Ο 49χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι από χθες το βράδυ ο όγδοος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τρίτος νεότερος σε ηλικία μετά τους Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, οι οποίοι ανέλαβαν το ύπατο αξίωμα σε ηλικία 45 και 47 ετών, αντίστοιχα.

Ο πρώτος πολίτης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου λίγους μήνες πριν από την τουρκική εισβολή, την ημέρα του Αγίου Νικολάου (6/12/1973). Προέρχεται από οικογένεια της μεσαίας τάξης. Ήταν το μικρότερο, με σχετικά μεγάλη ηλικιακή διαφορά, από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

Από μικρός, σύμφωνα και με συνεντεύξεις του, έδειξε έφεση στα μαθήματα των κλασικών σπουδών και ήταν λάτρης της Ιστορίας, ενώ ήθελε να ασχοληθεί με τις Πολιτικές Επιστήμες. Αν και δεν βρήκε αμέσως τον δρόμο του. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα, στο λύκειο είχε επιλέξει να ακολουθήσει τον πρακτικό κλάδο. Παρ’ όλο που είχε 20 στο μάθημα της Ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ν. Χριστοδουλίδης

Όσο για τις κομματικές καταβολές της οικογένειας, σε συνέντευξή του είχε χαρακτηρίσει ως «πολιτικό θεό» των γονέων του τον Γλαύκο Κληρίδη. Είχε πει, επίσης, ότι ο αδελφός του Σάββας, ο οποίος απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 50 ετών, υπήρξε ενεργό μέλος στη νεολαία του ΔΗΣΥ. Στην ίδια συνέντευξη είχε περιγράψει πώς με έναν περιπετειώδη τρόπο και χρησιμοποιώντας ως μέσο διακίνησης μια μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο αδερφός του Σάββας, πήγαν σε συλλαλητήριο του κόμματος (1981) στην πλατεία Κένεντι της Πάφου, με ομιλητή τον Γλαύκο Κληρίδη.

Για τον ίδιο, βέβαια, ο πολιτικός φανατισμός ποτέ δεν υπήρξε κομμάτι της ζωής του. «Μεγάλωσα στη Γεροσκήπου όπου το 65% των κατοίκων ήταν αριστεροί. Φυσικά και είχα φίλους αριστερούς», είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όταν ήταν μικρός ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο Γεροσκήπου (όπως κι έγινε) που ήταν η ομάδα των αριστερών και όχι στον εθνικόφρονα σύλλογο του Άδωνη. «Ναι, βέβαια, πήγαινε» φερόταν να του είπε ο πατέρας του, όταν τον είχε ρωτήσει αν συναινούσε με αυτή του την επιλογή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει θιασώτης του ορθολογισμού. Θεωρεί, ακόμη, πως ο πατέρας του τού κληροδότησε στοιχεία του χαρακτήρα του. Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου κι ενώ είχε δεχθεί πίεση για διάφορα ζητήματα, είχε σχολιάσει σχετικά: «Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει βγει εκτός ελέγχου. Είναι κάτι, νομίζω, που πήρα από τον πατέρα μου. Είχε μια ηρεμία. Νομίζω ότι από αυτόν πήρα. Την ηρεμία και τη στωικότητά του». Δηλώνει θρήσκος, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στην μητέρα του. Ο δε θάνατος του αδερφού του το 2015, όπως δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον έφερε πιο κοντά στη θρησκεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το προφίλ της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά

Σπουδές και καριέρα

Αποφοίτησε το 1991 από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Πάφο. Εν συνεχεία αποφάσισε να μεταβεί στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Ακολούθησε και τη συμβουλή της μητέρας του, η οποία του είχε ζητήσει να καταρτιστεί και στα οικονομικά. Τότε η ιδέα να ασχοληθεί με την πολιτική δεν είχε ωριμάσει στο μυαλό του. Η επιδίωξή του ήταν να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York. Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University και κατέχει μεταπτυχιακό στη Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003, αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999, έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος στο Λονδίνο, αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα και σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2013, διορίστηκε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τις 11 Απριλίου 2014 έμελλε να ανοίξει ουσιαστικά το κεφάλαιο πολιτική, αφού ασκούσε και καθήκοντα κυβερνητικού Εκπροσώπου. Διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2018. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως ειδικός επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (Αθήνα 2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988» (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και εξωτερική πολιτική.

Η διακυβέρνηση για την επόμενη πενταετία

Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνησή του για την επόμενη πενταετία, το εκλογικό σώμα πλέον περιμένει να δει να υλοποιεί τα όσα εξήγγειλε προεκλογικά. Όπως έλεγε όλη την προηγούμενη περίοδο, η μεγάλη του φιλοδοξία είναι, εφόσον εκλεγεί, στο τέλος της θητείας του να υπάρχει μία Κύπρος ενωμένη, που να αποτελεί ισχυρό εταίρο στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Απαντώντας προεκλογικά σε όσους τον κατηγορούσαν για μη ξεκάθαρες θέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, λόγω και της σύζευξης δυνάμεων που τον υποστήριξαν (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία), αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές του αρχές, τις οποίες χαρακτήρισε κόκκινες γραμμές: (1) Μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, (2) Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, (3) Όχι εγγυήσεις, (4) Όχι παραμονή τουρκικού στρατού.

Πέραν, όμως, από το εθνικό πρόβλημα, δήλωνε ότι θα επενδύσει στη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και η οποία τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται. Ταυτόχρονα, θα εστιάσει στη νεολαία, η οποία αντιμετωπίζει ασφυκτικά προβλήματα, όπως η στέγαση και η εξεύρεση εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.

Οι προκλήσεις, πάντως, για το κυβερνητικό του σχήμα είναι πολλές, οι οποίες δεν περιορίζονται στα εκτελεστικά καθήκοντα. Η νέα κυβέρνηση καλείται να υποστηρίξει θεσμούς με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, να αντιμετωπίσει προβλήματα που κληροδοτούνται και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται να αποσιωπήσει σκάνδαλα που ανέκυψαν κατά τη 10ετή θητεία του Νίκου Αναστασιάδη.

Ενδεχομένως, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κληθεί να υπερπηδήσει και το εμπόδιο του ίδιου του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Υψηλόβαθμα στελέχη του Συναγερμού τον έχουν χαρακτηρίσει ως αποστάτη, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ανθυποψήφιό του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο τελευταίος που διεκδικεί επανεκλογή στην προεδρία του ΔΗΣΥ, μετά τον Α’ γύρο των εκλογών τάχθηκε υπέρ του Μαυρογιάννη.

Η σύζυγος και οι τέσσερις θυγατέρες

Όταν εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1999, γνώρισε τη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά. Μαζί υπηρέτησαν σε διάφορα διπλωματικά πόστα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2001, παντρεύτηκαν. Απέκτησαν τέσσερις θυγατέρες. Την 19χρονη σήμερα Ιωάννα, την Κατερίνα, τη Δέσποινα-Μαρία και την 8χρονη Φοίβη.

Κάποιοι σχολιάζουν ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να μεταδώσει την αγάπη που ο ίδιος έχει για το ποδόσφαιρο και στις κόρες του. Έχει, άλλωστε, θεαθεί σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια της Πάφος FC μαζί τους.