Τα μέλη της νέας Κυβέρνησης αναλαμβάνουν από σήμερα το χαρτοφυλάκιό τους. Ο διορισμός κάποιων εξ αυτών αποτέλεσε έκπληξη είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω βιογραφικού, είτε λόγω του επαγγελματικού χώρου προέλευσης τους. Ο «Φιλελεύθερος» καταγράφει σήμερα το πρώτο Βαρόμετρο αξιόλογησής τους, το οποίο θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο στη βάση των πεπραγμένων τους και της γενικότερης εικόνας και συμπεριφοράς τους στα καθήκοντά τους. Σήμερα, οι δημοσιογράφοι του «Φ», μέσα από την εμπειρία τους ο καθένας στο υπουργείο το οποίο παρακολουθεί ή βάσει της γνώσης τους για τα δεδομένα έκαστου των μελών της νέας Κυβέρνησης, κρίνουν και βαθμολογούν τους νέους Υπουργούς και Υφυπουργούς. Η βαθμολογία είναι ευνόητο ότι δεν αφορά το έργο τους (αφού αυτό θα κριθεί στο μέλλον) αλλά αφορά τον διορισμό τους, το βιογραφικό και τα δεδομένα τα οποία τους συνοδεύουν. Η τοποθέτηση των έμπειρων δημοσιογράφων απαντά στα εξής τέσσερα ερωτήματα: 1) Τι πιστεύεις γι’ αυτόν/ αυτήν; 2) Τι θα αντιμετωπίσει άμεσα; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του/της. 3) Θα τα καταφέρει; Τι αναμένεται;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΜΠΟΣ (Υπουργός Εξωτερικών)

Διαθέτει όλο το πακέτο των κριτηρίων

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, καλύπτει πλήρως τα κριτήρια, που έθεσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για τον διορισμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου: Τεχνοκράτης, με πλούσιο βιογραφικό, εμπειρίες στον τομέα του, με πολιτικό κριτήριο και κάτω των 50 χρόνων. Για την ακρίβεια, είναι 47 χρόνων. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, με σπουδές στα Νομικά, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της ΕΕ και διδακτορικού στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο, διαθέτει όλο το πακέτο. Γιατί, δεν δοκιμάσθηκε μόνο στην πανεπιστημιακή έδρα αλλά, μεταξύ άλλων, και στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία). Συνεπώς, είναι ακαδημαϊκός με πολιτικό βάθος, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της κυπριακής διπλωματίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Στο υπουργείο Εξωτερικών, η ατζέντα είναι γεμάτη ( Ε.Ε., τριμερείς, σχέσεις με ΗΠΑ και ασφαλώς Κυπριακό). Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Άγκυρας για αναβάθμιση των κατεχομένων και η κυπριακή διπλωματία κινείται αποτρεπτικά. Παράλληλα, αν και τώρα με τους σεισμούς στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει άλλες προτεραιότητες, ο εποικισμός της Αμμοχώστου και η επιβολή τετελεσμένων στην ΑΟΖ, παραμένουν στο προσκήνιο. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα, που έχει να διαχειριστεί. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα κληθεί να κάνει τομές και στο υπουργείο Εξωτερικών και να κλείσει πολλά κενά και αδυναμίες, που διαπιστώνονται. Ο διορισμός του κ. Κόμπου αφορά το μοντέλο που διαμόρφωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για όλα τα μέλη του Υπουργικού και πρόταξε προεκλογικά και μετεκλογικά. Τώρα θα δοκιμαστεί και στην πράξη. Η επιτυχία του θα εδραιώσει το συγκεκριμένο μοντέλο και θα σφραγίσει το τέλος του παλιού. Για τον διορισμό του η βαθμολογία είναι ψηλή, καθώς εκφράζει τα κριτήρια, που και η κοινωνία εγκρίνει. 

Βαθμολογία: 9/10

Κώστας Βενιζέλος

ΜΑΚΗΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ (Υπουργός Οικονομικών)

Κεραυνός εν αιθρία 

Στο άκουσμα της είδησης για το διορισμό του Μάκη Κεραυνού στη θέση του υπουργού Οικονομικών ξαφνιάστηκα. Όχι γιατί δεν πιστεύω στις ικανότητες του, αλλά γιατί το όνομα του δεν είχε ακουστεί καθόλου ως μνηστήρας για το συγκεκριμένο υπουργικό θώκο.

Είναι οικονομολόγος, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Οικονομικών και CEO της Ελληνικής Τράπεζας. 

Η επιλογή του από τον Νίκο Χριστοδουλίδη έγινε κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και ανοικτά ζητήματα στην οικονομία τα οποία θα ήταν καλύτερα να τα αντιμετωπίσει άτομο το οποίο δεν έχει άλλες πολιτικές ή επαγγελματικές φιλοδοξίες και κατ’ επέκταση έχει γερό στομάχι να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος.

Με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να συνεχίζουν να ταλαιπωρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο 71χρονος Μάκης Κεραυνός πρέπει να βρει τη σωστή φόρμουλα ώστε αφενός να βοηθηθούν όλοι όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη και αφετέρου να μην διαβρωθεί ο στόχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πρέπει επίσης να τρέξει το έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση με τρόπο που δεν θα επηρεάσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες και που θα δώσει ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης του θητείας στο ΥΠΟΙΚ είχε θέσει ως στόχο να προετοιμάσει την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ και να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά. Επί θητείας του συμφωνήθηκε η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο στο 63ο έτος, ενώ με πρωτοβουλία του έπεισε τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο για φορολογική αμνηστία με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 120 εκατ. λίρες. Οι επικριτές πάντως θεωρούν πως η φορολογική αμνηστία ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε η φούσκα στα ακίνητα.

Το 2004 παρουσίασε επίσης, το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αναπτύξεως και τη δημιουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Ήταν μία ιδέα που υπήρχε για πάρα πολύ καιρό.  

Αρκετοί πάντως τον κατηγορούσαν ότι εγκατάλειψε το ΥΠΟΙΚ μέσω της μετακίνησης του στην Ελληνική Τράπεζα. Η μετακίνηση αυτή είχε γίνει με προξενητή τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β και είχε γίνει αποδεκτή από τον Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς τον θεωρούσε ως τον κατάλληλο για να σώσει την τράπεζα. Πάντως, οι κακές γλώσσες θεωρούν τη μετακίνηση αυτή ως επιβράβευση της συμφωνίας που είχε κάνει η Εκκλησία για τις οφειλές της προς το κράτος.

Το αν θα πετύχει ή όχι στο έργο του νομίζω είναι άδικο να το κρίνουμε από τώρα. Θα τον κρίνουμε αυστηρά και θα καταγράφουμε για όσο διαρκέσει η θητεία του και τα θετικά και τα αρνητικά του. Γεγονός αποτελεί το ότι όσο ήταν ΥΠΟΙΚ καταγραφόταν ανάπτυξη και η οικονομία ευημερούσε. Βέβαια σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα. Οψόμεθα! 

Βαθμολογία: 7/10

Σωκράτης Ιωακείμ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Υπουργός Εσωτερικών)

Με συν και πλην

Ο κ. Ιωάννου είναι (μαζί με τον κ. Κεραυνό) ο μόνος ο οποίος κουβαλάει δείγμα γραφής, καθότι θήτευσε ως υπουργός Υγείας στην απερχόμενη κυβέρνηση. Στη θητεία του κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο τεράστια κεφάλαια. Την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την διαχείριση της πανδημίας. Στο πρώτο έλαβε βαθμό άριστα. Σε τάχιστο χρόνο έγινε γνώστης της τεράστιας μεταρρύθμισης. Ακολούθησε οργανωμένο πλάνο και αποφασιστικότητα. Κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο (και ήσαν πολλά) που παρουσιάστηκε. Έτσι το ΓεΣΥ εφαρμόστηκε χωρίς τρανταχτά προβλήματα. 

Στο κεφάλαιο της πανδημίας, πολλοί θεωρούν ότι η διαχείριση ήταν καλή, κρίνοντας στη βάση όσων συνέβαιναν εκτός Κύπρου. Εδώ ακριβώς ήταν το λάθος του. Δεν επιμέτρησε την ιδιαιτερότητα της Κύπρου ως ενός μικρού νησιού και την δυνατότητα που είχε με ειδικά μέτρα να ελέγξει την κατάσταση. Επέτρεψε το όργιο με τα ράπιντ τεστ, που απέφεραν πολλά εκατομμύρια στις τσέπες μερικών εταιρειών. Σε μεγάλο βαθμό αχρείαστα. Το κορυφαίο του λάθος ήταν ότι συγκατάνευσε στον έμμεσο εξαναγκασμό ανθρώπων για να εμβολιαστούν, καταπατώντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ουδόλως τυχαία η παραίτησή του που ήρθε μόλις η πανδημία βρέθηκε σε φθίνουσα κατάσταση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τεράστιο βάρος. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές υπουργείο με εξαιρετικά σημαντικές υπηρεσίες (Κτηματολόγιο, Πολεοδομία κ.λπ.) με τεράστιο φόρτο εργασίας. Έχει επίσης, να αντιμετωπίσει δύο τεράστια θέματα χωρίς τον παραμικρό χρόνο αναμονής. Το μεταναστευτικό και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρώτο καίει και απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Κρίνοντας από την παρουσία του στο Υγείας, εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για πρόβλημα το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την στάση ξένων χωρών και σε αυτό το κομμάτι έδειξε στο Υγείας ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο δυναμισμό. Το δεύτερο απαιτεί αποφασιστικότητα. Δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα ανταποκριθεί. Αν ακολουθήσει οργανωμένο πλάνο όπως έπραξε και με το ΓεΣΥ, μπορεί να πετύχει. 

Βαθμολογία: 6/10

Γιώργος Καλλινίκου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ (Υπουργός Άμυνας)

Να ενισχύσει την αμυντική θωράκιση

Η επιλογή του Μιχάλη Γιωργάλλα στο υπουργείο Άμυνας ήταν κάτι που εξέπληξε πολλούς, όχι μόνο ως επιλογή αλλά και με τον τρόπο που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση. Γι’ αυτό και φορτώνει τον νέο υπουργό Άμυνας με πρόσθετα βαρίδια στην εκτέλεση των καθηκόντων του προκειμένου να διαψεύσει την όποια εκ των προτέρων αρνητική κριτική. 

Το γεγονός ότι ήταν αξιωματούχος κόμματος αλλά και ότι διετέλεσε βουλευτής κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο δεν μπορεί να θεωρούνται αρνητικά για τον ίδιο τον Μ. Γιωργάλλα. Περισσότερο είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τον νέο ΠτΔ για τις επιλογές και όχι τους διορισμένους. Όντας βουλευτής δεν είχε άμεση εμπλοκή στα θέματα άμυνας, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται αρνητικό καθώς διαχρονικά οι πρώτες τοποθετήσεις ΥΠΑΜ αποτελούσαν πράξη «ρουσφετιού» του εκάστοτε Προέδρου προς κόμματα που τον υποστήριξαν. 

Πέραν όμως της πολιτικής διάστασης του διορισμού, το ΥΠΑΜ έχει ένα πολύ συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει που αφορά την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, μακριά και πέρα από τους όποιους συναισθηματισμούς. Στον τομέα της άμυνας έχουν ήδη επιτελεστεί σημαντικά πάνω στα οποία καλείται να συνεχίζει να κτίζει ο νέος ΥΠΑΜ σε συνεργασία με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. 

Προτεραιότητά του δεν πρέπει να είναι η αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος αλλά πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η ΕΦ και η αμυντική θωράκιση της Κύπρου. Τα ανοίγματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια προς χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ κ.λπ., προσφέρουν στην Κύπρο τη δυνατότητα να ενισχύσει πραγματικά την άμυνά της. 

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο πρότερος πολιτικός βίος μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η βαθμολόγηση του Μιχάλη Γιωργάλλα, ως ΥΠΑΜ, θα γίνει στη λογική της επιλογής μέχρι να επιτελέσει έργο, συν του ότι η αμυντική θωράκιση βρίσκεται στα χαμηλά ακόμα. 

Βαθμολογία: 4/10

Ανδρέας Πιμπίσιης 

ΠΟΠΗ ΚΑΝΑΡΗ (Υπουργός Υγείας)

Καλείται να ξεκαθαρίσει τον στόχο της για το ΓεΣΥ

Γνωστή στον τομέα της Υγείας η νέα Υπουργός. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι παίρνει λευκή επιταγή. Εκείνο που όλοι περιμένουν από την ίδια, είναι να ξεκαθαρίσει από νωρίς τις προθέσεις της έναντι του ΓεΣΥ. Το κόμμα, το οποίο φέρεται να την στήριξε (ΔΗΚΟ), για το ΓεΣΥ τα λέει κατά καιρούς πολύ μασημένα. Οπόταν, από τη στάση της κ. Κανάρη θα κριθεί, μεταξύ άλλων και η αξιοπιστία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προεκλογικά, και σε κάποιο από τα πολλά πήγαινε έλα του στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, υποσχέθηκε ότι «στο άκουσμα του ονόματος του υπουργού Υγείας οι οργανωμένοι ασθενείς θα «ενθουσιαστούν» αφού θα είναι άνθρωπος που στηρίζει το ΓεΣΥ». Κατά την άποψη μου, το όνομα της κ. Κανάρη, δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι έχει προκαλέσει και απογοήτευση. Οι  θέσεις της για το πιο καυτό ζήτημα, αυτό του ΓεΣΥ, είναι μάλλον άγνωστες. Προσωπικά, περιμένω μια ξεκάθαρη δήλωση κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων της. Τα προβλήματα που παρουσιάζει το ΓεΣΥ είναι αρκετά και σοβαρά. Χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες και εάν η νέα Υπουργός, δεν στηρίζει εκ πεποιθήσεως το Σύστημα, τα πάντα θα παραμείνουν στάσιμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Kύπριους ασθενείς.  

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, θα βρει μπροστά της νομοσχέδια που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού του «Συνηγόρου του Ασθενή», τις υπηρεσίες αποκατάστασης, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων και την ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Ζητήματα που έχουν ήδη περάσει από τα χέρια τριών υπουργών Υγείας και κάποια από αυτά έχουν κάνει και δύο τρεις φορές τη βόλτα τους από τη Βουλή αλλά δεν προχώρησαν λόγω διαφωνιών. 

Δύσκολο να τη βαθμολογήσω από τώρα. Δίνω λοιπόν 1 στα 10 με την ελπίδα ότι μέχρι τη λήξη της θητείας της, θα φθάσει στο 10/10 και θα αφήσει πίσω της έργο.

Βαθμολογία: 1/10

Μαριλένα Παναγή

ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (Υπουργός Παιδείας)

Επιστρέφει σε γνωστά λημέρια

Κάνοντας για λίγο αποχή από το υπουργείο Παιδείας για να υπηρετήσει ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υφυπουργείου Πολιτισμού, επανέρχεται σε θέματα που σίγουρα κατέχει αλλά και πολλά από αυτά κλήθηκε να τα χειριστεί στο πρόσφατο παρελθόν, είτε ως διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είτε ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας. 

Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι η γνώση της στα θέματα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Άνθρωπος της εκπαίδευσης με χρόνια πείρας στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου. Αυτό, όμως, που τώρα θα κληθεί να αποδείξει είναι την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων αλλά κυρίως στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Παιδεία. Ενδεχομένως και ζητημάτων, τα οποία από τις θέσεις που υπηρέτησε στο παρελθόν στο Υπουργείο κλήθηκε να τα δει με άλλο φακό. 

Αναμφισβήτητα, ένα από τα πρώτα θέματα που θα αντιμετωπίσει άμεσα είναι η έντονη και κοινή επιθυμία των εκπαιδευτικών εταίρων για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στον επίμαχο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων (εάν θα είναι κατάργηση στην ολότητά του ή κατάργηση μίας εξεταστικής θα φανεί στην πορεία). Αυτό το θέμα νοείται πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Υπουργού, ούτως ώστε ό,τι κι αν αποφασιστεί, να ξεκαθαρίζει σύντομα για να επέρχεται η ηρεμία στα σχολεία. Πάντως, ο εκπαιδευτικός κόσμος αναμένει πολλά από την κ. Μιχαηλίδου, τον διορισμό της οποίας βλέπει με θετικό μάτι. 

Βαθμολογώντας την τώρα στην αρχή, της δίνουμε 7 από τα 10. Όχι γιατί υστερεί σε γνώση και πείρα στα θέματα του χαρτοφυλακίου της, τουναντίον, αλλά διότι πολλές φορές το να είσαι εκ των έσω δυσκολεύει σε άλλα σημαντικά ζητήματα. Άλλωστε, τα θέματα του υπουργείου Παιδείας είναι καυτά, επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία και πέραν από την καλή διάθεση για να επιλυθούν προβλήματα χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Κι όπως λέγεται επιτυχημένα, «για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά». 

Βαθμολογία: 7/10

Ευαγγελία Σιζοπούλου 

ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΦΕΑΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών)

Αν δεν σε βρίζουν οι οδηγοί, πέτυχες

Κατ’ αρχάς είναι παλιός στο παζάρι, αν ληφθεί υπόψη ότι ασκεί αρχιτεκτονική από το 1988, δηλαδή εδώ και περίπου 35 χρόνια. Το έργο του, έτσι κι αλλιώς, δύσκολο ένεκα του ότι θα προΐσταται τμημάτων τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του τόπου, οπόταν αναποφασιστικότητα και πολύ ψείρισμα των αποφάσεων δυνατόν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις/επιπτώσεις. Αν ληφθεί υπόψη και η άποψη που έχουν αρκετοί πολίτες για τους ρυθμούς που κινούνται κάποια τμήματα για τα οποία η κριτική είναι από πολλούς κάπως μηδενιστική, της μορφής «έντεκα μίλια δώδεκα ώρες», τότε πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, αν θέλει να υλοποιήσει έργο και όταν φύγει να συνοδεύει το όνομά του θετικό πρόσημο. Το οποίο συνοδεύει τον προκάτοχο του, που προσπάθησε και έφερε αποτελέσματα.

Αν κρίνουμε από τις σπουδές του θα τα καταφέρει. Το ίδιο ισχύει και με την παράδοση της οικογένειας. Όμως, άλλο είναι τα πτυχία και άλλο να εφαρμόσεις πολιτική και να διοικήσεις. Άλλο είναι να εργάζεσαι σε μια οικογενειακή επιχείρηση και άλλο είναι να επιχειρήσεις να κουμαντάρεις το υπουργείο Μεταφορών και Έργων. Και εφόσον μιλάμε για έργα, το κυκλοφοριακό είναι από τα κορυφαία ζητήματα που, θέλει δεν θέλει, θα χειριστεί. Και αν επιτύχει έστω και σ’ αυτό, θα βαθμολογηθεί με 8 στα 10, έστω και αν στα υπόλοιπα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει περνά απλώς τη βάση. Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, 7 στα 10. Αν καταφέρει να κάνει τους οδηγούς να μην βρίζουν κάθε πρωί, κάθε μεσημέρι και κάθε απόγευμα, θα έχει καταφέρει πάρα πολλά μέχρι να λήξει η θητεία του. Λέμε μέχρι να λήξει, διότι κάποιοι υποστηρίζουν, πως αν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει, δεν το έχει και σε πολύ να πάει σπίτι του. 

Παράλληλα, υπάρχουν και λιμάνια και αεροδρόμια, πίσω από τις συμβάσεις των οποίων κρύβονται παγίδες. Καλή συνέχεια για το καλό όλων.

Βαθμολογία: 7/10

Βάσος Βασιλείου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (Υπουργός Εργασίας)

Απαιτητικό υπουργείο με καυτά θέματα

Αναλαμβάνει ένα από τα πιο απαιτητικά υπουργεία, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά και πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν,  γι’ αυτό ο νέος υπουργός Εργασίας, πρέπει να κολυμπήσει στα βαθιά για να διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη, τα εργασιακά θέσμια και να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την απασχόληση. Παρόλο που το αντικείμενο των σπουδών του κ. Παναγιώτου δεν συνδέεται άμεσα με ζητήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, ωστόσο, η προϋπηρεσία που είχε στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα καθώς και στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης, θα τον βοηθήσουν να κινείται ευέλικτα. Επίσης, η ανάμιξη του στα κοινά θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπίσει τους σκοπέλους που θα βρεθούν μπροστά του. 

Πάντως, οι προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος είναι πολλές και δύσκολες, ενώ πρέπει να κρατήσει και ισορροπίες έτσι ώστε οι αποφάσεις να μην είναι ετεροβαρείς. ΑΤΑ, στρατηγική για την απασχόληση των αλλοδαπών, τηλεργασία και συνταξιοδοτικό είναι ορισμένες από τις καυτές πατάτες. Φυσικά απέναντι του θα έχει και τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι είναι σκληροί διαπραγματευτές και έχουν διιστάμενες απόψεις για τα καίρια ζητήματα. Άλλα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλα οι εργοδοτικές οργανώσεις, γι’ αυτό πρέπει να βρίσκει την κατάλληλη φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Για την ΑΤΑ τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να αποτρέψει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Για την στρατηγική απασχόλησης των αλλοδαπών, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις συντεχνίες. Για την τηλεργασία, όπως είχε λεχθεί, η νέα Κυβέρνηση θα υιοθετήσει το νομοσχέδιο της προηγούμενης. Δύσκολο εγχείρημα θα είναι η μεταρρύθμιση του ευρύτερου συνταξιοδοτικού, αλλά και η ρύθμιση της απομείωσης κατά 12% της σύνταξης όταν κάποιος προαφυπηρετήσει στο 63ο έτος. Ο νέος υπουργός δεν έχει πολυτέλεια για πειραματισμούς. Είναι καταδικασμένος να βρει άμεσες και υλοποιήσιμες λύσεις. Επειδή ακόμη δεν έχουμε δει τα πρώτα δείγματα γραφής από το νέο Υπουργό σε σχέση με τα νέα του καθήκοντα, θα τον βαθμολογήσουμε συντηρητικά. 

Βαθμολογία: 6/10

Ελευθερία Παϊζάνου

ΑΝΝΑ ΚΟΥΚΚΙΔΟΥ-ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης)

Αυτή τη φορά θα κριθεί για τις πράξεις της

Πίσω από την συμπαθητική φυσιογνωμία της, κρύβεται μια γυναίκα με δυναμισμό. Ναι μεν δεν ανεβάζει τόνους στις δημόσιες εμφανίσεις της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει προσωπικότητα. Η έκθεση της στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια δεν της προκάλεσε φθορά, αλλά αντίθετα ενίσχυσε το προφίλ της. Ικανή στην επικοινωνία, με θέσεις ουσίας και χωρίς παραπανήσιες κουβέντες. Απότοκο του χαρακτήρα της, αλλά και της ακαδημαϊκής κατάρτισής της. Το βιογραφικό της και οι τίτλοι σπουδών μπορεί να μην είναι απόλυτα σχετικοί με τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά δεν περνούν απαρατήρητοι. Μεταξύ άλλων έχει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα. Διότι πλέον η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου μπαίνει στα βαθιά, αναλαμβάνοντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πόστο, το οποίο σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και την ευημερία της κοινωνίας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά καλείται να μιλήσει με πράξεις. Όσο δε για τις προκλήσεις που θα βρει μπροστά της, είναι πολλές.

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι μια απ΄ αυτές. Ναι μεν τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τη στελέχωση και τις υποδομές των νέων δικαστηρίων (1η Ιουλίου), εντούτοις θα χρειαστεί η στήριξη από την εκτελεστική εξουσία για να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτα προβλήματα. Το κεφάλαιο Κεντρικές Φυλακές παραμένει ανοικτό. Κακουργήματα σχεδιάζονταν από τα κελιά, ενώ η χρήση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους είναι μια πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, τα επιτεύγματα της διεύθυνσης για εγκαθίδρυση προγραμμάτων σωφρονισμού, δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία πλήττεται από αναξιοκρατία, αφού προαγωγές «πέφτουν» σωρηδόν δικαστικώς και ικανοί αξιωματικοί παραγνωρίζονται, ενώ οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής δηλώνουν πως είναι στα όριά τους. Επιπλέον, οι ποινικές έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, «κόλλησαν» στο Αρχηγείο. Η Υπουργός καλείται να προωθήσει και νομοσχέδια, καλούμενη να συμβιβάσει τα θέλω σημαντικών πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή. Είναι κι άλλα πολλά ζητήματα που προϋποθέτουν τη συμβολή του δικού της Υπουργείου και δεν φτάνουν λίγες αράδες για να τα απαριθμήσουμε.

Τη βαθμολογούμε με 5/10. Έχει τα εχέγγυα αλλά οι υπόλοιπες πέντε μονάδες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βούληση και τις πράξεις της.

Βαθμολογία: 5/10

Φάνης Μακρίδης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου)

Χορτάτος από εμπειρίες στο χώρο της ενέργειας

Το βιογραφικό του, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι λειψό. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν καταγράφεται η μεγάλη του αγάπη στην άθληση και ιδιαίτερα στην ποδηλασία! Σε αυτήν -και στην προσεκτική διατροφή- οφείλει την πολύ καλή φυσική του κατάσταση και την αστείρευτη… ενέργεια, που σχολιάζουν όσοι τον γνωρίζουν.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1961. Είναι μηχανολόγος μηχανικός, με πρώτο πτυχίο από το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου, BSc από το City University του Λονδίνου και MSc in Refrigeration & Air Conditioning από το Kings College του Λονδίνου. Εργάστηκε από το 1986 έως το 2022 στην BP από διάφορες υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο.

Από το 2011 είναι διευθύνοντας σύμβουλος της VTT Vasiliko, που είναι κυπριακή θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού VTTI και εκ της θέσης του είναι η ψυχή του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2014, με μια επένδυση που ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ και το αξιοποιούν για εισαγωγή, αποθήκευση και αναδιανομή καυσίμων μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Αν ο στόχος του κ. Χριστοδουλίδη ήταν να επιλέξει έναν χορτάτο από γνώσεις και εμπειρίες άνθρωπο της ενέργειας, πέτυχε διάνα.

Από την άλλη, ο νέος υπουργός Ενέργειας έχει σφαιρική γνώση αλλά και ισχυρή άποψη για πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο και ιδιαίτερα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις τεράστιες επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην εισαγωγή φυσικού αερίου και τη διαιώνιση της επιβάρυνσης των λογαριασμών με άνω των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο για αγορά ρύπων. Ως CEO της VTTV είχε κατά καιρούς καταθέσει, σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού (π.χ. Hoegh, Golar, Energean), προτάσεις για επίσπευση της εισαγωγής και χρήσης φυσικού αερίου, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο νέος Πρόεδρος θα ανάψει πράσινο φως στον κ. Παπαναστασίου για ουσιαστικές ανατροπές στις υφιστάμενες επιλογές.

Αφού πρέπει να βάλω κάποιο βαθμό, βάζω 8/10, για την επιλογή ενός πολύ καλού γνώστη του αντικειμένου. Εν αναμονή μιας γρήγορης μετατροπής του κ. Παπαναστασίου από σημαίνον στέλεχος μιας ισχυρής ιδιωτικής επιχείρησης σε χρήσιμο υπουργό της Δημοκρατίας.

Βαθμολογία: 8/10

Χρύσανθος Μανώλη

ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ (Υπουργός Γεωργίας)

Πολλά τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει

Μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, υπηρέτησε την τελευταία 20ετία το δημόσιο από διάφορες θέσεις. Κομματικά ανήκει στο χώρο της ΔΗΠΑ και προτάθηκε από τον Μάριο Κάρογιαν με τον οποίο διατηρεί και προσωπικές σχέσεις. 

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει βέβαια, καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενο, μάλλον θα του ταίριαζε πολύ καλύτερα η θέση του υπουργού Μεταφορών, η οποία ωστόσο ήταν… κρατημένη. Αυτό που αναμένουμε αν θέλει να καταφέρει να πετύχει στο απαιτητικό υπουργείο που αναλαμβάνει είναι απλά να χτίσει πάνω στο έργο που υλοποιήθηκε την τελευταία πενταετία.   

Τα μεγάλα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει άμεσα είναι αυτά που έκλεισαν την τελευταία περίοδο και συγκεκριμένα το χαλλούμι και ο Ακάμας. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χαλλουμιού που έκλεισε με επιτυχία με την κατοχύρωσή του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αυτό που προέχει να κάνει ο νέος Υπουργός είναι ό,τι δεν έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του. Δηλαδή, να μειωθεί ο πληθυσμός των αγελάδων και παράλληλα να αυξηθεί των αιγοπροβάτων. Επιπλέον, πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η ποσοστιαία ετήσια αύξηση της χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή χαλλουμιού με στόχο το 2029 να φθάσει το 51%. 

Για το θέμα του Ακάμα, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών πρέπει να διαμορφώσουν αντισταθμιστικά μέτρα αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες γης που επηρεάστηκαν από το Τοπικό Σχέδιο και είχαν αναπτυξιακά δικαιώματα πριν από την κήρυξη της περιοχής σε λευκή ζώνη.

Ανοικτή πληγή παραμένει το θέμα των αποβλήτων που πλέον θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ενώπιον του ο νέος Υπουργός. Η αναβάθμιση των δύο μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε Κόσιη και Πεντάκωμο είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως και η εφαρμογή της πολιτικής Πληρώνω όσο Πετώ. Η Κύπρος έμεινε και μια 10ετία πίσω σε ότι αφορά τα αποχετευτικά συστήματα. 

Βαθμολογία 6/10

Άγγελος Νικολάου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΥΜΠΙΩΤΗΣ (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος)

Όπλο του η ευφράδεια λόγου 

Με μια πρώτη ματιά, ο Βενιαμίν (38 ετών) της νέας Κυβέρνησης, αναλαμβάνει την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται πως έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι, αφενός, διαθέτει την σχετική πείρα εξαιτίας της ανάμιξης του με τα κοινά από μικρή ηλικία και αφετέρου, επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έδειξε να διακρίνεται για τον απλό, κατανοητό και τεκμηριωμένο λόγο του, ανεξάρτητα αν διαφωνείς μαζί του, στοιχείο με τεράστια σημασία για τον ρόλο που καλείται να διεκπεραιώσει. Δηλαδή, την ευθύνη, για την έκφραση της πολιτικής της Κυβέρνησης τόσο στο κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και προβολής του κυβερνητικού έργου. 

Ως εκφραστής της Κυβέρνησης και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, αρμόδιος για την ενημέρωση των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση της κοινής γνώμης, από το πρώτο κιόλας διάστημα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον λόγο της αντιπολίτευσης, η οποία θα προσπαθήσει να στριμώξει κάθε ενέργεια της Κυβέρνησης. Ως προτεραιότητά του, οφείλει να διατηρεί την ψυχραιμία του στον αντίλογο, να είναι ετοιμόλογος και να πείθει την κοινή γνώμη με τον λόγο του για την ορθότητα των ενεργειών της Κυβέρνησης που εκπροσωπεί.

Με βάση λοιπόν την ευγλωττία που διαθέτει και σε συνδυασμό με το πρακτικό τρόπο σκέψης εξαιτίας των σπουδών και του επαγγέλματος του ως αρχιτέκτονας αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

Βαθμολογία: 8/10

Μάριος Χριστοδούλου

ΕΙΡΗΝΗ ΠΙΚΗ (Υφυπουργός παρά τω Προέδρω)

Η προέκταση του προεδρικού «εγώ»

Αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του προφίλ του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως το σκιαγράφησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά. Τεχνοκράτης καριέρας, χωρίς κομματικά βαρίδια, στην ιδανική με βάση τα κριτήρια ηλικία, δεν υπηρέτησε ως Υπουργός ή ως στέλεχος καμίας άλλης Κυβέρνησης και αποτελεί καθαρά προσωπική επιλογή του νέου Προέδρου. Όπως αναφέρεται, το έργο της ως τεχνοκράτης στο Υπουργείο Οικονομικών και ο τρόπος εργασίας και διεκπεραίωσης του υλικού που είχε ενώπιον της, ήταν οι λόγοι που την έκαναν να ξεχωρίσει στα μάτια του Νίκου Χριστοδουλίδη, για να την καλέσει να σταθεί παρά τω πλευρώ τού, στην μεγαλύτερη πρόκληση και των δύο τους.

Κουβαλεί ένα πολύ βαρύ βιογραφικό, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η γκάμα της μακράς σταδιοδρομίας της στο Δημόσιο, είναι αρκετά πλατιά, καθότι πέρασε από θέσεις μέσα από τις οποίες είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με μια ευρεία θεματολογία. Συνεπώς, θα μπορούσε να εξαχθεί ως πρώτο συμπέρασμα ότι διαθέτει το υπόβαθρο για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Όλα αυτά συνθέτουν το προφίλ της νέας Υφυπουργού παρά τω Προέδρω. Του πιο στενού συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έχει καθιερωθεί στην αντίληψη της κυπριακής κοινωνίας.

Η γεννηθείσα το 1973 Ειρήνη Πική, θα είναι η προέκταση του προεδρικού «εγώ». Θα έχει για πολλούς το ρόλο κλειδί στην νέα Κυβέρνηση, καθώς, όπως λέγεται, θα είναι ο άνθρωπος που θα συντονίζει το έργο των Υπουργείων. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το πεδίο δράσης που θα της παραχωρήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί στη βάση των δικών της τεχνοκρατικών κριτηρίων, σε συνεννόηση και συνεργασία ασφαλώς με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υλοποίηση του Κυβερνητικού έργου. Οι προκλήσεις μεγάλες και είναι σε απόλυτη ταύτιση με τις προκλήσεις και του νέου Προέδρου. 

Ο συντονισμός Υπουργείων, η κατάθεση νομοσχεδίων, η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και η διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που έχει ενώπιον της η νέα Κυβέρνηση. Με πρώτο την κατάθεση και επίσημα των δύο νομοσχεδίων για τα οποία προεκλογικά δεσμεύθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης, όπως και για τη δημιουργία υφυπουργείου Αθλητισμού.

Βαθμολογία: 8/10

Φρίξος Δαλίτης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού)

Ο Πολιτισμός δεν έχει χρόνο

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να είμαστε αυστηροί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, όμως πρώτιστα οφείλουμε να είμαστε αυστηροί με τον ίδιο, που έκανε και την τελική επιλογή. Κι αυτό γιατί η αίσθηση που έδωσε είναι ότι δεν αφουγκράστηκε τους ανθρώπους του χώρου και τις ανάγκες του και λειτούργησε αψήφιστα, χωρίς τη δέουσα σοβαρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η καλλιτεχνική κοινότητα –και ευρύτερα η κοινωνία- εξεμάνη σχεδόν αντανακλαστικά μόλις γνωστοποιήθηκε ότι πρόκειται να αναλάβει τον νευραλγικό και ευαίσθητο θώκο του υφυπουργού Πολιτισμού ο προβεβλημένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. 

Η επιλογή χαρακτηρίστηκε «ελαφρολαϊκή» ως προς τη φιλοσοφία της κι αυτό όχι γιατί αμφισβητείται η καλλιτεχνική του επάρκεια, η ηθική του ακεραιότητα, οι προθέσεις και η διάθεσή του να προσφέρει. Ούτε η διαδικασία σύγκρισης βιογραφικών στην οποία έχουν επιδοθεί κάποιοι από την πρώτη στιγμή -με άκομψο και άδικο μάλλον τρόπο- λέει πολλά. Άλλωστε, είχαμε την ατυχία να δούμε πολλούς με βαριά βιογραφικά να πελαγοδρομούν σε θέσεις ευθύνης. Το κυρίως πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο νέος Υφυπουργός ζούσε για χρόνια στην Ελλάδα και ελάχιστη αλληλεπίδραση είχε με την εδώ καλλιτεχνική κοινότητα και δραστηριότητα, μαζί με τα προβλήματα τα οποία καθημερινά βρίσκει μπροστά της. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζει όσο χρειάζεται πρόσωπα και καταστάσεις. 

Το υφυπουργείο Πολιτισμού είναι μια νεαρή δομή που δημιουργήθηκε μετά κόπων και βασάνων και υπάρχουν αμέτρητα ανοιχτά μέτωπα και προκλήσεις για να πατήσει γερά στα πόδια της. Οι άνθρωποι του χώρου έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από τη θεσμική αδιαφορία του κράτους, ανέχτηκαν πολλά και η υπομονή τους βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Είναι λογικό να είναι πια φύσει δύσπιστοι και προκατειλημμένοι. Στη θέση αυτή χρειαζόταν ένας άνθρωπος με διοικητική εμπειρία, που να έχει αποδεδειγμένα τριβή με τον χώρο και τα προβλήματά του, αλλά και που να χαίρει εμπιστοσύνης. Κι όχι ένας «μαθητευόμενος μάγος». 

Ο νέος Υφυπουργός θα βρεθεί από σήμερα σ’ έναν κυκεώνα κρίσιμων ζητημάτων και εκκρεμοτήτων, όπως η προώθηση και διαχείριση της νομοθεσίας για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η στελέχωση, η άντληση περαιτέρω κονδυλίων, η μετεξέλιξη του Φεστιβάλ Κύπρια, η αποκέντρωση της πολιτιστικής δράσης. Επιπλέον, σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της ομαλής ένταξης στην όλη δομή και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο έχει ήδη εκφράσει με κάθε τρόπο και τόνο τις αντιρρήσεις του.

Εδώ που φτάσαμε οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και καλόπιστοι και να του δώσουμε χρόνο, αν και στον πολιτισμό αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει. 

Βαθμολογία: 1/10 

Γιώργος Σαββινίδης

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΑΤΖΗΖΑΧΑΡΙΑ (Υφυπουργός Καινοτομίας και Έρευνας)

Μεγάλο στοίχημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Η συνέχιση του ταξιδιού προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η νέα κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο νέος υφυπουργός Καινοτομίας Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής. Σ’ αυτό το ταξίδι δεν χωράει επιστροφή. Ούτε πειραματισμοί. Έχει θέση η σκληρή δουλειά για την υλοποίηση στόχων. Ήταν άλλωστε μια από τις υψηλών προτεραιοτήτων προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι όμως και μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές απαιτήσεις, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής του πολίτη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη σχέση του με το Κράτος. 

Διαθέτει πλούσια εμπειρία στον επαγγελματικό τομέα του, ωστόσο, γεννάται το ερώτημα, πώς ακριβώς μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα, με δεδομένο ότι λαμβάνει τη σκυτάλη από έναν τεχνοκράτη και άριστο γνώστη του είδους, ώστε να συνεχίσει έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Ωστόσο, μόνο με θετικό πρόσημο μπορεί να δει κανείς την γνώση του κ. Χατζηζαχαρία σε θέματα φορολογικών κινήτρων που μπορούν να δοθούν για την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων καινοτόμων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, ο νέος υφυπουργός καλείται να διαχειριστεί έργα που αφορούν στη νέα πύλη www.gov.cy η οποία περιλαμβάνει πέραν των 350 ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και τη συνέχιση της ανάπτυξης του πολλά υποσχόμενου οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Πρόσθετα, καλείται να διαχειριστεί κονδύλια που αφορούν στην καινοτομία και την έρευνα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και εθνικών πόρων τα οποία αφιερώνονται σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το κλειδί της επιτυχίας, ακόμη και αν φαινομενικά ο νέος υφυπουργός  δεν διαθέτει το επιστημονικό υπόβαθρο, βρίσκεται στο να φροντίσει να ενημερωθεί άμεσα από τις κατάλληλες αλλά και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Να αναζητήσει κατάλληλους συνεργάτες, καθότι η Κύπρος διαθέτει αξιόλογα μυαλά στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας. Να έχει ανοιχτά αυτιά, να ακούει και να συνδιαμορφώνει πολιτικές με τους τεχνοκράτες. 

Βαθμολογία: 6/10

Μυρτώ Ζουμίδου

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΜΗΣ (Υφυπουργός Τουρισμού)

Τα κατάφερε 4 χρόνια μετά 

Μαζί με τον Γιάννη Καρούσο, ήταν από τα ονόματα που ακούστηκαν και πριν τέσσερα χρόνια για υφυπουργός Τουρισμού, καθώς το νεοσύστατο τότε υφυπουργείο αναμενόταν πως θα πήγαινε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Τελικά ο κ. Κουμής, που διετέλεσε τελευταίος αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, διορίζεται τέσσερα χρόνια μετά στο συγκεκριμένο πόστο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σάββα Περδίο.

Ο τελευταίος, ως ο πρώτος υφυπουργός Τουρισμού, κατάφερε και ανέβασε τον πήχη ψηλά, κερδίζοντας ακόμα και τους πιο καχύποπτους, λόγω των σχέσεών του με τον κλάδο, αλλά και του νεαρού της ηλικίας του.

Γεννηθείς το 1977, αλλά και γνώστης των τουριστικών πραγμάτων είναι και ο Κώστας Κουμής, υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ το 2016, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Coventry, University, UK) και μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία (Παν. Λευκωσίας). Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Cyta και το 2021 διορίστηκε μέλος της ΕΔΥ.

Η βιομηχανία ήξερε το όνομά του και ανακουφίστηκε σε κάποιο βαθμό από τον διορισμό του, αν και είχαν καλλιεργηθεί μεγαλύτερες προσδοκίες από την ονοματολογία που προηγήθηκε. Απογοήτευση, πάντως, δεν υπήρξε, καθώς ο κ. Κουμής διατηρούσε επαφή με επαγγελματικούς συνδέσμους του τουρισμού. Είχε και διαδικτυακή εκπομπή για τον τουρισμό το 2021. Εν ολίγοις, θεωρείται άνθρωπος του τουριστικού τομέα. Επίσης, έχει θητεύσει και ως διευθυντής στο Επιμελητήριο Αμμοχώστου, αλλά και στην Τουριστική Εταιρεία Αμμοχώστου. Το τελευταίο, προκαλεί κάποιες ανησυχίες πως ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερο βάρος στις δράσεις του υπέρ της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, κάτι που θα κριθεί στην πράξη.

Με τον τουρισμό, πάντως, να πρέπει να εφαρμόζει πλέον μια συγκεκριμένη στρατηγική, αλλά και να συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά εξωγενή προβλήματα, όπως είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, ο πόλεμος και κατ’ επέκταση ο αποκλεισμός Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, ο κ. Κουμής δεν δικαιούται περίοδο χάριτος, ούτε και θα λάβει τέτοια. Από βδομάδας πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου. 

Βαθμολογία: 6/10 

Αδάμος Αδάμου

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ (Υφυπουργός Πρόνοιας) 

Στοίχημα να κρατήσει ψηλά τον πήχη

Είναι μία από μας. Δημοσιογράφος με πολυετή πείρα και έντονη τριβή με τα κοινωνικά ζητήματα. Την γνωρίζω από τα πρώτα βήματα της στη δημοσιογραφία, με μια πορεία στην οποία διατήρησε χαμηλό προφίλ, εργάστηκε συνεσταλμένα, με πείσμα και σθένος από όλα τα δημοσιογραφικά πόστα που της ανατέθηκαν και γνωρίζει εκ των έσω, αμέτρητα περιστατικά τα οποία καταλήγουν πολλές φορές σε δημοσιογράφους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια για λύση, όχι κατ’ ανάγκη για δημοσιοποίηση. Ζητήματα που χρήζουν λεπτού χειρισμού, για τα οποία απαιτείται η ανάλογη ευαισθησία και η αναγκαία οξυδέρκεια να προστατεύσεις τον άνθρωπο, το παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο, χωρίς να τον εκθέσεις, μα συνάμα και να φιλτράρεις τις συνθήκες και άλλα δεδομένα. 

Ή μακαριστή υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και η τέως Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, δύο πολύ δυναμικές γυναίκες, έθεσαν τον πήχη ψηλά στο κεφάλαιο της κοινωνικής πρόνοιας, που είναι κατά την κρίση μου, από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τόπο μας. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Μαριλένα Ευαγγέλου, ως κόρη, σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη και πολίτης αυτού του τόπου, είναι να πεισμώσει να κρατήσει τις προσδοκίες ψηλά και να φανεί αντάξια τους, με μια δίκαιη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση, εκεί και όπου υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και ανάγκες. Ως δημοσιογράφος ζητούσε απαντήσεις από ιθύνοντες. Πλέον ως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, θα ζητεί λύσεις από υφιστάμενους. Θα κληθεί να εξαλείψει γραφειοκρατία και άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν διαχρονικά στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις, να ελαχιστοποιήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία. 

Ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι η καλύτερη εικόνα μιας κυβέρνησης που επιθυμεί πρόοδο. 

Η αξιοπρεπής διαβίωση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Μια διαδρομή καθόλου εύκολη και καθόλου προβλεπόμενη.

Γνωρίζω το ζήλο με τον οποίο είναι πρόθυμη να εργαστεί και έχοντας πεποίθηση ότι βοηθώντας κάθε φορά ένα συμπολίτη ή μια κοινωνική ομάδα, θα αισθάνεται πληρότητα ως άνθρωπος και θα φορτίζεται με ακόμη περισσότερο πείσμα να προσφέρει, έχουσα την εξουσία, πολλά περισσότερα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται, με σεβασμό στο συνάνθρωπο. 

Βαθμολογία: 7/10

Άντρη Δανιήλ 

ΤΖΟΖΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (Επίτροπος Ισότητας των Φύλων)

Θετικό πρόσημο 

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Με σοβαρή ενασχόληση και έντονη εμπλοκή και δράση στα θέματα διάστασης φύλου, ο διορισμός της μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να αντικριστεί. Πρόκειται για μία αξιόλογη εμπειρογνώμονα με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών, στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Ο διορισμός της δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν. Διετέλεσε σύμβουλος του Νίκου Χριστοδουλίδη από το 2019 μέχρι το 2022 στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας το πλαίσιο δράσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική, ενώ ήταν το δεξί χέρι του νεοεκλεγέντα Προέδρου σε όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Είναι μόλις 43 ετών, ικανή, έχει όρεξη για δουλειά και πιστεύω ότι θα δικαιώσει την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βέβαια, με δεδομένο ότι η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων προβαίνει απλά σε εισηγήσεις και οι εκθέσεις της δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν πρέπει να αναμένουμε θαύματα. Ο διορισμός της, ωστόσο, στη συγκεκριμένη θέση, αλλά και γενικότερα η τοποθέτηση 11 γυναικών σε τόσο σημαντικά δημόσια αξιώματα δείχνει εμπράκτως τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για καλλιέργεια συνείδησης ισότητας και εξάλειψης των διακρίσεων με βάση το φύλο.

Προτεραιότητα της νέας Επιτρόπου πρέπει να είναι η μετάβαση από τα λόγια στις πράξεις και η στενή παρακολούθηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της ισότητας των φύλων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα εκλείψουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, που δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω των στερεότυπων αντιλήψεων και των κοινωνικών προκαταλήψεων, που δημιουργούν ένα ετεροβαρές περιβάλλον για τις γυναίκες.

Η λαϊκή αγανάκτηση για όλους τους προηγούμενους «άριστους των αρίστων», δίνει πλέον τη θέση της στην αισιοδοξία που δημιουργεί ο διορισμός ενός νέου ανθρώπου που πράγματι υπήρχε λόγος να διοριστεί! 

Βαθμολογία: 10/10

Παναγιώτα Χαραλάμπους

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (Επίτροπος Περιβάλλοντος)

Πράσινη… ασπίδα 

Παρά την ανάμιχτη υποδοχή των επιλογών του Προέδρου και τις επικρίσεις -κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα– για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος, πληροί σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε θέσει προεκλογικά, θέτοντας τον πήχη ίσως υπερβολικά ψηλά.

α) 50% γυναίκες, β) μη διορισμό ανθρώπων που υπηρέτησαν σε άλλες κυβερνήσεις, γ) διορισμό νέων (ηλικιακά) ανθρώπων (γεννήθηκε το 1982) δ) εκπροσώπηση όλων των επαρχιών (κατάγεται από τη Λάρνακα). Το μοναδικό κριτήριο που δεν πληροί και εδώ ελέγχεται και ο ίδιος ο ΠτΔ, αφορά στον διορισμό τεχνοκρατών ειδικών στο τομέα τους, εφόσον, σύμφωνα με το βιογραφικό της, η νέα Επίτροπος έχει σπουδάσει Ιστορία.

Ωστόσο, με ένα διδακτορικό υπό μάλης και έχοντας εργαστεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, αποκτώντας πείρα στην αρχειακή έρευνα, αλλά και στη διοίκηση ερευνητικών προγραμμάτων, θεωρώ πως θα καλύψει σύντομα τα κενά που τη χωρίζουν από τη νέα πρόκληση που έχει αναλάβει.

Ποια τα ζητήματα που πρέπει άμεσα να παρακολουθήσει; Υλοποίηση Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας – αναμένονται από την Επιτροπή τα 14 νομοθετήματα. Το πολύ σοβαρό θέμα της διαχείρισης αποβλήτων (waste to energy) καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Ξεκινά επίσης, η περίοδος δράσεων για την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα κληθεί να παρακολουθήσει είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία και αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, όπου αναμένονται πολλές αντιδράσεις.

Πέραν αυτών, ως Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ λειτούργησε άρτια υπερασπιζόμενη τις θέσεις της παράταξής της, πάντοτε ευγενική τόσο με τους πολιτικούς της αντιπάλους όσο και με τους δημοσιογράφους στους οποίους ανταποκρινόταν πάντοτε και άμεσα. Με εργατικό ήθος και ζήλο για το έργο της, χωρίς έπαρση και φανφαρισμούς που μπορεί ίσως να επιδείκνυαν ή να επιδεικνύουν άλλοι, η Μαρία Παναγιώτου είναι πολιτικός νέα γενιάς και σύγχρονης κοπής με θετικό πρόσημο ως επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως όλοι, ασφαλώς, θα κριθεί όταν βουτήξει τα χέρια στο χώμα.

Βαθμολογία: 8/10

Γιώργος Αγκαστινιώτης

ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ (Υφυπουργός Ναυτιλίας)

Δεν κατέχει το βαρύ βιογραφικό Δημητριάδη

Η δικηγόρος Μαρίνα Χατζημανώλη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του νέου Προέδρου, με δεδομένο ότι ήταν η διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του κατά την προεκλογική εκστρατεία. 

Αντίθετα με τον τέως υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη, του οποίου το βιογραφικό ήταν γεμάτο από παραστάσεις και εμπειρίες στον ναυτιλιακό τομέα (πριν από το διορισμό του εργαζόταν στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας συντονίζοντας την ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στο τομέα των θαλάσσιων μεταφορών για πέντε χρόνια ενώ προηγουμένως, εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εθνικός εμπειρογνώμονας για θέματα αειφόρου ανάπτυξης του ναυτιλιακού τομέα) η κ. Χατζημανώλη δεν έχει να επιδείξει ανάλογη τριβή με τον τομέα της ναυτιλίας. 

Ωστόσο, ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λεμεσού έχει ανάμειξη στα κοινά ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Νέων Λεμεσού. 

Τη δική της σημασία έχει και η αναφορά στο βιογραφικό της ότι: «Με δική της συμβολή διεκπεραιώθηκε στον Δήμο Λεμεσού, για πρώτη φορά εφαρμογή Blockchain «αλυσίδα συστοιχιών» για την ηλεκτρονική έκδοση και επαλήθευση γνησιότητας εγγράφων στον Δήμο, επιτρέποντας στους κατοίκους της Λεμεσού να λαμβάνουν ποιοτική εξυπηρέτηση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον».

Το προαναφερθέν κρίνεται σημαντικό επειδή αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Υφυπουργείου. Ωστόσο, πέραν τούτου, η νέα υφυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα, όπως η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, τα διαχρονικά θέματα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και η προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος (λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλίας αγγίζει το 7% του ΑΕΠ). 

Βάσει βιογραφικών και μόνο, δεν φαίνεται να αρχίζει την προσπάθεια της από την ίδια αφετηρία με τον προκάτοχο της. Ωστόσο, είναι στο χέρι της να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιλογή του. 

Βαθμολογία 6/10

Πάμπος Χαραλάμπους