Δεν δημοσιοποιεί τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της ποινικής δίωξης για τρεις κατηγορούμενους για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν η Νομική Υπηρεσία, την ώρα που η υπόθεση θα παραπεμπόταν σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Προχθές, ενώ η υπόθεση ήταν ορισμένη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για παραπομπή σε απ’ ευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε τη διακοπή της ποινικής δίωξης κατά του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν και άλλων δύο Κύπριων πολιτών, ενώ άφησε στο κατηγορητήριο μόνο την εταιρεία. Η υπόθεση ορίστηκε για εκδίκαση για τις 30 Νοεμβρίου. Χθες, η Νομική Υπηρεσία, με ανακοίνωσή της (δεν αναφέρεται σε κατασκοπευτικό βαν αλλά σε μαύρο βαν) τονίζει ότι «στο παρόν χρονικό στάδιο, δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο ή να απαντήσει στα διάφορα θέματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση του μαύρου βαν, εφόσον ακόμη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου». Στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, αναφέρει επίσης ότι αναμένεται πως η ίδια στάση, η οποία εδράζεται σε Αρχές Δικαίου, θα τηρηθεί από όλους.

Πάντως, πρόσφατα η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε επιβάλει βαρύ πρόστιμο στην εταιρεία του Τίλιαν, Ws WiSpear Systems Limited, ύψους 925 χιλιάδων ευρώ για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Είναι ωστόσο άγνωστο κατά πόσον η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη διακοπή της δίωξης κατά των τριών φυσικών προσώπων. Με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται ότι η υπόθεση θα κλείσει, με υπόλογη μόνο την εταιρεία. Επειδή πρόκειται για νομικό πρόσωπο, σε περίπτωση που κριθεί ένοχη στις κατηγορίες, τότε μόνο πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί από το Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του μετά την αναστολή της δίωξης, επικρίνει τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέροντας πως «ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν και άλλα δύο πρόσωπα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Ουσιαστικά μεθοδεύεται το κλείσιμο της υπόθεσης. Τα ερωτήματα που έθετε το ΑΚΕΛ και η κοινωνία παραμένουν αναπάντητα και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον νομικό της σύμβουλο».

Παράλληλα αναφέρει πως «όταν ένας τέτοιος μηχανισμός λειτουργούσε επί χρόνια στον τόπο μας παρακολουθώντας και συλλέγοντας παράνομα στοιχεία για χιλιάδες πολίτες της χώρας, αυτή η σκοτεινή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Αφορά στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας. Αυτή η υπόθεση χρειάζεται πραγματική και πλήρη εξιχνίαση», καταλήγει το ΑΚΕΛ.