Οι αποκαλύψεις του Μουσταφά Ακιντζί για τις προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό στη  Γενί Ντουζέν, δεν πέρασαν ασχολίαστες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μέσα από τα όσα ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρει, δίνει τις δικές του απαντήσεις προς διάφορους αποδέχτες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνει ότι μέσα από αυτά καταρρίπτεται το αφήγημα το οποίο έχτισαν ορισμένοι για τις ευθύνες του ναυαγίου στο Κραν Μοντάνα και την κριτική την οποία δέχεται. Υπογραμμίζει παράλληλα το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι άκρως αποκαλυπτικές ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και την ίδια ώρα, τα όσα λέει για τη συμφωνία της κοινή δήλωσης του Βερολίνου αποτελούν, όπως αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, απόδειξη της δικής του βούλησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη στη Γενί Ντουζέν, μίλησε για τις τουρκικές παρεμβάσεις την περίοδο της αναμέτρησης για την ανάδειξη νέου ηγέτη, καθώς επίσης και για τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Όπως ανέφερε, ο λόγος των τουρκικών παρεμβάσεων ήταν η συμφωνία του Βερολίνου μεταξύ του ίδιου και του Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσία του Αντόνιου Γκουτέρες, όπου με αυτή νουσιαστικά το τρένο της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού επανερχόταν στις ράγες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα. Αυτό το οποίο δηλαδή υποστηρίζει είναι ότι η Τουρκία η οποία είχε βάλει πλέον πλώρη για τους σχεδιασμούς της, δεν ήθελε την εκλογή του ίδιου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αλλά του Ερσίν Τατάρ για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά της. Για το σκοπό αυτό, είχαν γίνει διάφορες παρεμβάσεις για να χάσει στην αναμέτρηση. Παράλληλα, ο Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας, δηλώνοντας πως ο πραγματικός στόχος της είναι η προσάρτηση των κατεχόμενων ως μίας ακόμη επαρχίας της και όχι η δημιουργία ξεχωριστού κράτους. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με γραπτή του δήλωση χθες, σχολιάζει τις αναφορές, σημειώνοντας ότι η συνέντευξη του κ. Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν είναι αρκούντως αποκαλυπτική, τόσο για τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας όσο, όμως, και για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρεί και παρακάτω, δίνοντας απαντήσεις και προς τους επικριτές του στο εσωτερικό μέτωπο υποδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα, με όσα δηλώνει ο κ. Ακιντζί για τη συμφωνία του Βερολίνου, «καταδεικνύει πως δεν έπαψα από την επομένη, κιόλας, της αποτυχίας της Διάσκεψης για την Κύπρο το 2017, να επιδιώκω την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει λέγοντας ότι «ταυτόχρονα, διαψεύδονται και τα όποια αφηγήματα ήθελαν να αποδίδουν την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα και μέχρι σήμερα, στη δική μας πλευρά».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δράττεται της ευκαιρίας για να δηλώσει την προθυμία του για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που στόχο θα έχουν τη λύση του Κυπριακού, αλλά όχι στη βάση των απαιτήσεων του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας. «Επιθυμώ να επαναλάβω την αποφασιστικότητα και την πολιτική μου βούληση να συνδράμω στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, όχι όμως με βάση τα προαπαιτούμενα που αξιώνει ο κ. Τατάρ ή η Τουρκία».

Εκφράζει επίσης τη θέση πως είναι εφικτός ένας νέος κύκλος συνομιλιών στη βάση του κοινού εδάφους, όπως καθορίζεται από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αλλά και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καθορίζουν και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Τατάρ και Ατάογλου υπερασπιστές της Haan

Στοιχείο μιας ξεπερασμένης νοοτροπίας θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης τις αντιδράσεις της «ε/κ ηγεσίας» για την επίσκεψη της Ολλανδής Βουλευτού, Liane Den Haan στο γραφείο του «υπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» καταδικάζονται οι δηλώσεις που έγιναν, αγνοώντας τους κανόνες της διπλωματικής ευγένειας, καθώς και τη νοοτροπία πίσω από αυτές.

Επαναλαμβάνει ότι οι Ε/κ «έδιωξαν τους Τ/κ» από το 1963 από την Κυπριακή Δημοκρατία και «θεωρούν ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού» και υποστηρίζεται ότι «για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για την επίτευξη των ρατσιστικών και κυριαρχικών φιλοδοξιών τους, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να αποτρέψει τις διεθνείς επαφές των Τουρκοκυπρίων με κατανόηση που απέχει πολύ από την κουλτούρα της συμφιλίωσης, παραβιάζοντας σχεδόν κάθε μέρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το τελευταίο θύμα είναι η Ολλανδή βουλευτής».

Αυτοί που δεν μπορούν να ανεχτούν καμία επαφή των Τ/κ με ξένο αξιωματούχο, δείχνουν στην πραγματικότητα γιατί το Κυπριακό δεν έχει λυθεί εδώ και 50 χρόνια, αναφέρεται στην ανακοίνωση της «προεδρίας».

Ακριβώς λόγω αυτής της νοοτροπίας το Κυπριακό δεν έχει λυθεί, αναφέρει και στη δική του γραπτή δήλωση ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου. Πρόσθεσε δε ότι «με ευχαρίστηση θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας και πολιτικούς από τη νότια Κύπρο ή την Ελλάδα».