Όπου «κάθισαν» τα μπάζα μεταλλείου, δεν βλάστησε καν χορτάρι και μόλις πρόσφατα καταβλήθηκαν προσπάθειες εξωραϊσμού του χώρου, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή στον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη.

Μάλιστα λόγω της εναπόθεσης των μπάζων προκαλούνταν και όξινες απορροές στα γύρω τεμάχια γης, ιδιαίτερα όταν επικρατούσαν έντονες βροχοπτώσεις.

Στην απάντηση του υπουργού αναφέρεται, ότι στα βορειοδυτικά της εκσκαφής του εγκαταλελειμμένου νότιου μεταλλείου Μαθιάτη (γνωστού με το τοπωνύμιο “Στρογγυλός”), τοποθετήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1930 αποθέσεις μπάζων με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε χρυσό, τα οποία λόγω της οξύτητάς τους παρέμειναν γυμνά από βλάστηση και προκαλούσαν όξινες απορροές προς τα γύρω τεμάχια γης, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd, αφού έλαβε άδεια από την κυβέρνηση (μέσω μεταλλευτικής μίσθωσης) επεχείρησε την περίοδο 15/11/2019 μέχρι τις 14/11/2020 να αποκαλύψει και να αξιοποιήσει τα μπάζα για την παραγωγή χρυσού και την παράλληλη αποκάλυψη του αρχικού εδάφους και την αποκατάστασή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθιάτης: Ξεκίνησε με καθυστέρηση η αποκατάσταση χώρου μπάζων χρυσού

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, στις 16/11/2020 πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση του χώρου από εκπροσώπους της Υπηρεσίας Μεταλλείων και του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και δόθηκαν οδηγίες στην εταιρεία για τον τρόπο της περαιτέρω διαμόρφωσής του. Δόθηκαν, επίσης, συγκεκριμένες οδηγίες για τα είδη των δένδρων και θάμνων, καθώς και του τρόπου που αυτά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τον εξωραϊσμό του χώρου.

Ο υπουργός Γεωργίας αναφέρει εξάλλου, πως οι εργασίες περαιτέρω διαμόρφωσης του χώρου, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από την εταιρεία στις 06/02/2021 και ολοκληρώθηκαν στις 14/02/2021, ενώ στις 19 και 20/02/2021 έγινε η δενδροφύτευσή του, κατά την οποία φυτεύτηκαν γύρω στα 525 φυτά (δένδρα και θάμνοι). 

Ο υπουργός σημειώνει τέλος, πως η συντήρηση και το πότισμα των φυτών θα πραγματοποιούνται από την εταιρεία για τα επόμενα 3 χρόνια. Στην απάντηση επισυνάφθηκαν και φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης.