Ζήτησε αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά απολύθηκε! Ο λόγος για γυναίκα που εργαζόταν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από κουκουλοφόρο στον χώρο εργασίας της, με αποτέλεσμα να βιώνει φοβική συμπτωματολογία λόγω του περιστατικού, πάθηση η οποία υποτροπιάζει όταν επισκέπτεται τον χώρο αυτό. Η εν λόγω γυναίκα απουσίαζε από την εργασία της για επτά μήνες, προσκομίζοντας τα αναγκαία ιατρικά πιστοποιητικά, ωστόσο όταν ζήτησε να μετατεθεί σε άλλο τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας, απολύθηκε. Σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως σημειώνει ότι εσφαλμένα και κατά παράβαση της αρχής της χρηστής διοίκησης η εμπλεκόμενη υπηρεσία προχώρησε στην απόλυση της γυναίκας.

Σχετική καταγγελία, που στρέφεται κατά του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, υποβλήθηκε από την παραπονούμενη στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Συγκεκριμένα, η παραπονούμενη υποστήριξε ότι ζήτησε αλλαγή εργασιακού χώρου λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που της δημιουργήθηκαν από την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε από άγνωστο πρόσωπο στην εργασία της, ωστόσο το αίτημά της όχι μόνον απορρίφθηκε, αλλά απολύθηκε κιόλας.

Με βάση τα γεγονότα, η παραπονούμενη είχε προσληφθεί το 2017 ως τακτική ωρομίσθια και τοποθετήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας με πλήρη απασχόληση. Το 2019 υπέβαλε παράπονο προς την υπηρεσία της ότι ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά της στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρο, ο οποίος την χτύπησε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Έκτοτε η παραπονούμενη απουσίαζε από την εργασία της, παρουσιάζοντας ιατρικά πιστοποιητικά, ενώ προσκόμισε και γνωμάτευση από ψυχίατρο, στην οποία αναφερόταν ότι μετά από εκδήλωση ψυχωτικού επεισοδίου, βρισκόταν σε θεραπευτική αγωγή και ήταν σημαντικό για την υγεία της να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα.

Με αφορμή το περιστατικό η γυναίκα ζήτησε περί τα μέσα Μαϊου 2020 να τοποθετηθεί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών στα Λατσιά. Τελικά, ενώ η παραπονούμενη ανέμενε τη μετακίνησή της, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην απόλυσή της.

Στην έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως σημειώνει ότι γίνεται παραδεκτό από την εμπλεκόμενη υπηρεσία ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της απουσίας της παραπονούμενης από την εργασία της γνώριζαν επακριβώς τους λόγους για τους οποίους συνέβαινε αυτό, αφού είχαν στα χέρια τους τα αναγκαία ιατρικά πιστοποιητικά, τα οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκαν. Ως εκ τούτου, αναφέρει η Επίτροπος, η θέση της εμπλεκόμενης υπηρεσίας ότι η παραπονούμενη απουσίαζε από την εργασία της χωρίς άδεια, δεν τεκμηριώνεται, αφού δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα, πρώτον επειδή είχαν γνώση του περιστατικού του οποίου βίωσε η παραπονούμενη και δεύτερον επειδή κατά τον ουσιώδη χρόνο απουσίας της παραπονούμενης προσκομίστηκαν ιατρικά πιστοποιητικά.

Ενόψει των πιο πάνω η Επίτροπος κρίνει ότι εσφαλμένα και κατά παράβαση της αρχής της χρηστής διοίκησης η εμπλεκόμενη υπηρεσία προχώρησε στην απόλυση της. «Εάν είχαν αμφιβολία για τη γνησιότητα του περιεχομένου των ιατρικών γνωματεύσεων όφειλαν να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη διαδικασία και να στείλουν την εργαζόμενη σε ιατροσυμβούλιο», αναφέρει η Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι αντί αυτού αγνόησαν πλήρως τόσο το γεγονός της επίθεσης όσο και τα ιατρικά πιστοποιητικά και ανέμεναν να τελειώσει η άδεια ασθενείας για να την απολύσουν.

«Όσο δε αφορά το αίτημα της παραπονούμενης για αλλαγή εργασιακού χώρου, αυτό απορρίφθηκε από την αρμόδια αρχή, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε αιτιολογία, που να στηρίζει την απόφαση τους αυτή», σημειώνει η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Καταλήγοντας η Επίτροπος σημειώνει με έμφαση ότι η παραπονούμενη δεν έτυχε της δέουσας μεταχείρισης και υποστήριξης εκ μέρους της εμπλεκόμενης υπηρεσίας σε σχέση με το πρόβλημα, το οποίο αναίτια βίωνε στο χώρο εργασίας της, με αποκορύφωμα την απόλυσή της.

Η έκθεση υποβλήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ενώ κοινοποιήθηκε και στη Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων για ενημέρωση λόγω του ότι η παραπονούμενη υπέβαλε εκ νέου αίτημα για πρόσληψη.