Εξελίξεις σημειώθηκαν με τη δεύτερη ποινική υπόθεση που αφορά στον ΟΣΕΛ για κατ’ ισχυρισμόν έκδοση πλαστών τιμολογίων και ψευδείς καταχωρήσεις, αφού το Δικαστήριο απάλλαξε τους δύο από τους οκτώ διευθυντές της εταιρείας που βρίσκονταν στο κατηγορητήριο.

Παράλληλα, το Δικαστήριο επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική της Αστυνομίας να σπάσει στα δύο την υπόθεση μετά τις καταγγελίες του τότε διευθυντή ελέγχου του υπουργείου Συγκοινωνιών και μετέπειτα Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, παρουσιάζοντας αρχικά στο Δικαστήριο τους Ιορδάνη Ιορδάνους και Κυριάκο Κυριάκου για τα ίδια γεγονότα και κατηγορίες. Η πρώτη υπόθεση εναντίον τους καταχωρήθηκε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις 7/9/2017 όπου κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Η νέα υπόθεση με τους οκτώ κατηγορούμενους, καταχωρήθηκε το 2016 και η εκδίκασή της εκκρεμεί ακόμα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι Ιορδάνους και Κυριάκου ήγειραν ένσταση μετά την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, περί κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας. Η Κατηγορούσα Αρχή, διά της δημόσιας κατηγόρου Φρόσως Κακούρη, ανέφερε ότι δεν καταχωρήθηκε μια υπόθεση επειδή η διερεύνηση της δεύτερης ήταν πιο περίπλοκη από την πρώτη. Ο Δικαστής Μιχάλης Χαραλάμπους που εκδικάζει την υπόθεση των «οκτώ» του ΟΣΕΛ, σε ενδιάμεση απόφασή του αναφέρει ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Δικαστήριο γιατί ενώ και οι δύο υποθέσεις πηγάζουν από την ίδια καταγγελία και προκύπτουν από τα ίδια ή ουσιαστικά τα ίδια γεγονότα, τα οποία ήταν γνωστά στην Κατηγορούσα Αρχή, αποφασίστηκε να καταχωρηθεί η 1η ποινική υπόθεση και ενώ διεξάγονταν ανακρίσεις ταυτόχρονα από τη 2η ανακριτική ομάδα, η οποία συστάθηκε για τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων, καταχωρήθηκε η 1η ποινικά υπόθεση χωρίς να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις της παρούσας υπόθεσης. Έπρεπε», τονίζει το Δικαστήριο, «η Κατηγορούσα Αρχή να αναμένει να διερευνηθεί η υπόθεση στο σύνολό της και να μην επιλέξει να καταχωρήσει μια πτυχή της και συνάμα να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόλοιπης πτυχής της καταγγελίας». Τονίζεται, επιπρόσθετα, ότι ενώ οι ανακρίσεις της 2ης υπόθεσης ολοκληρώθηκαν πριν την καταχώρηση της 1ης, η Κατηγορούσα Αρχή επέλεξε αδικαιολόγητα και λανθασμένα αντί να καταχωρήσει μία ενιαία υπόθεση στο σύνολό της, να καταχωρήσει μια πτυχή αυτής, καταχωρώντας την 1η υπόθεση. 

Μετά το εύρημα αυτό, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο υποθέσεις έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων. Όπως αναφέρει το Δικαστήριο, καταλυτική σημασία έχει ότι αφορά τις παραβάσεις των κατηγορουμένων που πηγάζουν από την ιδιότητά τους ως διευθυντών του ΟΣΕΛ στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης, οι οποίες πηγάζουν από την ενιαία καταγγελία που υπέβαλε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Περαιτέρω, είναι διαπίστωση του Δικαστηρίου ότι οι Ιορδάνους και Κυριάκου, διώχθηκαν ενώπιον δύο Δικαστηρίων. Εκτός από τον χρόνο παρουσίας τους ενώπιον των Δικαστηρίων όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ο οικονομικός παράγοντας, εφόσον μια δεύτερη δίωξη συνεπάγεται και οικονομικό κόστος για τους κατηγορούμενους. Για τους λόγους αυτούς, ο Δικαστής αποφάνθηκε ότι η έγερση της νέας ποινικής υπόθεσης εναντίον τους, συνιστά κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, διέκοψε την υπόθεση εναντίον τους και τους απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Νewsletter του Philenews