Το ρολόι μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη μάχη των προεδρικών εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου 2023 και οι «3» βασικοί διεκδικητές δηλώνουν έτοιμοι για τον Λόφο και την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου. Παράλληλα με τις προτάσεις εξουσίας, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν αποφεύγουν τις αιχμές κατά αντιπάλων.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εμφανίζεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνει μάχη μαζί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για να περάσει στον δεύτερο γύρο, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Φρέναρος, εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι δημοσκόποι θα σχίσουν τα πτυχία τους. Κάλεσε δε όλους να εργαστούν ένας προς έναν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η νίκη στις Προεδρικές του Φεβρουαρίου.
Εξάλλου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΥ Αμμοχώστου ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι έχει μια διαφορά με τους υπόλοιπους υποψηφίους, αφού όπως είπε «προτού δώσουμε υποσχέσεις εμείς μπορούμε με βάση τα δικά μας πεπραγμένα των τελευταίων δέκα χρόνων αλλά και από την ίδρυση του ΔΗΣΥ, ότι μπορούμε να κουμαντάρουμε τη χώρα, μπορούμε να κουμαντάρουμε την οικονομία, μπορούμε να έχουμε αποθέματα για να μπορούμε να στηρίζουμε».
Σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως «με δυνατή οικονομία, μπορούμε να βοηθούμε την κοινωνία και να απονέμουμε δικαιοσύνη» και επανέλαβε πως «όσον αφορά κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και μετόχους, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το 2023 για κάθε 100.000 ζημιά θα πάρουν 8.000 σε μετρητά. Και από το 2024, κατ’ ελάχιστον 3.000 ευρώ ανά 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί».
Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα και τις προσδοκίες των πολλών, ανέφερε στον χαιρετισμό του στη συνεστίαση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, στη Δερύνεια ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.
«Σε αυτές τις εκλογές ο καθένας και η καθεμία από εμάς καλείται να απαντήσει σε ένα και μόνο βασικό ερώτημα: Θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν ή θέλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με τις ίδιες πολιτικές και με τους ίδιους ανθρώπους», είπε και αναφέρθηκε σε δύο πραγματικότητες, «αυτή που ζούμε όλοι εμείς» και «η εικονική που θέλουν να παρουσιάσουν οι κυβερνώντες».
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως «το Κυπριακό είναι στάσιμο εδώ και πέντε και πλέον χρόνια. Η διχοτόμηση κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Το όνομα της Κύπρου έχει διασυρθεί διεθνώς από μια σειρά σκανδάλων στην οποία η παρούσα διακυβέρνηση πρωταγωνιστεί. Η διαφθορά και η διαπλοκή άπλωσαν πλοκάμια, κυβερνητικά πλοκάμια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Αδυσώπητη μάχη των δύο για τον β’ γύρο
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης περιόδευσε την Κυριακή στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά, που πλήγηκαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «είναι πραγματικά τραγικό και είναι και θέμα που πραγματικά δημιουργεί αγανάκτηση στους ανθρώπους γιατί είναι αποτέλεσμα πολεοδομικής κακοδιαχείρισης και κακοτεχνιών και είναι τραγικό με τέτοια καιρικά φαινόμενα να υποφέρουν άνθρωποι, να καταστρέφεται το βιός τους και να υπόκεινται τις συνέπειες ουσιαστικά κακών πολιτικών».
Είμαστε πανέτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση εφόσον ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσα από συλλογικότητα, ενότητα και Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με συγκεκριμένο πρόγραμμα, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την Κυριακή ενώπιον συγκέντρωσης υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, στην Αγία Φύλα στη Λεμεσό.
«Δεν θα σας πω ότι είμαι ο μεσσίας ή έχω το μαγικό ραβδί ή ότι μόνο εγώ μπορώ», είπε, για να προσθέσει πως «εμείς επενδύουμε σε μια συλλογική προσπάθεια, που σαφώς μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά».
Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν κομματικό χρώμα ή ιδεολογικό χαρακτήρα», προσθέτοντας πως «εκείνο που χρειάζεται είναι συλλογικότητα και σύνθεση απόψεων».
Ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών για μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, αναφερόμενος στη σημασία των εκλογών και στην ανάγκη να υπάρξει ισχυρή λαϊκή εντολή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη για φορολογικό μετασχηματισμό, καθώς ο τελευταίος που έγινε στη χώρα μας ήταν το 2002, ενώ αναφέρθηκε στους τρόπους, άμεσους και μακροπρόθεσμους, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, στην επιδοματική πολιτική του κράτους, το στεγαστικό, το μεταναστευτικό, τα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά και τους χαμηλοσυνταξιούχους.