ΟΣΑ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχρονικά αντιμετωπίζουν  προβλήματα, βιώνουν κρίση, επικαλούνται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.  Τώρα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται παντού, κτυπά, ωστόσο, κυρίως την Ευρώπη.  Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χρειάζονται βοήθεια. Βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τον ιό, να σταματήσουν την εξάπλωσή του. Βοήθεια, όμως, θα χρειαστούν για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Και αυτό αφορά την οικονομική και κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων, που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν καθώς ήδη καταγράφονται δείγματα γραφής. 
ΤΑ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των πραγμάτων στρέφονται προς τις Βρυξέλλες για στήριξη. Δεν μπορούν από μόνα τους να διαχειριστούν τις προδιαγραφόμενες επιπτώσεις. Είναι δε προφανές πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν σημαντικές αλλαγές στους οικονομικούς σχεδιασμούς και τους δείκτες, για παράδειγμα, που επιβάλλει η ευρωζώνη. 
Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη παρέμβασή της στις κοινωνίες των κρατών- μελών, δημοσιοποίησε τις προθέσεις της. Αναγνώρισε πως η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά και «δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη». Τι μπορεί να γίνει; 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ότι « είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί». Περαιτέρω επισήμανε πως θα διερευνηθούν όλες οι επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου «να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή». Το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας θα είναι συνολικού ύψους  750 δισ. ευρώ και διάρκειας μέχρι το τέλος του έτους. 
ΤΟ ποσό που θα «ρίξει» στην αγορά η ΕΚΤ αντιστοιχεί σε 7,3% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.  Αυτό το οικονομικό πακέτο ασφαλώς και είναι σημαντικό. Είναι, όμως, σαφές πως αυτό είναι αρκετό και σημαντικό εάν ξεμπερδέψουμε σύντομα από τον κορωνοϊό. Εάν αυτή η πανδημία συνεχιστεί για αρκετό ακόμη καιρό, τότε θα χρειαστεί κι άλλη οικονομική ένεση. Και είναι πρόδηλο πως δεν υπάρχουν ανεξάντλητα κονδύλια. Ή και να υπάρχουν θα πρέπει να γίνει ένας νέος συνολικός ενδεχομένως και εξαρχής σχεδιασμός για την οικονομία της Ένωσης. Σε μια άλλη βάση και προσέγγιση.
Η ΚΡΙΣΤΙΝ Λαγκάρντ σημειώνει μια ιδιαιτερότητα, την οποία και προφανώς όλοι τη διαπιστώνουν. Υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την περίοδο 2008-2009, η διαταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι καθολική: είναι η ίδια για όλες τις χώρες και τα τμήματα της κοινωνίας». Αυτό καθιστά το όποιο εγχείρημα πιο δύσκολο και εν πολλοίς πολύπλοκο. Θα έχει, όμως, ένα πλεονέκτημα: Θα είναι ένας σχεδιασμός για όλους για να ξεπεραστεί η κρίση συλλογικά και με τον καλύτερο τρόπο.  Θα αλλάξουν πολλά. Θα αλλάξει η καθημερινότητα όλων των πολιτών. Ήδη αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι με την εφαρμογή των μέτρων αυτοπεριορισμού, με το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων. Αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητα θα τη βιώσουμε και μετά που θα ξεπερασθεί η πανδημία. Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως προηγουμένως.