έργο του Αυστραλού συγγραφέα Άντριου Μπόβελ «Πράγματα δικά μου, αληθινά», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, κάθε Παρασκευή-Σάββατο 20.30 & Κυριακή 18.00 μέχρι 8/3, 11/3 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 14/3 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 20/3 Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, 21/3 Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, 20.30. 77772717. 130’. Με θέμα τους οικογενειακούς δεσμούς και την αντοχή τους στο χρόνο, το έργο φωτίζει τρυφερές στιγμές, συγκρούσεις, προσωπικές ανησυχίες και αδυναμίες. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους.
 
Την ανατρεπτική βρετανική κωμωδία των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάιερ και Χένρι Σιλντς «Το έργο που πάει λάθος» προτείνει το Θέατρο Ένα. Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Ένα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 20:30 μέχρι 29/3. 22348203. 90’. Πρόκειται για ένα έργο μέσα σε ένα έργο το οποίο προσπαθούν να ανεβάσουν φιλόδοξοι ερασιτέχνες ηθοποιοί οι οποίοι όμως τα κάνουν θάλασσα. Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Γιώργος Τζωρτζής, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Διομήδης Κουφτερός, Βασιλική Ανδρέου, Φανή Σωκράτους, Σάββας Μένοικου, Γιώργος Χριστοδούλου.
 
Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ προτείνει το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Το κορίτσι που επιμένει» σε μουσική Διονύση Μπάστα και σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη. Παραστάσεις: Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ κάθε Κυριακή 10:30 μέχρι 15/3. 77772717. 75’. Βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, ένα τρυφερό έργο μύησης για την ομορφιά αλλά και τις δοκιμασίες ζωής για θεατές όλων των ηλικιών. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...