Τον ασκό του Αιόλου, για την καταλληλότητα των προϊόντων που διατίθενται σε φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σ’ ολόκληρη την Κύπρο, ανοίγει ο εντοπισμός μη εγκεκριμένων τροφίμων και αλκοολούχων ποτών, που παρασκευάστηκαν για τις ανάγκες του παγκύπριου Φεστιβάλ Ροδιού, στο ισόγειο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας. Έπειτα από καταγγελία που δέχθηκαν από επισκέπτη του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο κοινοτικό πάρκο της κοινότητας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προχώρησαν την Τρίτη στην κατάσχεση του αποθέματος των προϊόντων, που εντοπίστηκαν να πωλούνται, στην είσοδο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας και στις αποθήκες. Όπως διαπιστώθηκε, τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν, όπως σουτζιούκος από ρόδι, λικέρ ροδιού, ζιβανία ροδιού, μαρμελάδα ροδιού κ.ά., δεν έφεραν σημάνσεις, όπως απαιτεί η νομοθεσία και παρασκευάστηκαν σε μη εγκεκριμένο χώρο. 

Τις πληροφορίες του «Φ» για τον εντοπισμό των μη εγκεκριμένων προϊόντων, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, αναφέροντας πως η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. «Όλες οι ποσότητες έχουν δεσμευτεί. Για μας ο χώρος που παρασκευάστηκαν δεν πληροί τις πρόνοιες της νομοθεσίας, θεωρούμε πως πρέπει να καταστραφούν και θα ετοιμαστεί φάκελος δικογραφίας για να προχωρήσει η υπόθεση».

Ο κ. Ηροδότου υπέδειξε πως αυτοί που πραγματοποιούν φεστιβάλ, για την παρασκευή προϊόντων πρέπει να χρησιμοποιούν υποστατικά, που έχουν εγγραφεί στο μητρώο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, για να επιθεωρούνται, σημειώνοντας πως κάθε συσκευασμένο τρόφιμο πρέπει να φέρει την κατάλληλη σήμανση. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε κάθε συσκευασμένο προϊόν πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά κάποιες πληροφορίες, όπως είναι το βάρος, η ονομασία, τα συστατικά και εάν υπάρχουν αλλεργιογόνες ουσίες, πρέπει ν’ αναγράφονται με τρόπο που να ξεχωρίζουν. Επιπρόσθετα πρέπει ν’ αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση του παρασκευαστή. Επίσης για τα οινοπνευματώδη ποτά, υπάρχει νομοθεσία του τμήματος Γεωργίας, που έχει συγκεκριμένες πρόνοιες. Για παράδειγμα δεν μπορείς να μιλάς για ζιβανία ροδιού, αφού η ζιβανία παρασκευάζεται από σταφύλια». 

Κληθείς από τον «Φ» να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο κοινοτάρχης Ορμήδειας, Χριστόφορος Κασιουρής, ανέφερε πως σε όλα τα φεστιβάλ σε όλες τις κοινότητες παγκύπρια, «ως συνήθως τα προϊόντα φτιάχνονται σε υποστατικά ή σπίτια εθελοντών». Σημείωσε ακόμη πως το απόθεμα των προϊόντων, μετά την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, πωλείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα έσοδα προσφέρονται στο κοινοτικό παντοπωλείο, για τη στήριξη των άπορων οικογενειών. «Ήταν όλα σφραγισμένα μέσα σε μπουκάλες. Το μόνο λάθος που έχουν, είναι πως δεν έχουν το ISO πάνω. Όμως σε κανένα φεστιβάλ παγκύπρια τα προϊόντα δεν έχουν ISO, επειδή γίνονται από εθελοντές».