Υπέρ της θεμελιώδους αντικατάστασης του Συντάγματος τάχθηκε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σχολιάζοντας στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE, την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για αναθεώρηση του Συντάγματος και Βοηθό πρόεδρο Δημοκρατίας.

Το να αλλάζεις το σύνταγμα έχει πολιτικές συνέπειες ανέφερε ο κύριος Αιμιλιανίδης, εξηγώντας ότι το Σύνταγμα αλλάζει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπάρχει είπε, ένα Σύνταγμα το οποίο ήταν αποτέλεσμα διεθνών συγκυριών και από το 1964 λειτουργεί με βάση το δίκαιο της ανάγκης.

«Η πρόταση του Βοηθού Προέδρου δεν είναι Κεντρική, ούτε έχει σκοπιμότητα σ μια συνολική συζήτηση για Συνταγματική αναθεώρηση. Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να τεθεί καθώς περιλαμβάνει Συνταγματικές προσκρούσεις», υπέδειξε ο κύριος Αιμιλιανίδης. Αν επιθυμούμε εξήγησε να θέσουμε μια συζήτηση για πολιτειακή αναθεώρηση, αυτό μπορεί να τεθεί στο τραπέζι.

Σε τέτοια περίπτωση σημείωσε, θα ξεφεύγει από το δίκαιο της ανάγκης και θα συζητούμε για αναθεώρηση των θεμελιωδών διατάξεων του Κυπριακού Συντάγματος, εκ των πραγμάτων, θα μεταβληθεί το μοντέλο που συμφωνήθηκε με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αναφέρθηκε σε πρωτογενή Συνταγματική διαδικασία, που σημαίνει νέο Σύνταγμα εξ’ υπαρχής, δηλαδή μια νέα πολιτεία. Χωρίς τη συμμετοχή είπε των Τουρκοκυπρίων ως συνδιαμορφωτών του Συντάγματος του 60 και ως συμμετεχόντων σε μια μελλοντική διαδικασία, αυτή είναι μια πολύ σοβαρή επιλογή.

Activeradio