Μόλις το 13% των πολιτών άνω των 60 ετών που δικαιούνται να λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού είχαν προχωρήσει στον ενισχυτικό εμβολιασμό τους μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ενώ τα δεδομένα από την Πύλη Εμβολιασμού δεν δίνουν καθόλου αισιόδοξα μηνύματα καθώς καθημερινά διευθετούνται μερικές μόνο εκατοντάδες νέων ραντεβού. 

Την ίδια ώρα όμως, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που εισάγονται παρουσιάζει σταδιακή και αργή αλλά σταθερή αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ και στους κοινούς θαλάμους νοσηλείας τα δεδομένα αποτυπώνουν την κατάσταση, έστω και στον σχετικά μικρό αυτή τη στιγμή αριθμό νοσηλευομένων με κορωνοϊό. 

Οι επιστήμονες ανησυχούν και προειδοποιούν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για αναπροσαρμογή μέτρων και τακτικών, αφού πέραν πάσης αμφιβολίας, από μόνος του ο εμβολιασμός δεν αποτελεί απόλυτη ασπίδα προστασίας. Το υπουργείο Υγείας στέλνει κινητές μονάδες εμβολιασμού σε ορεινές κοινότητες, αν και όπως πληροφορούμαστε τα μηνύματα που έχει ήδη λάβει από την ύπαιθρο είναι μάλλον αποθαρρυντικά, ενώ ο υπουργός Υγείας σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «εάν οι ειδικοί μάς κάνουν εισήγηση για ελέγχους (τεστ) και σε εμβολιασμένους, θα το εξετάσουμε την κατάλληλη στιγμή». 

Για του λόγου το αληθές και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, την περασμένη Τρίτη για παράδειγμα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στη ΜΕΘ ήταν 12 (συν ένα άτομο που έπαψε να είναι μεταδοτικό). Από τους 12 ασθενείς, οι πέντε ήταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 71,6 έτη αφού πρόκειται για άτομα από 67 μέχρι 82 ετών. Ταυτόχρονα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των κρατικών νοσηλευτηρίων, στους κοινούς θαλάμους καθημερινά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών με κορωνοϊό κυμαίνεται από 35%-40% με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 64 έτη. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων στις ΜΕΘ και τους κοινούς θαλάμους να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη εικόνα, τα δεδομένα από τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς που διενεργούνται καθημερινά είναι μάλλον απογοητευτικά. 

Συγκεκριμένα, βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων του 2019, ο αριθμός των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, είναι 194.673. Και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν εμβολιαστεί 184.912. Ωστόσο, την τρίτη δόση του εμβολίου έλαβαν, μέχρι την περασμένη Τρίτη 24.940 άτομα συν μερικές ακόμα χιλιάδες ηλικιωμένοι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. 

Αναλυτικά, από την ημέρα έναρξης του ενισχυτικού εμβολιασμού μέχρι και την Τρίτη, είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου 32.176 άτομα. Από αυτούς 1495 ήταν εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ, 93 σε ιδιωτικά νοσοκομεία, 1009 άλλοι επαγγελματίες Υγείας, 1909 άτομα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και 2730 αφορούσαν διαμένοντες και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας. Οι υπόλοιποι 24.940 έλαβαν την τρίτη δόση βάσει της ηλικίας τους. 

Καμία αισιοδοξία δεν προκαλούν ούτε και τα δεδομένα που καταγράφονται στην Πύλη Εμβολιασμού. Την Τρίτη, πρώτη ημέρα κατά την οποία είχαν δικαίωμα διευθέτησης ραντεβού για τρίτη δόση όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, υπήρξε ενδιαφέρον μόνο από 324 πολίτες. (Την ίδια ημέρα είχαν διευθετηθεί και 164 άτομα όλων των ηλικιών για πρώτη δόση). Παρόμοια ήταν η εικόνα και τις προηγούμενες ημέρες αφού συνολικά από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 του μήνα διευθετήθηκαν μόνο 1.144 ραντεβού (για πρώτη δόση προγραμματίστηκαν 844 ραντεβού κατά το συγκεκριμένο πενθήμερο). 

«Τα στοιχεία που βλέπουμε σήμερα, μας δείχνουν ότι, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν καταλάβει το βαθμό του κινδύνου και ως Πολιτεία, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να προσαρμοστούμε στη νέα φάση της πανδημίας», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε τακτικές που ακολουθούσαμε πριν έξι μήνες ή πριν ένα χρόνο. Πρέπει να αναθεωρήσουμε, να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα και να μην ρισκάρουμε για άλλη μια φορά να αφήσουμε τα γεγονότα να μας προλάβουν, αντί να προσπαθήσουμε να προλάβουμε εμείς τα γεγονότα».

Ένα κράτος, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να θεωρείται προστατευμένο, όταν η μισή υφήλιος – συμπεριλαμβανομένων χωρών στη «γειτονιά» μας αλλά και στην ΕΕ – συνεχίζει να διανύει σφοδρό κύμα πανδημίας. Αυτή η άγνοια της πραγματικότητας και των ενδεχόμενων κινδύνων, είναι που μετέτρεψε την Ευρώπη σε επίκεντρο της πανδημίας μόλις δύο μήνες μετά τα πρώτα περιστατικά στην Κίνα».

Οι εμβολιασμοί, επανέλαβε, «αποδεδειγμένα προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρή νόσηση. Αυτό όμως στο οποίο έχει αποτύχει η πλειοψηφία των αρχών σε όλο τον κόσμο, είναι να εφαρμόσει τις πρακτικές δημόσιας υγείας στην βάση των επιστημονικών δεδομένων. Ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος αλλά όχι απαλλαγμένος από κάθε κίνδυνο. Όσο υπάρχει μετάδοση, είτε από/προς εμβολιασμένους, είτε από/προς ανεμβολίαστους, κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής», και καταλήγοντας τόνισε ότι «οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να κατανοήσουν τα στοιχεία στην ολότητά τους, η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα όμως, οφείλουν να κάνουν ότι μπορούν για να τους δώσουν την πραγματική εικόνα των πραγμάτων και να τους προστατεύσουν».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι επιστήμονες που είχαν εκφράσει προ μερικών εβδομάδων την άποψη ότι θα ήταν ίσως ορθότερο να εφαρμοστεί πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων και στους εμβολιασμένους σε ορισμένους χώρους με βάση το επίπεδο κινδύνου, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «οι εισηγήσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον του Υπουργού αλλά όταν έγιναν μάλλον δεν ήταν αποδεκτές από αρκετά μέλη της ΣΕΕ». 

Αναφέρεται ότι στις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον γίνονται σκέψεις για ελέγχους και σε εμβολιασμένα άτομα απάντησε ότι, «οι εμβολιασμένοι μπορούν να έχουν όποτε θέλουν τεστ δωρεάν μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας.  Όπως βλέπετε υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός τεστ και αυτός ο αυξημένος αριθμός είναι επειδή κάνουν τεστ και εμβολιασμένοι». «Τώρα», κατέληξε ο κ. Χατζηπαντέλας, «αν υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς για τεστ σε εμβολιασμένους είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουμε στην κατάλληλη στιγμή». 

Στέλνει κινητές μονάδες στα ορεινά το υπ. Υγείας 

Παρά το μειωμένο ενδιαφέρον που πλέον καταγράφεται ξεκάθαρα από πλευράς των πολιτών για εμβολιασμό και τη στιγμή που το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης έχει ήδη φθάσει το 82% (με μια δόση), το υπουργείο Υγείας εντείνει τις προσπάθειες του στέλνοντας κινητές μονάδες εμβολιασμού στις ορεινές κοινότητες. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες κινητές μονάδες εμβολιασμού θα βρίσκονται το Σάββατο στο κέντρο Υγείας Ευρύχου, ( 8-10:30 π.μ.) και στο γραφείο Επιτρόπου ανάπτυξης ορεινών περιοχών, στην Τριμίκλινη, (11:30 π.μ.-2 μ.μ.). 

Οι κινητές μονάδες θα εξυπηρετούν: 

► Άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα κατά της νόσου COVID-19 (χορήγηση 1ης δόσης).

► Άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει την 1η δόση εμβολίου Pfizer/BioNTech και έχει παρέλθει η περίοδος των τριών εβδομάδων που απαιτείται για τη 2η δόση και την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (χορήγηση 2ης δόσης).

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό με ενισχυτική/3η δόση, θα εξυπηρετηθούν άτομα, ηλικίας 60 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει απαραίτητα παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους με τη 2η δόση.