Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει οριστικά την διπλωματική οδό και να επιλέξει την στρατιωτική σύγκρουση.
Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επιδίδονται σε νέο ράλι, με το Brent να ξεπερνά το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ακυρώθηκαν δύο πτήσεις από και προς την Ουκρανία
- Στα ύψη πετρέλαιο, φυσικό αέριο και χρυσός
- Σε νέο χαμηλό το ρούβλι έναντι του δολαρίου
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν μεγάλες εκρήξεις σε Κίεβο, Οδησσό, Χάρκοβο και Μαριούπολη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της. Για “βάρβαρη” επίθεση της Ρωσίας έκανε λόγο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες. “Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο Πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι’ αυτό”, υπογράμμισε.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει βουτιά 2,65% στις 441,67 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατρακυλά 3,4% στις 14.139,93 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 3,2% στις 6.562,62 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει βουτιά 2,4% στις 7.317,28 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,4%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει βουτιά 3%.
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να χάνει 9 μονάδες βάσης στο 1,90% και στο αντίστοιχο γερμανικό να υποχωρεί έξι μ.β. στο 0,16%. Η απόδοση στο βρετανικό 10ετές υποχωρεί 7 μ.β. στο 1,41%.
Με -30% ξεκινά η συνεδρίαση στη Μόσχα, ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι έναντι ευρώ-δολαρίου
Το ρούβλι υποχωρεί σε νέο χαμηλό-ρεκόρ έναντι του δολαρίου καθώς οι τοπικές συναλλαγές σταμάτησαν μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε “αυστηρές” κυρώσεις.
Το ρούβλι προσέγγισε τα 90 έναντι του δολαρίου στις διατραπεζικές συναλλαγές και τα 100 έναντι του ευρώ.
Οι δείκτες στο ρωσικό χρηματιστήριο καταρρέουν κατά την έναρξη της καθυστερημένης διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, μετά την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο δείκτης ΜΟΕΧ του ρωσικού χρηματιστηρίου υποχωρεί περισσότερο από 28% στα πρώτα 30 λεπτά των συναλλαγών.
Η πτώση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για τις -όπως έχουν υποσχεθεί- πρωτοφανείς κυρώσεις των δυτικών κυβερνήσεων ως απάντηση στην ρωσική εισβολή.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει ο δείκτης από την έναρξη της πανδημίας, πριν από δύο χρόνια.
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης καθυστέρησε προσωρινά, για να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να ανακοινώσει ένα έκτακτο πακέτο μέτρων, παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος και αυξάνοντας τη ρευστότητα στις τράπεζες.
“Για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο χρηματιστήριο, η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, και να διεξάγει επιχειρήσεις σήμερα για να παράσχει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα”, ανέφερε σε ανακοίνωση της.
Live/ Σε εξέλιξη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Δεσμεύεται δε να χρησιμοποιήσει “όλα τα απαραίτητα εργαλεία” για να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα.
Η μετοχή της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας και πιθανός στόχος για κυρώσεις, υποχωρεί άνω του 28%.
Τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 35%, καταγράφει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, VTB.
Από τον Οκτώβριο ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Μόσχας έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του από τον Οκτώβριο, ενώ τόσο το ρούβλι όσο και το ουκρανικό νόμισμα χρίβνια, καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως.
Πηγή: Capital.gr