Η καταγγελία σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και προς το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων. Περαιτέρω, καθορίστηκε επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και αρμόδιων λειτουργών στην περιοχή, την Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που διενεργήθηκαν στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στη βάση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων. Όπως λέχθηκε κατά τη σύσκεψη, το Τμήμα Αλιείας, προέβη στις 23 Ιουνίου 2021 σε επί τόπου επισκόπηση της περιοχής και σε συλλογή δειγμάτων ιζήματος από τον πυθμένα της λιμενολεκάνης του Αλιευτικού Καταφυγίου Κάτω Πύργου, με στόχο τη διερεύνηση και αξιολόγηση συσσώρευσης τυχόν ρύπων, όπως τα βαρέα μέταλλα και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσοσμία στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου

Οι αρμόδιοι λειτουργοί του ΤΑΘΕ σημείωσαν πως οι αναλύσεις των βαρέων μετάλλων στο θαλάσσιο νερό ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης και ανιχνεύθηκε μόνο ψευδάργυρος σε φυσιολογικές τιμές. Ακολούθησε συζήτηση και σε συνέχεια ανταλλαγής απόψεων διαφάνηκε σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας ότι δεν προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα μόλυνσης στη θάλασσα της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. 

Επισημάνθηκε, πως το πρόβλημα που παρατηρείται στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου, αφορά κατά κύριο λόγο στην πρόσχωση στην είσοδο και συσσώρευση εντός της λιμενολεκάνης του καταφυγίου, φυκιών (ξηρά φύλλα Ποσειδώνιας κ.λπ.) ανάμικτα με άμμο και λάσπη, τα οποία σε συνδυασμό με τη μειωμένη κυκλοφορία του θαλασσινού νερού εντός του καταφυγίου, δημιουργούν ανοξικές συνθήκες στο ίζημα λόγω της αποικοδόμησης τους και, κατά συνέπεια, ενδεχόμενη δυσοσμία.  

Στη σύσκεψη, επαναβεβαιώθηκε από τους αρμόδιους λειτουργούς η άριστη ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιοχή, με δεδομένο ότι όλες οι τιμές των εξειδικευμένων αναλύσεων, όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης, ήταν πολύ πιο χαμηλές από τα αυστηρότερα όρια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 μέχρι και την τελευταία αξιολόγηση το 2020.  

Αναφορικά με τα προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου σημειώθηκε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία εκβάθυνσης του καταφυγίου και αναμένεται η προκήρυξη των σχετικών προσφορών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, προωθείται, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η εκπόνηση μελέτης για βελτίωση και προστασία της ευρύτερης περιοχής Κάτω Πύργου, ενώ το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ήδη περιλάβει πρόνοια στον προϋπολογισμό του, για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας δικτύου συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της περιοχής. 

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέα Α. Γρηγορίου, στην παρουσία του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Νίκου Κλεάνθους, εκπροσώπων της «Terra Cypria» και των «Φίλων της Γης Κύπρου», καθώς και λειτουργών από όλα τα αρμόδια Τμήματα του υπουργείου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο καταγγέλλων δρ Σπύρος Στυλιανού, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου.