Τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα του 2017 κατέγραψε εκ νέου ο τότε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς –και νυν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας– Ανδρέας Μαυρογιάννης, μετά την αποκάλυψη του Μιχάλη Ιγνατίου στον Φιλελεύθερο της 31ης Ιουλίου. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επαναλαμβάνοντας τα γεγονότα επιβεβαιώνει όσα καταγράφονται μέσα από το έγγραφο αλλά και τις συζητήσεις που είχαν γίνει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά. 

Από τις χθεσινές δηλώσεις Ανδρέα Μαυρογιάννη στο «Τρίτο» του ΡΙΚ προκύπτουν τα εξής σημαντικά: 

– Τα πρακτικά είναι αναδημοσίευση των πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών. Τα δικά μας πρακτικά είναι περισσότερο λεπτομερή. Αλλά δεν υπάρχουν αντιφάσεις σε σχέση με αυτό που λένε τα Ηνωμένα Έθνη. 

– Το έγγραφο βοηθά στο να ξεκαθαρίσει το θέμα της πρωινής συνάντησης της 4ης Ιουλίου 2017. «Αποδεικνύεται ότι η συνάντηση έγινε και όντως δόθηκαν συγκεκριμένες διευκρινίσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλύψεις «Φ»: «Επιβεβαιώνουν τα αληθινά γεγονότα»

– Αυτό που είπε ο ΓΓ ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου αποδόθηκε ορθότερα στις 4 Ιουλίου. Ενώπιον μας υπάρχει ένα πρακτικό που κάνει αρκετά λεπτομερή αναφορά στο Πλαίσιο Γκουτέρες όπως διευκρινίστηκε στις 4 Ιουλίου. 

– Όταν ο ΓΓ στις 30 Ιουνίου είπε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να πάρει τον χάρτη της και να παραχωρήσει περαιτέρω περιοχές, την επομένη υπήρξε αμφισβήτηση του τι ακριβώς εννοούσε. «Εμείς πιστεύαμε πως αυτό εννοούσε», δηλαδή τη Μόρφου. «Και το διευκρίνισε στις 4 Ιουλίου λέγοντας πως «πρέπει να πείτε Μόρφου». Ο ΓΓ επεξήγησε τι εννοούσε προς αποφυγή παρεξηγήσεων. 

– «Εκείνη την ημέρα κανείς δεν αμφισβήτησε τις διευκρινίσεις του ΓΓ. Τώρα εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει». 

– «Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων». 

– «Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι ο ΓΓ είχε κάνει μια αναφορά σε ύπαρξη κάποιου άτυπου εγγράφου της Τουρκίας το οποίο δεν εισηγείτο την κατάργηση εγγυήσεων και διαδικασία αποχώρησης στρατευμάτων. Δηλαδή δεν ανταποκρινόταν σ’ αυτό που ζητούσε ο ΓΓ». 

– «Ο ΓΓ ενημέρωσε σε συνάντηση μας ότι η τουρκική πλευρά είχε άτυπο έγγραφο για το θέμα. Όταν έγινε συζήτηση ο ΓΓ δεν μας είπε ότι αυτό το έγγραφο καταργεί τις εγγυήσεις. Μας είπε ότι είναι ένα έγγραφο για το θέμα αυτό». 

– «Το βράδυ στο δείπνο όταν ο ΓΓ δοκίμασε να διατυπώσει τη στρατηγική συμφωνία με βάση τις συζητήσεις, και αναφέρθηκε στην κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε «μα δεν είναι αυτή η θέση μας». Ο ΓΓ του απολογήθηκε γιατί παρεξήγησε και νόμιζε πως απ’ αυτά που είχαν πει εκτιμούσε πως εάν το πρότεινε ο ίδιος τότε θα υπήρχε αποδοχή από μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Α. Μαυρογιάννης, δημιουργήθηκε όταν δύο χρόνια αργότερα, όταν ανέλαβε η κ. Λουτ, σε κάποια στιγμή παρουσίασε το χαρτί που είχαν στείλει τα Ηνωμένα Έθνη στις 2 Ιουλίου ως το Πλαίσιο Γκουτέρες. Από ελληνοκυπριακής πλευράς της λέχθηκε πως το έγγραφο που κατείχε «ήταν ένα προσχέδιο των ΗΕ για το οποίο υπήρξε διαφωνία ένθεν και ένθεν και ο ΓΓ έδωσε στις 4 Ιουλίου διευκρινίσεις. 

Ο τέως διαπραγματευτής ανέφερε ότι κ. Λουτ είχε ελέγξει και δεν κατάφερε να εντοπίσει το πρακτικό της συνάντησης της 4ης Ιουλίου, το πρωί». 

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Σύμφωνα με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη το Πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε προφορικά στις 30 Ιουνίου 2017. Υπέδειξε πως σε κάθε συνάντηση  μπορεί να διαφοροποιούνταν κάποιες λέξεις στον προφορικό λόγο, αλλά «η ουσία είναι ότι παρουσίασε 6 θέματα τα οποία θεωρούσε (ο ΓΓ) ότι αφορούσαν την ύπαρξη μιας στρατηγικής συμφωνίας για το Κυπριακό και όλοι είχαν δεχθεί να εργαστούν πάνω σ’ αυτά τα έξι σημεία, ούτως ώστε να διαμορφωθεί αν ήταν δυνατό ένα πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας». 

Την επομένη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Α. Μαυρογιάννης στο ΡΙΚ, «διαπιστώσαμε εμείς σε μια συνάντηση που είχαμε με τους Τουρκοκύπριους και τον κ. Άιντε, ότι η καταγραφή και η ερμηνεία που έδινε η κάθε πλευρά στο Πλαίσιο Γκουτέρες δεν ήταν ακριβώς η ίδια». Συμφωνήθηκε όπως ένας εκ των συνεργατών του κ. Άιντε καταγράψει το Πλαίσιο Γκουτέρες «και αν συμφωνούμε με την καταγραφή τότε θα είχαμε κάτι γραπτώς». 

Στις 2 Ιουλίου 2017 ο κ. Άιντε έστειλε αντίγραφο αυτής της καταγραφής και εκφράστηκαν διαφωνίες και από τις δύο πλευρές. «Είπαμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται σε όσα είπε ο ΓΓ». Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε ανέλαβε να μιλήσει με τον ΓΓ και να φέρει ενώπιον των δύο πλευρών διευκρινίσεις. Και αυτό έγινε στις 4 Ιουλίου σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Α. Μαυρογιάννης, ο κ. Ακιντζί και ο κ. Ναμί, ο κ. Άιντε και η κ. Σπέχαρ. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως το Πλαίσιο ένα είναι. Το ζήτημα, είπε, είναι η σωστή απόδοση και η σωστή καταγραφή.