Αναμμένες τις μηχανές κρατά το Φόρεϊν Όφις ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό, που χρονικά τοποθετούνται μετά τις τουρκικές εκλογές του ερχόμενου Μάη. Στο Λονδίνο, αντιμετωπίζουν τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, «σιωπηλά» και παρασκηνιακά, αλλά με εμφανή  επιφυλακτικότητα έναντι των κινήσεων αυτών καθώς είναι προφανές πως θεωρούν ότι δεν υπηρετούνται οι ιδέες του. Συνεπώς, οι Βρετανοί θα παρακολουθούν την πορεία των ενεργειών της Λευκωσίας με στόχο να παρέμβουν, είτε προχωρήσει η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη είτε όχι, για να την «εμβολιάσουν» με το δικό τους τρόπο. Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, προφανώς και ευνοούν να μην «περπατήσει» το σενάριο της εμπλοκής της Ένωσης στο Κυπριακό, όπως την θέλει η Κυπριακή Κυβέρνηση γιατί κάτι τέτοιο, εκτιμούν ότι θα τους «επιτρέψει» να επανέλθουν με τις γνωστές ιδέες τους.

Η επιστροφή του κ. Ajay Sharma στο Φόρεϊν Όφις, μετά από την προσωρινή μετάθεση του στην Άγκυρα μέχρι να διαπιστευτεί πρέσβης, σημαίνει πως θα ξαναπιάσει δουλειά και δεν αποκλείεται να επανέλθει στο πρόγραμμα των συχνών επισκέψεων του στη Λευκωσία.

Η βρετανική θεώρηση είναι πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην τουρκική πλευρά για να ανταποκριθεί στην επανεκκίνηση νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Μια τακτική κατευνασμού, δηλαδή, που δεν απέδωσε, αντίθετα έχει προσφέρει δώρα την κατοχική δύναμη. Η τελευταία, ως απάντηση στα «ανοίγματα» αυτά επιβάλλει συνεχώς νέα τετελεσμένα στην Κύπρο εδραιώνοντας τα κατοχικά δεδομένα. Σημειώνεται πως η  λογική του Λονδίνου και οι υποδείξεις Sharma ήταν όπως οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν τα «σύμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, που παραπέμπουν σε χωριστή κυριαρχία των «συνιδρυτών» της Κυπριακής Δημοκρατίας και «συνιδρυτών» του μελλοντικού κράτους της λύσης. Ο Βρετανός διπλωμάτης είχε, ως γνωστό, καταθέσει στο παρελθόν την πρόταση για ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ, ενθαρρύνοντας τη Λευκωσία να περιλάβει αναφορές για «συνιδρυτές» και «συνιδιοκτήτες» του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίθετος ο ΠτΔ για «δώρα» προς Τουρκία μέσω ενεργειακών

Το σημαντικό και συνάμα ανησυχητικό είναι η προσπάθεια του Φόρεϊν Όφις, να «χωρέσουν» στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) όροι και ερμηνείες, που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία, αν και αυτό διαψεύδεται από το Λονδίνο. Αυτό που βασικά προωθούν, είναι η λειτουργία δυο κρατών στο εσωτερικό και ένα στο εξωτερικό, με μια διεθνή προσωπικότητα. Πρόκειται για μια προσέγγιση, την οποία ανέπτυξαν στο παρελθόν οι Βρετανοί στους εμπλεκόμενους, ώστε όροι «διπλής ανάγνωσης» να υιοθετηθούν και να δοκιμαστούν στην πράξη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Ιρφάν Σιντίκ, στη συνέντευξή του στον «Φ» της περασμένης Κυριακής, είχε αναφέρει το εξής, που παραπέμπει στα πιο πάνω: «Το συνολικό πλαίσιο, η συνολική προσέγγιση, η διεθνώς συμφωνημένη προσέγγιση είναι αυτή που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη με τις παραμέτρους που θέτει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Αυτό που πάντα λέγαμε είναι ότι δεν είναι μια πολύ στενά κανονιστική προσέγγιση. Είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο. Τι σημαίνει πλήρης πολιτική ισότητα; Τι σημαίνει να έχουμε μια ομοσπονδία; Τι σημαίνουν η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα; Μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, υπάρχει ακόμη χώρος για νέες ιδέες και αυτό είναι το μόνο για το οποίο μιλάμε». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠτΔ: Πολλαπλοί οι ρόλοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε μιλήσει και ο προκάτοχος του, Στίβεν Λίλι (Καθημερινή, 12.9.2021):  «Ούτε η φράση «δύο κράτη εσωτερικά, ένα εξωτερικά» είναι κάτι νέο για μένα. Θα έχουμε στο ένα χέρι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος να χειρίζεται διεθνείς σχέσεις όπως διπλωματία και άμυνα και κάποιες άλλες αναγκαίες εξουσίες για να διασφαλίζονται η ακεραιότητα και η λειτουργικότητα της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους. Και στο άλλο χέρι θα έχουμε δύο συνιστώσες πολιτείες να χειρίζονται τα περισσότερα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, π.χ. οι τομείς της υγείας, των μεταφορών κ.λπ. Αυτό είναι η ΔΔΟ».

Διαχρονικά το Λονδίνο θεωρεί πως πρέπει να έχει το πάνω χέρι στο Κυπριακό. Να «παράγει» ιδέες, να τις προωθεί και να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του στο νησί. Οι κινήσεις του Φόρεϊν Όφις είναι γνωστές στη Λευκωσία, η οποία είναι επικεντρωμένη στις δικές της πρωτοβουλίες. Είναι σαφές, όμως, ότι οι όποιες παρασκηνιακές κινήσεις καταγράφονται, δεν περνούν απαρατήρητες. 

Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει μια συνολική πολιτική έναντι της Βρετανίας. Αυτό, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είναι στις προθέσεις της. Η διαμόρφωση, δηλαδή,  ενός πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα καθορίζει το αυτονόητο. Ότι τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Κύπρο περνούν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Άγκυρα. 

Συντηρείται το «θετικό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά

Αθήνα και Άγκυρα έχοντας αμφότερες το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές τους εκλογές, που συνέπεσαν να είναι τον ίδιο μήνα, τον Μάιο, επιχειρούν για διαφορετικούς λόγους να συντηρήσουν τη διαμορφωθείσα «θετική ατμόσφαιρα», που εσχάτως επικρατεί. Την Τρίτη, 4 Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα μεταβεί στην Τουρκία, στις σεισμόπληκτες περιοχές,  προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Την ίδια, ώρα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Στην Αθήνα παρακολουθούν την… στροφή του καθεστώτος Ερντογάν, την αξιοποιούν, χωρίς να γνωρίζουν μέχρι πότε θα διαρκέσει.