Η επόμενη των προεδρικών εκλογών, βρίσκει τα κόμματα σε διαδικασίας αποτίμησης του αποτελέσματος. Από την μάχη αυτή, υπάρχουν ασφαλώς κερδισμένοι και χαμένοι. Την ίδια ώρα όμως είναι κοινή διαπίστωση πώς, το γενικό συμπέρασμα αυτών των εκλογών ήταν ο κλονισμός του κομματικού πατριωτισμού. Ένα δεδομένο το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει γενικότερα τις κομματικές ηγεσίες και τα στελέχη των κομμάτων. Στο κάδρο του προβληματισμού τους, θα πρέπει να μπει και η αναζήτηση τρόπων με τους οποίους θα ανοίξουν ξανά διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών χτίζοντας ξανά θεμέλια σχέσεων εμπιστοσύνης.

Στην πιο δύσκολη φάση αυτή τη στιγμή, βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Απ’ εκεί και πέρα, όλοι τους κάνουν τον δικό τους απολογισμό, με τα συν και τα πλην της εκλογικής αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές.

ΑΚΕΛ: Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, παρά το γεγονός ότι μένουν στην αντιπολίτευση για τρίτη συνεχόμενη πενταετία . Σίγουρα, απέφυγαν πολλά αρνητικά πιθανά σενάρια με τα οποία μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι από την νύκτα της πρώτης Κυριακής και να ήταν σήμερα στη θέση που βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Απ΄ εκεί και πέρα, κρατούν τα εξής:

>> Βρέθηκαν στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και με ποσοστά πολύ ψηλότερα από αυτά που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. Συνεπώς, η επιλογή υποψηφίου μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολη η εξίσωση για πλειοψηφίες στη Βουλή

>> Η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη διεκδίκησε μέχρι τέλους εκλογή.

>> Κινητοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ που για χρόνια είχαν μείνει στην αποχή.

Το ζητούμενο βέβαια είναι η επόμενη μέρα και το στοίχημα για να μια νέα αρχή για το κόμμα της Αριστεράς. Ήδη, η ηγεσία του κόμματος από το περασμένο φθινόπωρο, την πραγματοποίηση ενός καταστατικού συνεδρίου κατά το οποίο θα συζητηθούν δύο ζητήματα: Πρώτον, η αναδιοργάνωση του κόμματος στη βάση πάντα της ιδεολογικής του ταυτότητας και δεύτερον τις σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και ο ρόλος των Νέων Δυνάμεων. 

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, θα προχωρήσει στην αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών την ερχόμενη βδομάδα. Πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της διαδικασίας αποτίμησης των εκλογών, σημειώνοντας ότι με βάση την πρακτική του ΑΚΕΛ μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, το θέμα θα συζητηθεί και στις κομματικές ομάδες βάσης και στην Κεντρική Επιτροπή.

ΔΗΚΟ: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κέρδισε τις εκλογές και ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να νιώθει ήσυχος. Στο κόμμα βέβαια περιμένουν να δουν και τις πρώτες κινήσεις του νέου Προέδρου, με πρώτο σταθμό ασφαλώς, το διορισμό των νέων μελών της Κυβέρνησης. Ο ρόλος επίσης του ΔΗΚΟ στην Βουλή, κρίνεται ως κεντρικός, δεδομένου ότι θα δύο μεγάλα κόμματα μένουν στην αντιπολίτευση. Στον Νικόλα Παπαδόπουλο, πέφτει και το βάρος της ευθύνης για συνενώσεις και συνεργασίες εντός της Βουλής. Ευθύνη βέβαια που θα πρέπει να αναζητήσει και να αναδείξει, αν θέλει, σε κομματικό επίπεδο να κεφαλαιοποιήσει την εκλογική επιτυχία του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε ανακοίνωση του χθες το ΔΗΚΟ, αναφέρει ότι η εκλογική νίκη του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη και η ανάδειξη του στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί νίκη της κοινωνίας των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχητικό / Δίπλαρος: Η παράταξη δεν στάθμισε καλά τα δεδομένα

«Το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά στη χάραξη πολιτικής και στην προσπάθεια εξεύρεσης και εφαρμογής λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων». 

ΕΔΕΚ: Ο Μαρίνος Σιζόπουλος μπορεί να δηλώνει ένας εκ των νικητών των εκλογών, αποφεύγοντας και νέα εσωκομματικά μέτωπα. Στην διάρκεια της προεκλογικής βέβαια, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ μειώθηκε κατά ένα άτομο, μετά τη διαγραφή του Κωστή Ευσταθίου. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, δήλωσε πώς επί του παρόντος δεν έχει συζητηθεί η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στο Υπουργικό Σχήμα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, η ΕΔΕΚ θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε ότι, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία θα τεθούν από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας, θα καθοριστεί η συμμετοχή, η συνδρομή και η συνεισφορά του Κινήματος, στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

ΔΗΠΑ: Βρίσκονται και αυτοί ασφαλώς στην πλευρά των νικητών. Το ερωτηματικό σε αυτή την περίπτωση αφορά το εάν θα υπάρξει οποιοσδήποτε αντίκτυπος, θετικός ή αρνητικός, στο κόμμα, από τη συνύπαρξη στο ίδιο μετερίζι με το ΔΗΚΟ. Επί του παρόντος δεν έγινε καμία επαφή, ούτε υπήρξε κάποια δέσμευση προς την ΔΗΠΑ από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στο Ρικ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ανέφερε πως – στη βάση των τοποθετήσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι θα αξιοποιηθούν άτομα από όλους τους κομματικούς χώρους – υπάρχουν και στη Δημοκρατική Παράταξη ικανά στελέχη, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν.

Επανέλαβε την ίδια στιγμή, ότι τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η περίπτωση Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων δεν έλαβαν θέση υπέρ κανενός υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, ούτε τον πρώτο, ούτε τον β΄γύρο διότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωνε το απαιτούμενο από το καταστικό του κινήματος, ποσοστό για στήριξη. Η κοινοβουλευτική ομάδα, τριχοτομήθηκε ουσιαστικά. Ο πρόεδρος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δεν πήρε θέση, όπως ήταν και η απόφαση του Κινήματος, Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου συστρατεύθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ ο Σταύρος Παπαδούρης, βρέθηκε στο στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη.