Έτοιμος για να συναντήσει το Ερσίν Τατάρ είναι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη διάρκεια της χθεσινής τους, πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων πρόθυμος για να βρεθούν και πριν από 1η Μαρτίου, δηλαδή προ τις επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα της συνάντησης θα διευθετηθεί σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμή και μια κοινωνική συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, η οποία είχε αρχικώς τοποθετηθεί τέλος Ιανουαρίου, αλλά τελικά αναβλήθηκε. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τατάρ, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε συλλυπητήρια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις οικογένειες των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Διαβίβασε επίσης στον κ. Τατάρ την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως άλλωστε έχει ήδη εκφραστεί για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστεί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε με έμφαση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως προστίθεται, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι προς όφελος καμίας από τις δύο κοινότητες. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού.

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβίβασε την ετοιμότητά του για συνάντηση με τον κ. Τατάρ το συντομότερο δυνατό, είτε πριν, είτε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τον ενημέρωσε ότι για αυτή την πρόθεσή του, θα ενημερώσει και επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη. Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι την πρώτης τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το πρωί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με το  ΤRT Haber, ο Ε. Τατάρ συνεχάρη τον Ν. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και έσπευσε να θέσει από την πρώτη στιγμή “κόκκινες γραμμές” υπογραμμίζοντας ότι “η παρουσία Τούρκων στρατιωτών και η κυριαρχία είναι απαραίτητες και ότι δεν θα συμβιβάσουμε ποτέ τις γραμμές μας.”

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον προσκάλεσε για καφέ για να συζητήσουν αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Η χθεσινή επικοινωνία και η δήλωση από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη ότι είναι έτοιμος για συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ πριν ακόμα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, αποτελεί και μια απάντηση προς τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Στα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Γκάρντιαν, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του εκλελεγμένου ΠτΔ σ’ ότι αφορά το Κυπριακό. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έχει προκληθεί και «τρόμος», καθώς ο κ. Χριστοδουλίδης έτυχε της στήριξης ομάδων «που λαμβάνουν ανοιχτά εχθρική στάση έναντι των συνομιλιών για να επανενωθεί το μεσογειακό νησί».  Αναφέρεται ότι για πολλούς το χθεσινό αποτέλεσμα «διέλυσε τις ελπίδες να βρεθεί μια λύση (στο Κυπριακό) στο εγγύς μέλλον», με αναλύτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ να σχολιάζει πως είναι «απίθανο» η νέα κυβέρνηση να στηρίξει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύντομα.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται, πάντως, πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ότι θέλει να αναβιώσει τις συνομιλίες, αξιοποιώντας περισσότερο την ΕΕ. 

Στη δική τους ανταπόκριση οι Financial Times σχολιάζουν ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντική αντιπολίτευση και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αναφέρεται επίσης ότι μια Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αναμένεται από αναλυτές «να απομακρυνθεί από την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών που βρίσκονται σε τέλμα για το σχηματισμό μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να έρθει εγγύτερα στην υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα κάστρα του Ν. Χριστοδουλίδη-Οι κοινότητες που σάρωσε

Στέλνουν συγχαρητήρια από τη Βρετανία 

Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (APPG) για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ εισέπραξε μέσω Twitter για την εκλογική του νίκη ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Συντηρητικός βουλευτής ανέφερε επίσης στην ανάρτησή του: «Εκ μέρους της APPG για την Κύπρο προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί του».

Συγχαρητήρια ανάρτηση έκανε και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Ιρφάν Σιντίκ.

Τα συγχαρητήριά της εξέφρασε μέσω Twitter και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνοντας ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με τον κ. Χριστοδουλίδη «για να προωθήσουμε τη διασπορά μας και να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για μία ελεύθερη, επανενωμένη Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είχε επισημάνει την Κυριακή πως τα θέματα που άπτονται των προβλημάτων και του ρόλου της κυπριακής παροικίας είχαν συζητηθεί με τον κ. Χριστουδουλίδη κατά την προεκλογική του επίσκεψη στο Λονδίνο το Νοέμβριο.

Συγχαρητήρια έχει εκφράσει και εκ μέρους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΒ-Κύπρου ο Πρόεδρός του Πίτερ Δρουσιώτης, δηλώνοντας ότι προσβλέπει σε παραγωγική σχέση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η εκλογική νίκη Χριστοδουλίδη στον τ/κ Τυπο

Ειδησεογραφικά κάλυψε η συντριπτική πλειοψηφία του χθεσινού τουρκοκυπριακού Τύπου (πηγή ΓΤΠ) την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Avrupa αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Χριστοδουλίδης» και γράφει ότι ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε το 51,92% των ψήφων, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Αντρέας Μαυρογιάννης έμεινε στο 48,08%. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, στα άκυρα ψηφοδέλτια και στα λευκά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας από τον νέο ΠτΔ

Η Halkın Sesi καλύπτει το θέμα κάτω από τον τίτλο «Περίοδος Χριστοδουλίδη στον νότο», σημειώνοντας ότι «ο νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν χθες στον νότο ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης». 

Η Diyalog δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες κάτω από τον τίτλο «Κέρδισε με 51,91%» και γράφει ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο νέος ηγέτης της νότιας Κύπρου». 

Η Vatan στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Νέος Πρόεδρος της νότιας Κύπρου ο Χριστοδουλίδης», ενώ η Yeni Bakış χρησιμοποιεί τον τίτλο «Νικητής των εκλογών στον νότο ο Χριστοδουλίδης». 

Η Yeni Düzen δημοσιεύει την είδηση στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης» και εκτός από τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι στην αναμέτρηση αναφέρεται και στις δηλώσεις τόσο του εκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αντρέα Μαυρογιάννη. 

H Kıbrıs αναφέρεται επίσης ειδησεογραφικά στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Χριστοδουλίδης», σημειώνοντας ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ανοικτή στήριξη των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.