Ξανά πίσω στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή οδεύει το πλάνο αναπροσαρμογής των SafePass, αφού τόσο κάποια από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και κάποιοι από τους επιστήμονες ζήτησαν να μελετήσουν περισσότερο τις λεπτομέρειες που αφορούν τις προϋποθέσεις εισόδου στους διάφορους χώρους, ενώ στην αναμονή μπήκαν χθες, ενόψει διαβούλευσης του υπουργού Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς τις επόμενες ημέρες, η άρση της απαγόρευσης χορού σε νυκτερινά κέντρα, η επέκταση του προγράμματος «Test to stay» στη δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία καθώς και η επέκταση του προγράμματος στην Προδημοτική Εκπαίδευση.

Κερδισμένοι από τις χθεσινές αποφάσεις της Κυβέρνησης οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι ύστερα από τρεις μήνες αποκλεισμού, από τη Δευτέρα και υπό την προϋπόθεση του αρνητικού τεστ 24 ωρών, επιστρέφουν σε νυκτερινά κέντρα, καφετέριες, γήπεδα, θέατρα, γάμους και βαφτίσεις. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι αποφάσεις που έλαβε χθες η Κυβέρνηση αποτελούσαν εισηγήσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν νωρίτερα το πρωί κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Για κάποιες από αυτές, ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και κάποιοι υπουργοί, ο καθένας ανάλογα με την αρμοδιότητά του, εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήταν πιο ορθό να προηγηθεί διαβούλευση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα με όλους τους εμπλεκόμενους, πριν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής τους. Έτσι, όπως ο υπουργός Υγείας ανέφερε, λίγο αργότερα, ανακοινώνοντας τα όσα είχαν αποφασιστεί και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στην «εξουσιοδότηση» που πήρε «από τους άλλους υπουργούς» για να διαβουλευθεί και να λάβει υπόψη του και τις προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων. 

Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού και για το πλάνο αναπροσαρμογής των προϋποθέσεων του SafePass, το οποίο είχε ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων αλλά και τεχνικών, εντός και εκτός υπουργείου. Για αυτό τον λόγο, αλλά και εξαιτίας του αιτήματος ενός ή δύο μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να μελετήσουν περισσότερο τις λεπτομέρειες, όπως αυτές καταγράφονταν στον σχετικό πίνακα, η έγκριση και εφαρμογή του πλάνου μεταφέρθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα προηγηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργείο Υγείας με τα μέλη της ΣΕΕ τη Δευτέρα.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε τη σταθεροποίηση που φαίνεται να παρατηρείται στα επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες ημέρες. «Καταγράφεται σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες καθώς και αισθητή μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος, γεγονός που μας επιτρέπει μια συγκρατημένη αίσθηση αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο: «Αναγνωρίζουμε πως η σταθερότητα δεν είναι εγγυημένη και πως χωρίς την προσπάθεια όλων μας, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, η επιδημιολογική εικόνα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει».

Για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας τόνισε ότι «τα βήματά μας στις χαλαρώσεις πρέπει να είναι σταθερά και μελετημένα καθώς παραδείγματα άλλων χωρών που προχώρησαν στην ολική άρση των περιοριστικών μέτρων, μας δείχνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού της επιδημιολογικής εικόνας». 

 

Φεύγει ή αναπροσαρμόζεται το SafePass 

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του πλάνου αναπροσαρμογής των προϋποθέσεων εισόδου στους διάφορους χώρους/δραστηριότητες, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του SafePass σε υπεραγορές, φούρνους, περίπτερα κ.λπ. αλλά και κάποιες επιπρόσθετες χαλαρώσεις για τα άτομα χωρίς εμβολιαστικό ιστορικό και τα άτομα που είτε έχουν λάβει μόνο τη μια δόση του εμβολίου, είτε έλαβαν και τις δύο και έχουν παρέλθει οι επτά μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Συγκεκριμένα, στις τρεις τελικά κατηγορίες χώρων/δραστηριοτήτων οι οποίες καταρτίστηκαν στη βάση του επιπέδου επικινδυνότητας τους για διασπορά του ιού, οι προϋποθέσεις εισόδου είναι διαφορετικές και σε κάποιες περιπτώσεις, ο απαιτούμενος χρόνος ισχύος των αρνητικών πιστοποιητικών εξέτασης ορίζεται στις 48 ώρες και όχι στις 24 όπως θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους μέχρι την έγκριση του νέου σχεδιασμού. 

Από 21 Φεβρουαρίου  

1. Αίρεται η απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστικό ιστορικό ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αλλά παρήλθε το διάστημα των επτά μηνών από την ημέρα λήψης της δεύτερης δόσης σε: 

► Χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. 

Η είσοδος στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass το οποίο προϋποθέτει: 

► Για βρέφη και παιδιά (0-5 ετών): δεν απαιτείται εργαστηριακή εξέταση.

► 6-11 ετών: Απαιτείται εξέταση (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση.

► 12 ετών και άνω: Απαιτείται εξέταση (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα ισχύος 24 ωρών.

2. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε: 

► Χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 200 σε 250 άτομα.

3. Αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 8 σε 12 άτομα.

4. Αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες από 10 σε 20 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

5. Τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

6. Μειώνεται το ποσοστό τηλεργασίας από 50% σε 25% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών. (Στο ποσοστό συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, καθώς και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους).

7. Οι εργαζόμενοι σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας, απαιτείται η επίδειξη είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 72 ωρών, είτε αρνητική εξέταση ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ισχύος 24 ωρών, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19.

8. Αυξάνεται η πληρότητα σε γήπεδα στο 70% της χωρητικότητας.

9. Αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 75% της χωρητικότητας.

Από 28 Φεβρουαρίου  

► Επαναρχίζει η διενέργεια χειρουργείων που αφορούν ψυχρά περιστατικά. Τονίζεται πως θα συνεχιστεί η παραπομπή ασθενών σε Τμήματα Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ Νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ.  

Εφαρμογή κατόπιν διαβούλευσης 

  • Άρση της απαγόρευσης του χορού και αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε χώρους εστίασης και αναψυχής, μετά από την κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου. Θα προηγηθεί διαβούλευση του υπουργού Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς και εφαρμογή του πρωτοκόλλου μετά από έγκριση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

 

  • Εισαγωγή του μέτρου «Τest to stay» σε νηπιαγωγεία και προδημοτική (εξαιρούνται τα βρεφοκομικά τμήματα και σταθμοί). Θα προηγηθεί διαβούλευση για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις συντεχνίες των εργαζομένων και τους συνδέσμους γονέων.

 

  • Εισαγωγή του μέτρου «Τest to stay» στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Η ημερομηνία έναρξης και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις συντεχνίες των εργαζομένων.