Αν είναι κάτι που άφησε πίσω του το τελευταίο διακαναλικό ντιμπέιτ είναι πως οι δύο εκ των τριών βασικών διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου, είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να στραφούν προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης αντιλαμβάνονται πλέον ότι πως θα πρέπει να δώσουν μάχη μεταξύ τους ποιος θα επικρατήσει για να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να δώσουν μάχη προς κάθε κατεύθυνση και με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να καταφέρουν. Έχοντας την ίδια ώρα να αντιμετωπίσουν ελέφαντες που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα τους. 

Στην Πινδάρου βλέπουν τις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους. Φαίνεται πως η έως τώρα στρατηγική του να στρέψουν όλα τα πυρά τους προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη, επέφερε κάποιους καρπούς, αλλά όχι τα αναμενόμενα. Ενώ την ίδια ώρα, αυτά τα πυρά από την Πινδάρου κατά Χριστοδουλίδη λειτούργησαν ως κάλυψη για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση του. Και εκεί που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο και ετοίμαζαν κάμερες μπροστά από την Εζεκία Παπαϊωάννου, φαίνεται πως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και ενδεχομένως οι κάμερες θα πρέπει να στηθούν κάπου αλλού. 

Τρεις εβδομάδες προ των εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου και ήδη άρχισε να μπαίνει στο τραπέζι η επόμενη μέρα και το πως θα πρέπει να κινηθούν νικητές και ηττημένοι από το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. Όσο και αν φαίνεται παράξενο εκεί που ήδη μιλούν για την επόμενη μέρα είναι στην Πινδάρου και στον Λόφο. Θέμα το οποίο άνοιξε παραδόξως ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τρόπο που δεν δείχνει να τον βοηθά. Αντίθετα προσφέρει βήμα σε πολλούς να πατάνε σε δύο βάρκες. Από τη μια να δηλώνουν ευθέως τη στήριξή τους προς τον συναγερμικό υποψήφιο και να προσπαθούν να αδειάσουν και να εκθέσουν τον Χριστοδουλίδη, αλλά την ίδια ώρα να διαμηνύουν πως η στήριξή τους προς τον Νεοφύτου είναι μέχρι το σημείο που ο ίδιος βρίσκεται το ψηφοδέλτιο. Απ’ εκεί και πέρα στέκονται απέναντί του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν ικανοποίησε τον κόσμο το debate 

Στην περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι πλέον εμφανές ότι οι προοπτικές να περάσουν στον δεύτερο γύρο είναι μεγάλες, βλέπουν πως κακώς είχαν μπει στη λογική να στρέφουν την προσοχή τους μόνο προς την κατεύθυνση Χριστοδουλίδη ως τη βασική πηγή απωλειών. Αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να κλείσουν τις διαρροές και προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να διασφαλίσουν το εισιτήριο του δευτέρου γύρου. Γιατί μπορεί να είναι μικρές οι διαρροές αλλά είναι υπαρκτές. 

>> Οι δύο παρεμβάσεις Αναστασιάδη: Την περασμένη Πέμπτη η Πινδάρου φρόντισε να προωθήσει βίντεο που παρουσίαζε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλά σε συγκέντρωση συναγερμικών. Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αναφερθεί στο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου για το ποιος θα λάβει το χρίσμα. Αναφέρθηκε παράλληλα στις σχέσεις και θέσεις μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν, όπως είπε, ένα άλλοτε στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού που «οι φιλοδοξίες τον παρέσυραν έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε σήμερα διλήμματα». Ο ΠτΔ συνέχισε λέγοντας: «ως προσωπικός μάρτυρας και αυτό μπορεί να το επικαλείστε, δεν έμεινε υποχώρηση που ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκανε όταν κάλεσα και τους δύο προκειμένου να εξευρεθεί ο τρόπος να πορευτούμε ενωμένοι. Λυπούμε να πω ότι εκείνος που απέρριψε ακόμα και μια δήλωση αξιοπρεπέστατη που θα διευκόλυνε και τον Αβέρωφ στους χειρισμούς δεν ήταν άλλος από τον στενό μου συνεργάτη κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Λυπούμε για όσα έγιναν αλλά δεν μπορεί να αποκρύβεται η αλήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αρκετές εντάσεις ολοκληρώθηκε το debate των επτά

Δήλωση η οποία στα μάτι των συναγερμικών που κάθονται στο τραπέζι έστελνε και το μήνυμα πως ορθώς, απ’ εκεί και πέρα έπραξε ό,τι έπραξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και οι αποφάσεις που προσφάτως έλαβε ο ΔΗΣΥ ήταν οι επιβεβλημένες. 

Την ώρα που κυκλοφορούσε ευρέως το εν λόγω βίντεο, μέσα από το οποίο ο ΠτΔ έδινε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης στον Αβέρωφ Νεοφύτου, στον Λόφο ο Νίκος Αναστασιάδης έδινε συνέντευξη στον Αντένα όπου βεβαίως ένα από τα θέματα ήταν και οι αποφάσεις που έλαβε ο ΔΗΣΥ, η θέση που πρέπει να πάρει το κόμμα σε περίπτωση ο Νεοφύτου μείνει εκτός δευτέρου γύρου αλλά και ο δικός του ρόλος τη δεδομένη στιγμή. 

Ο Ν. Αναστασιάδης αυτή τη φορά είχε μια άλλη όψη μέσα από την οποία εμμέσως κάλυπτε τις ενέργειες Χριστοδουλίδη και όσων τον ακολούθησαν προσφέροντας εκ προοιμίου κλάδο ελαίας. Δήλωσε πως θα εργαστεί συλλογικά για τη δημιουργία συνθηκών επανόδου στελεχών που έκαναν άλλες επιλογές και για να επουλωθούν πληγές. Φρόντισε να κρατήσει, σε βαθμό αμφισβήτησης, απόσταση από τη θέση Νεοφύτου ότι σε περίπτωση μη εκλογής του ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. «Αυτή είναι μια άποψη την οποία εκφράζει και πολύ σωστά ενόψει της 5ης Φεβρουαρίου», ανέφερε ο ΠτΔ βάζοντας ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ως προς τη θέση αυτή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Debate: Άμυνα με τακτική αντεπιθέσεων λίγο πριν το τέρμα

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε διευκρινιστικά εάν η απόφαση θα πρέπει να είναι απόφαση συλλογικών οργάνων. «Ναι χωρίς αμφιβολία» ήταν η κάθετη τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, για να προσθέσει πως «ο δεύτερος γύρος είναι νέες εκλογές γιατί θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ επιτυχόντων και αποτυχόντων και ούτω καθ’ εξής». Και στο ερώτημα εάν τέτοιες διαβουλεύσεις θα γίνουν και στο δικό του γραφείο απάντησε πως «αν απαιτείται γιατί όχι». 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοφανής κινητοποίηση για το εισιτήριο του β’ γύρου

Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό – από το πρώτο διακαναλικό ντιμπέιτ που το ήγειρε – πως εάν χάσει να μην περιμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης ότι θα του παραδώσει τον ΔΗΣΥ μέσα στο πιάτο για να βγει Πρόεδρος. Έστελνε κι ένα μήνυμα προς τους Συναγερμικούς να σταματήσουν να θεωρούν τον Χριστοδουλίδη ως μια προέκταση του ΔΗΣΥ. Κάτι βεβαίως που σημαίνει πως παρά τα μηνύματα και τις διαγραφές μια σημαντική μερίδα Συναγερμικών δεν φαίνεται να επανακάμπτει. Σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές, στις 5 Φεβρουαρίου θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη. 

>> Ο ‘ελέφαντας’ Χάρης: Στα βήματα Αναστασιάδη έδειξε να κινείται και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, την περασμένη Δευτέρα, λίγο μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού και την κοινή δήλωση που και ο ίδιος είχε υπογράψει, πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Μια δήλωση η οποία (όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες) ήταν έτοιμη από πριν όταν έγινε η πρώτη αναφορά Χριστοδουλίδη ότι μιλά με συναγερμικά στελέχη. Περίμεναν την επόμενη αφορμή και έβγαλαν τη δήλωση από το συρτάρι και την κυκλοφόρησαν ως άδειασμα Χριστοδουλίδη από υπουργούς και βουλευτές (ήταν ο τίτλος που έπαιξε σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες ταυτόχρονα). 

Ο Χ. Γεωργιάδης βρέθηκε στον Άλφα και σχολίασε την δήλωση που όλοι τους είχαν υπογράψει, διευκρινίζοντας πως αυτή έχει καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ η κοινή δήλωση υπουργών και βουλευτών είναι προεκλογική και όχι μετεκλογική. Όπως και ο Νίκος Αναστασιάδης έτσι και ο Χάρης Γεωργιάδης θέτουν ένα χρονικό πλαίσιο κινήσεων στήριξης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, παίρνοντας θέση απέναντί του ως προ την επόμενη μέρα. 

 

Τον βοήθησαν επικοινωνιακά

 

Πριν από το ντιμπέιτ εκείνος που εμφανιζόταν να βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση απ’ όλους ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση υπουργών/βουλευτών/ευρωβουλευτών ΔΗΣΥ, η απόφαση της Πινδάρου για διαγραφή, αλλά και μια δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου που κάθε άλλο τον βοηθούσε. 

Η κάθετη θέση Νεοφύτου πως θα είναι στην αντιπολίτευση εάν χάσει και ότι σε περίπτωση αποτυχίας να περάσει στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να τον ξεχάσει ο Χριστοδουλίδης, κάθε άλλο παρά επιζήμια αποδείχθηκε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Αντίθετα, όπως σημείωσαν και σε παρεμβάσεις τους ειδικοί αναλυτές, αυτή η στάση του συναγερμικού ηγέτη βοήθησε τον Χριστοδουλίδη στο να εμφανίζεται διαλλακτικός και έτοιμος για διάλογο. Και αντί αποδόμησης, που ήταν ο αρχικός στόχος, βοηθήθηκε στο να εμφανίζεται κερδισμένος επικοινωνιακά. 

Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο ντιμπέιτ ήταν ένα παιχνίδι τακτικής παρά κατάθεσης προτάσεων και αυτό τον βόλευε για να προβάλει και πάλι την ενότητα και τη συλλογικότητα. 

 

Πεδίο μάχης… και  στα αριστερά

Δεν πάει καιρός, και πολύ πριν ακόμα απασχολήσει τα επιτελεία, που είχαμε επισημάνει πως μια σοβαρή πηγή διαρροών για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι ο Αχιλλέας Δημητριάδης, προβλέποντας ότι και στο χώρο της αριστεράς θα προκύψει ένα νέο πεδίο μάχης. Η υψηλών τόνων αντιπαράθεση των δύο το βράδυ της Τετάρτης στο διακαναλικό ντιμπέιτ επιβεβαίωσε αυτό που από καιρό λέγαμε. Οι επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί έδειξαν τον εκνευρισμό και την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο και η οποία μέχρι και εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στη σκιά της μεγάλης σύγκρουσης των υποψηφίων της δεξιάς (Νεοφύτου-Χριστοδουλίδη).

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης βλέπει συνεχώς τον Αχιλλέα Δημητριάδη να προσπαθεί να του τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του. Από την άλλη ο Δημητριάδης δεν δείχνει να το χωνεύει πως έχασε την στήριξη του ΑΚΕΛ από τον Μαυρογιάννη και θα κάνει το παν να τον πλήξει. Οι ατάκες των δύο στη διάρκεια του ντιμπέιτ πολύ χαρακτηριστικές: 

ΑΔ: Συμφωνώ με τον κ. Μαυρογιάννη για τους δύο αναξιόπιστους… αλλά είναι και ο ίδιος αναξιόπιστος διότι είναι κι αυτός μέσα στην ομάδα.

ΑΜ: Αυτοί οι λαϊκισμοί πρέπει να σταματήσουν…

ΑΔ: Αν δεν σας αρέσει να αλλάξετε παιχνίδι. Εδώ έχει κανόνες και πρέπει να τους ακολουθείτε. Αν δεν σας αρέσκει να φύετε. 

ΑΔ: Έπρεπε να παραιτηθεί όταν ο Πρόεδρος έκανε τις ιδεοθύελλες των δύο κρατών…

ΑΜ: Είναι εύκολο να λέτε κουβέντες ου αέρα. Λέτε κουβέντες του αέρα και δεν έχετε καμιά αξιοπιστία. Πέστε μου τι θέση εσείς πήρατε…

ΑΔ: Εγώ πήρα θέση για το Βρώσι από το ’19. Εσείς σιωπούσατε κ. Μαυρογιάννη.

ΑΜ: Ο Μαυρογιάννης έθιξε πρώτος το θέμα του Βαρωσιού…

ΑΔ: Σώμα καλέ…

ΑΜ: Μην μου λέτε εμένα κουβέντες, μπορώ να τα αποδείξω αυτά. Δεν είμαι εγώ που πήγαινα για να έχω προσωπικό συμφέρον στην επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων. Να προσέχετε τι λέτε. 

ΑΔ: Τον μισθό σας τον επιάνετε… πέντε χρόνια δεν εκάμνετε διαπραγματεύσεις, τζαι εν να μου πείτε εμένα για την Τιτίνα Λοϊζίδου. Άτε σιόρ παρετάτε με…

Τα  είπαν πολύ ξεκάθαρα οι δύο χωρίς να ενδιαφέρονται για την επόμενη ημέρα. Από την όλη συζήτηση ούτως ή άλλως φάνηκε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν έχει και πολλά να περιμένει από τον Αχιλλέα Δημητριάδη σε περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο.