Ακύρωση της απόφασης της Υπουργικής Επιτροπής για έκδοση πολεοδομικής άδειας δεκαώροφου κτηρίου στην οδό Κινύρα, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα. Είναι φανερό, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι η Κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει στενά ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορεί παντελώς αν, με τις ενέργειες και αποφάσεις της, απαξιώνει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δικά της κυβερνητικά τμήματα, τους επιστημονικούς φορείς και την τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δόθηκε άδεια για δεκαώροφο δίπλα από διατηρητέο

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «είναι εντυπωσιακό και ανεξήγητο, με ποια κριτήρια μια υπουργική επιτροπή, χωρίς να κατέχει την απαραίτητη επιστημονική τεχνογνωσία, αποφασίζει να ανατρέψει την απόφαση της Τοπικής Αρχής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Πολεοδομική Αρχή, να εναντιωθεί στις απόψεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του ΕΤΕΚ που είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλους του Κράτους και άλλων φορέων και επιστημονικών θεσμών, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, και να αποφασίζει ετσιθελικά να υποστηρίξει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Η Επιτροπή απαιτεί, επίσης, όπως υπάρξει διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες λήψεως της απόφασης και δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της υπουργικής επιτροπής. Η Επιτροπή υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη αίτηση είχε απορριφθεί από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή δηλαδή τον Δήμο Λευκωσίας με συντριπτική πλειοψηφία (24-3 για τους δέκα και 18-7 για τους οκτώ ορόφους). Οι κάτοικοι προειδοποιούν για κινητοποιήσεις οι οποίες, όπως αναφέρουν, θα είναι έντονες με παράλληλη αξιοποίηση όλων των νόμιμων μέσων που είναι στη διάθεσή τους. Περαιτέρω αναφέρουν πως ο ειδικός χαρακτήρας της περιοχής και η ποιότητα ζωής των κατοίκων πρέπει να αποτελέσουν τη μοναδική προτεραιότητα!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, πως «η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα που παλεύει για τριάντα ολόκληρα χρόνια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής και την ποιότητα ζωής, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και θα σημάνει την αρχή της καταστροφής της περιοχής». Σημειώνεται, πως το έργο φαίνεται να προχωρεί κανονικά αφού τρία από τα 14 διαμερίσματα του κτηρίου έχουν ήδη πωληθεί.