Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εντοπίζουν τις περισσότερες ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, εντούτοις επιμένουν να ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Το ποσοστό των fake news ανέρχεται στις πηγές ενημέρωσης του διαδικτύου στο 68%, όπως οι ίδιοι οι πολίτες δηλώνου, με την τηλεόραση να ακολουθεί στο 20%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κύπρου καθώς και στους δημοσιογράφους τους. Τα συμπεράσματα αυτά, καταγράφονται μεταξύ άλλων, σε έρευνα σχετικά με την κυπριακή δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της, η οποία διεξήχθη από την Cypronetwork για λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς αξιολογούν οι πολίτες τη δημοσιογραφία στην Κύπρο

Συγκεκριμένα, 53% των ερωτηθέντων εντόπισε ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 15% σε διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης. Ποσοστό 20% αναφέρει ότι εντόπισε ψευδείς ειδήσεις στην τηλεόραση. Παράλληλα, την εντύπωση ότι υπάρχει διείσδυση ψευδών ειδήσεων στην ενημέρωση της Κύπρου εκφράζει μια μεγάλη μερίδα ερωτηθέντων. Το 44% πιστεύει ότι παρατηρούνται σε μέτριο βαθμό. Το 40% ότι παρατηρούνται πάρα πολύ ή/και πολύ, ενώ το 16% λίγο ή/και καθόλου. 

Άκρως σημαντικό το συμπέρασμα το οποίο καταγράφει η έρευνα, ότι χαμηλά βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών για την ενημέρωση στο διαδίκτυο. Στα κοινωνικά δίκτυα οι θετικές αξιολογήσεις για την αξιοπιστία ανήλθαν μόλις στο 17%, για την αντικειμενικότητα ανήλθαν στο 23% και για την ποιότητα ανήλθαν στο 29%. Χαμηλά κυμαίνονται και οι διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης με τις θετικές αξιολογήσεις για την αξιοπιστία να βρίσκονται στο 29%, για την αντικειμενικότητα στο 31% και για την ποιότητα στο 35%.

Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιμένει να στρέφεται στο διαδίκτυο για να ενημερωθεί σχετικά με θέματα που τους αφορούν, καθώς 73% προτιμάει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 48% τις διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης. Ακολουθούν τα πιο παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, με πρώτη την τηλεόραση να καταλαμβάνει 76%. 

Το 51% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου (διαφώνησε το 35%) και παράλληλα το 54% εμπιστεύεται τους Κύπριους δημοσιογράφους (διαφώνησε το 31%). Επιπλέον, 52% θεωρούν ότι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι είναι αξιόπιστοι (διαφωνεί το 31%) και 47% ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο είναι αξιόπιστα (διαφώνησε το 36%). Ωστόσο, 54% πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν υπέρβαση εξουσίας (διαφώνησε το 24%). Ποσοστό 44% πιστεύει ότι επικρατεί εργασιακή ανασφάλεια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και 37% ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι υποστελεχωμένες επιχειρήσεις. 

Επιπλέον, 44% πιστεύει στην ποιότητα της δημοσιογραφίας (αρνητικά απαντά το 18%). Το 42% πιστεύει στην αντικειμενικότητα της (αρνητικά απαντά το 18%). Το 43% πιστεύει στο ήθος και στη δεοντολογία (αρνητικά απαντά το 18%). Το 46% πιστεύει στην εγκυρότητα της (αρνητικά απαντά το 17%). Το 51% πιστεύει ότι υπάρχει γνώση αντικειμένου και εξειδίκευση (αρνητικά απαντά το 17%). Το 52% κρίνει με θετικό τρόπο τη συμπεριφορά της δημοσιογραφίας (αρνητικά απαντά το 17%).  

  

  

 

 

Την ίδια στιγμή, το 42% πιστεύει ότι η υπάρχει οικονομική εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης (αρνητικά απαντά το 13%) και παράλληλα, 47% πιστεύει ότι ασκείται πολιτική επιρροή και εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης (αρνητικά απαντά το 16%). 

Πρόθεση να γίνει θεσμός

«Η έρευνα είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που φιλοδοξούμε να καταστεί ετήσιος θεσμός και χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους λειτουργούς του κλάδου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και για τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται σφαιρικά, αντικειμενικά και ολοκληρωμένα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος. Όπως είπε, η κοινή γνώμη εμπιστεύεται τα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά 51%, ενώ εμπιστεύεται τους Κύπριους δημοσιογράφους κατά 54%. «Ο προβιβάσιμος βαθμός τιμά, ασφαλώς, αμφότερους. Ωστόσο, σεμνύνομαι να πω ότι αυτό το 3% της διαφοράς μεταξύ μας, δεικνύει ότι έστω και ελαφρώς η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει ο κόσμος στο πρόσωπό μας (σ.σ. δημοσιογράφων) είναι πιο ψηλή από την εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπο των εργοδοτών μας». 

Δικλίδα ασφαλείας ο δημοσιογράφος

«Ο δημοσιογράφος είναι η μοναδική δικλίδα ασφαλείας. Ούτε ο εκδότης, ούτε ο διαφημιζόμενος, ούτε άλλου είδους χρηματοδότης, μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρόλο του δημοσιογράφου στην ανάλυση της είδησης, στην αναζήτηση των δεδομένων και της ουσίας ή στην αμφισβήτηση των όσων μας παρουσιάζονται ως αλήθεια, ως καταγγελία, ως παράπονο», ανέφερε ο διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης. 

«Ως λειτούργημα καλείται να αναζητήσει ένα νέο ρόλο στην κοινωνία, με σοβαρή, ακριβή και συγκεκριμένη ενημέρωση η οποία να αποτελέσει το αντίβαρο της ραγδαίας αύξησης στην χαμηλής ποιότητας ενημέρωση, η οποία κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην δημόσια σφαίρα. Η εικόνα που βλέπουμε μέσα από τη σημερινή έρευνα, επιβεβαιώνει πως όλη η κοινωνία οφείλουμε να στηρίξουμε πάνω από όλα τους λειτουργούς του Τύπου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνεχόμενη διάβρωση των όρων εργασίας, ιδίως στους μισθούς, τα ωράρια και την αυξημένη πίεση», είπε.

Η ενημερωμένη αντίθετη άποψη αποτελεί υγεία, είπε και υπογράμμισε ότι η απλή μεταφορά εντυπώσεων «αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία», για αυτό το λόγο, είπε, πρέπει να σταθούμε όλοι μπροστά στον λαϊκισμό.  

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά. Υλοποιήθηκε από τις 13 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, με τυχαία δειγματοληψία. Σε αυτή συμμετείχαν άτομα από 18 ετών και άνω, τα οποία διαμένουν σε αστικές και αγροτικές περιοχές