Το πολιτικό του πρόγραμμα δεν αποτελεί μία ακόμα πολιτική υπόσχεση αλλά περιλαμβάνει τους τρόπους υλοποίησης έτσι ώστε να προσθέσει λύσεις στους πολίτες, όπως αναφέρει. Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλώνει «Ρωμιός Κύπριος» που αγαπά την κυπριακή παράδοση και τον κόσμο της Κύπρου και πως κόμμα του ήταν πάντα η ανάπτυξη της πατρίδας μας και των ανθρώπων της.

Τονίζει πως η δική του υποψηφιότητα αποφασίστηκε μετά από παρότρυνση μεγάλης ομάδας συνεργατών και υποστηρικτών που ζητούσαν μία πραγματικά διαφορετική και ανεξάρτητη επιλογή. Αναφέρεται στους άξονες πολιτικής του με έμφαση στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς, την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως όλα αποτελούν στον ίδιο βαθμό προτεραιότητες για μία δική του διακυβέρνηση.

– Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές; Τι νέο φέρνει η δική σας υποψηφιότητα;

– Η απόφαση υποβολής της υποψηφιότητάς μου, ως πραγματικά διαφορετική επιλογή για τους ψηφοφόρους, λήφθηκε από παρότρυνση μεγάλης ομάδας συνεργατών και υποστηρικτών, ακριβώς για να έχουν οι ψηφοφόροι μία επιλογή εντελώς διαφορετική. Το σκεπτικό μας είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα επιλογής ενός υποψηφίου πέραν των υποψηφίων των οποίων η εμπειρία και ο πρότερος βίος τους είναι συνάρτηση της σχέσης τους με κάποιο κόμμα ή μίας κρατικοδίαιτης ανέλιξης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την επιλογή στους πολίτες να έχουν λύσεις από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης που θα βελτιώνουν σαφώς την καθημερινότητά τους. Ιδιαίτερα ωθηθήκαμε από νέους ανθρώπους, που δεν θέλουν πια να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτούς χωρίς αυτούς και που θέλουν οι ίδιοι να πολεμήσουν το σύστημα «κρατώντας τον ταύρο από τα κέρατα». 

Η υποψηφιότητα Χριστόδουλου Πρωτοπαπά δεν έχει σκοπό να βολέψει τον Πρωτοπαπά και τους γύρω του, αλλά έχει ως σκοπό να βελτιώσει την καθημερινότητα του χαμηλόμισθου νέου, του χαμηλοσυνταξιούχου, των ευάλωτων ομάδων και των εμπερίστατων νοικοκυριών, που καθημερινά μαρτυρούν για να εξυπηρετηθούν από ένα δεινοσαυρικό κράτος και δυσφορούν για την όξυνση των κοινωνικών διαφορών. Εμείς προτείνουμε ένα κράτος για το οποίο να αισθάνεται ο κάθε πολίτης υπερήφανος. 

Για παράδειγμα, ποιες είναι οι λύσεις που προτείνονται σήμερα για τον ακριβό ηλεκτρισμό; Μας προτείνουν λύσεις που με τη «μίλλα μας τηγανίζουν το βλαντζί μας» όπως λέει ο λαός, αλλά καμιά από αυτές δεν μειώνει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΑΗΚ τέλος ΑΠΕ για να παράγεται με φθηνότερο κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, αλλά τελικά πληρώνουμε και την παραγωγή από ΑΠΕ στην τιμή που πληρώνουμε και την ηλεκτρική παραγωγή από το πετρέλαιο, δηλαδή πολύ ακριβά. Θα δώσουν, λέει, κουπόνια στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ για το κόστος των κουπονιών επιβαρύνονται και πάλι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ, ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. 

Στα καύσιμα, το κράτος μείωσε δήθεν το τέλος κατανάλωσης κατά μερικά σεντ, αλλά εισπράττει πολύ περισσότερα μέσω του επιπλέον ΦΠΑ. Μιλούν για καθορισμό κατώτατου μισθού και εννοούν αισθητή μείωση και των υφιστάμενων απαράδεκτων μισθών που προσφέρονται ιδιαίτερα στους νέους. Ακριβώς είναι αυτό το κράτος και αυτή την κοινωνία που θέλουμε να αλλάξουμε με την υποψηφιότητά μας. 

Επιπλέον με το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα μία τάξη νεο-ολιγαρχών στην Κύπρο, οι οποίοι διόγκωσαν την περιουσία τους με την υπεραξία που καρπώθηκαν από το «Σχέδιο Πολιτογράφησης» χωρίς να επωφεληθεί το κράτος ή η κοινωνία, γιατί το δημόσιο χρέος έχει σκαρφαλώσει το τέλος Μαρτίου στα 25 δισεκατομμύρια και οι αποδόσεις των Κυπριακών Ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έχουν και αυτές αυξηθεί στα 3,2%. Επιπλέον προσοντούχοι νέοι και νέες μεταναστεύουν για εργασία στο εξωτερικό και αν αποτολμήσουν να εργαστούν στην Κύπρο θα βρουν μπροστά τους ένα εργασιακό μεσαίωνα και μισθούς με τους οποίους αδυνατούν να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους.

– Είχατε επαφές με κόμματα ή άλλα οργανωμένα σύνολα; Το γεγονός ότι δεν έχετε τη στήριξη κάποιας μεγάλης πολιτικής δύναμης, πόσο επηρεάζει τη δυναμική της υποψηφιότητάς σας;

– Είχαμε από νωρίς επαφές με όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ. Με κάποιες πολιτικές δυνάμεις ο διάλογος συνεχίζεται. Θέλω να ευχαριστήσω τον γγ του ΑΚΕΛ για τις εποικοδομητικές μας συζητήσεις, αλλά και τους προέδρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ για την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Ξεχωριστά, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κίνημα Οικολόγων για τις μέχρι τώρα συζητήσεις, που συνεχίζονται, σε σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις προοπτικές για μία πραγματική πράσινη μετάβαση που θα προσδίδει αξία στους πολίτες και στο περιβάλλον και όχι να είναι για ορισμένους μία ακόμα ευκαιρία για «αρπακτές». 

Η δυναμική της υποψηφιότητάς μου δεν εξαρτάται μόνο από τη στήριξη κομμάτων, αν και θα ήταν ενισχυτική, αλλά στηρίζεται στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και σε όλους όσους αποστράφηκαν το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

– Υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες με τις οποίες είστε σε επαφή και που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία σας;

– Ναι, υπάρχουν πολλές προσωπικότητες με την έννοια που το θέτετε που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου και πρόκειται για προσωπικότητες που δεν επιζητούν σε μία πιθανή εκλογή μας να έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση, αλλά για να έχουν πρόσβαση και λόγο στις πολιτικές και στις λύσεις που άμεσα θα εφαρμοστούν για να αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση. Όμως τον Σεπτέμβριο όπου έχουμε ορίσει την έναρξη της προεκλογικής μας εκστρατείας, θα παρουσιάσω και στους ψηφοφόρους την ομάδα που βρίσκεται δίπλα μου. Όμως, η δική μου υποψηφιότητα, βασίζεται κυρίως στη στήριξη των νέων και των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, αφού ο καθένας από αυτούς είναι για μας μία ξεχωριστή προσωπικότητα και όχι άμορφη μάζα. Όμως το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ποιες προσωπικότητες υποστηρίζουν τον κάθε υποψήφιο αλλά ποια συμφέροντα οικονομικά και άλλα τον προωθούν. Εμείς δηλώνουμε σαφώς ότι κανένα τέτοιο συμφέρον δεν εκπροσωπούμε.

– Πού θα τοποθετούσατε ιδεολογικοπολιτικά τον εαυτό σας και σε ποιους απευθύνεται η υποψηφιότητά σας;

Αν εννοείτε αν είμαι αριστερός, κεντρώος ή δεξιός; Δεν μπορώ να προσδιοριστώ. Είμαι και πάντα ήμουν, Ρωμιός Κύπριος, αγαπώ την κυπριακή παράδοση και τον κόσμο της Κύπρου και το κόμμα μου ήταν πάντα η ανάπτυξη της πατρίδας μας και των ανθρώπων της.

«Να αποκαταστήσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία»

– Ποιοι είναι επιγραμματικά οι άξονες πολιτικής σας;

– Πάταξη της διαφθοράς για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία, πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, γαλάζια οικονομία, αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση την πρωτογενή παραγωγή, αξιοκρατία, προώθηση και στήριξη νέων, brain gain και όχι brain drain, προώθηση της αριστείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και λύση του Κυπριακού Προβλήματος, διεθνείς συμφωνίες και προσέλκυση επενδύσεων, όλοι οι άξονες με την ίδια ιεράρχηση.