Στήριξη στα κατοχυρωμένα στα μητρώα της ΕΕ, παραδοσιακά, ποιοτικά προϊόντα του νησιού μας δίνει το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) και συγκεκριμένα του Μέτρου 3.2, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για προβολή και προώθηση των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας, αλλά και μέσα από άλλες δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ. Μια από αυτές τις δράσεις ήταν και η συνεργασία του υπουργείου Γεωργίας με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών και οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών στην Κύπρο γεύτηκαν μερικά από τα πιστοποιημένα προϊόντα μας. Η διπλωματία, λοιπόν, στις υπηρεσίες των αγροτικών μας προϊόντων και του Κύπριου αγρότη.

Διαχρονικά, το υπουργείο Γεωργίας στηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας. Η προσπάθεια αυτή έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις εγγραφές περισσότερων γεωργικών προϊόντων ως προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και τη δυναμική που αυτές δημιουργούν. Εξάλλου, όπως έχει διαφανεί, σήμερα οι καταναλωτές, σε διεθνές επίπεδο, αντικαθιστούν τα ανώνυμα και μαζικά προϊόντα με προϊόντα ποιότητας, στα οποία υπερέχουν και ξεχωρίζουν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. 

Μετά, λοιπόν, και τις θετικές εξελίξεις που είχαμε στο θέμα του χαλλουμιού και πιο συγκεκριμένα την κατοχύρωσή του, αλλά και λόγω της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, κατά την οποία ήταν σημαντικό να προβληθεί ο ρόλος και η σημασία της ΕΕ στον Ευρωπαίο πολίτη/παραγωγό, ετοιμάσθηκαν πακέτα που περιλάμβαναν παραδοσιακά πιστοποιημένα προϊόντα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Γεωργίας και Εξωτερικών απέστειλαν στους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο πακέτα, τα οποία περιλάμβαναν χαλλούμι, κουμανδαρία, χοιρομέρι Πιτσιλιάς, γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και λουκούμι Γεροσκήπου. Επίσης, στα πακέτα αυτά συμπεριλήφθηκε και έντυπο, το οποίο περιγράφει τα κατοχυρωμένα προϊόντα. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η στήριξη των παραγωγών μας, μέσω της ευρείας ενημέρωσης και ανάδειξης της γευστικής και ποιοτικής αξίας των προϊόντων αυτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχεδιασμούς για βιοτεχνίες και βιομηχανίες ορεινών περιοχών

Οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα εμπλουτίζονται ανά διαστήματα, θα έχουν ως στόχο την  προώθηση και ανάδειξη των προοπτικών των κυπριακών προϊόντων, τα οποία κατοχυρώνουν την κυπριακή τους ταυτότητα και τα οφέλη που συνεπάγονται για την Κύπρο και κατ’ επέκταση για τους παραγωγούς και τους πολίτες, έχοντας λάβει τη σημαντική ευρωπαϊκή πιστοποίηση. 

Το Μέτρο 3.2 στη διάθεση των παραγωγών

Στη διάθεση των παραγωγών βρίσκεται από την Παρασκευή 14 Μαΐου και το Μέτρο 3.2, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο. Η αξιοποίηση του Μέτρου αυτού, θα συμβάλει, επίσης, τα μέγιστα στην ανάδειξη των προϊόντων αυτών και στην ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας γενικότερα. Το Μέτρο περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της Β΄ προκήρυξης είναι €300 χιλιάδες. Ως τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων έχει καθοριστεί η 27η Ιουλίου 2021. 

Βασικός σκοπός του Μέτρου είναι η ενημέρωση του καταναλωτή για τα προϊόντα που παράγονται στη βάση συγκεκριμένων συστημάτων ποιότητας. Προς τούτο, το Μέτρο καλύπτει δαπάνες που προκύπτουν από δραστηριότητες πληροφόρησης και προώθησης που πραγματοποιούνται από ομάδες παραγωγών στην εσωτερική αγορά, οι οποίες αφορούν προϊόντα που παράγονται με προδιαγραφές συστημάτων ποιότητας. 

Δικαιούχοι είναι νομικές οντότητες, όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις ομάδων παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, αναγνωρισμένες από την αρμόδια εθνική αρχή με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι οποίες μπορούν να φέρουν μαζί επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα σύστημα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. 

Σειρά πολιτικών και μέτρων 

Το υπουργείο Γεωργίας, έχει προωθήσει και υλοποιεί το τελευταίο διάστημα, σειρά πολιτικών και μέτρων, κυρίως μέσω νέων ή αναθεωρημένων νομοσχεδίων, για προώθηση και προστασία των κυπριακών προϊόντων και στήριξη του κύπριου παραγωγού. Μερικά παραδείγματα είναι: το νομοσχέδιο για την απονομή του κυπριακού σήματος στα αγροτικά μας προϊόντα, το νομοσχέδιο για προστασία των παραγωγών μας από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, το νομοσχέδιο για αναθεώρηση της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και, ασφαλώς, τον νέο νόμο για τη διαχείριση κινδύνων στη γεωργική παραγωγή.

Κατηγορίες και προϊόντα

Τα προϊόντα και οι κατηγορίες προϊόντων ποιότητας που περιλαμβάνονται στην Β΄ προκήρυξη, είναι: • Προϊόντα Βιολογικής Παραγωγής • Κολοκάσι Σωτήρας / Κολοκάσι Πούλλες Σωτήρας / Kolokasi Sotiras / KolokasiPoulles Sotiras (ΠΟΠ) • Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού / Glyko Triantafyllo Agrou (ΠΓΕ) • Παφίτικο Λουκάνικο / Pafitiko Loukaniko (ΠΓΕ) • Λουκούμι Γεροσκήπου / Loukoumi Geroskipou (ΠΓΕ) • Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου / Koufeta Amygdalou Geroskipou (ΠΓΕ) • Ζιβανία / Τζιβανία / Ζιβάνα / Zivania (ΓΕ) • Ούζο / Ouzo (ΓΕ) • Λουκάνικο Πιτσιλιάς / Loukaniko Pitsilias (ΠΓΕ) • Λούντζα Πιτσιλιάς / Lountza Pitsilias (ΠΓΕ) • Χοιρομέρι Πιτσιλιάς / Hiromeri Pitsilias (ΠΓΕ) 

Οι δράσεις 

Οι επιλέξιμες δράσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:

– Ενημέρωση του καταναλωτή για την ύπαρξη αυτών των προϊόντων και των προδιαγραφών τους (για παράδειγμα σχεδιασμό, εκτύπωση, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών ανά προϊόν ή ομάδα προϊόντων).

– Οργάνωση και συμμετοχή σε εκθέσεις, εμποροπανήγυρεις και άλλες εκδηλώσεις.

– Προώθηση, προβολή, δημοσιότητα και διαφήμιση των προϊόντων αυτών (για παράδειγμα διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, ετοιμασία ιστοσελίδων, ενημερωτικών ταινιών κ.λπ.).

Ο κάθε δικαιούχος, μαζί με την αίτηση καταβολής της ενίσχυσης, θα πρέπει να υποβάλει στον ΚΟΑΠ συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει για περίοδο από 1 μέχρι 3 χρόνια. 

Η στήριξη ανέρχεται στο 70% του επιλέξιμου κόστους της δράσης, με μέγιστο ύψος επιδότησης τις €100 χιλιάδες ανά δικαιούχο ανά τριετία. Σημειώνεται ότι, λόγω της αξιοσημείωτης αύξησης των συστημάτων ποιότητας που έχουν εγκριθεί το τελευταίο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Μέτρου 3.2, καθορίζεται ως ανώτατο ποσό ενίσχυση ανά δικαιούχο, το ποσό των 120 χιλιάδες ευρώ για ολόκληρη την προγραμματική περίοδο 2014-2022

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι αιτητές πρέπει να τηρούν τα ακόλουθα:

α) Να επισημαίνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή πλεονεκτήματα των προϊόντων και κυρίως την ποιότητα αυτών, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των γεωργικών μεθόδων παραγωγής στην κοινότητα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αυθεντικότητα, στα ψηλά επίπεδα ευημερίας των ζώων και του σεβασμού προς το περιβάλλον, τα οποία συνδέονται με το συγκεκριμένο σύστημα ποιότητας. Μπορεί, επίσης, να συμπεριλαμβάνουν και διάχυση επιστημονικής και τεχνικής γνώσης σε σχέση με αυτά τα προϊόντα.

β) Να είναι δράσεις πληροφόρησης και προώθησης στην εσωτερική αγορά και σε κάθε περίπτωση το υλικό ενημέρωσης και προώθησης που εκπονείται στο πλαίσιο μιας ενισχυόμενης δραστηριότητας θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία που ισχύει στο κράτος μέλος, στο οποίο οι δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης θα πραγματοποιηθούν.