Για σκοπούς των βουλευτικών εκλογών, η Κυπριακή Δημοκρατία διαιρείται σε έξι Εκλογικές Περιφέρειες, οι οποίες αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές επαρχίες της Κύπρου, δηλαδή των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας, Πάφου και Κερύνειας, αντίστοιχα.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου οι βουλευτικές έδρες, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στις 56, κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως προκύπτει απὀ τον εκάστοτε ισχύοντα τελευταίο εκλογικό κατάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαγορεύεται παραμονή και ανήμερα των βουλευτικών

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που τηρούνται στο μηχανογραφημένο αρχείο των εκλογέων της Υπηρεσίας Εκλογών, η κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια, υπολογίζεται ως ακολούθως:

Για την εξεύρεση του αριθμού των βουλευτικών εδρών, που αντιστοιχούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, διαιρείται το σύνολο των εκλογέων, που είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ολόκληρης της Δημοκρατίας, δηλαδή και των έξι εκλογικών περιφερειών, με τον αριθμό 56, που είναι το σύνολο των βουλευτικών εδρών.

Το πηλίκο της διαίρεσης αυτής αποτελεί το μέτρο, με βάση το οποίο γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων, που είναι γραμμένοι στον τελευταίο ισχύοντα εκλογικό κατάλογο της οικείας εκλογικής περιφέρειας. Στη συνέχεια διαιρούμε το σύνολο των εκλογέων, που είναι γραμμένοι στον τελευταίο ισχύοντα εκλογικό κατάλογο της κάθε εκλογικής περιφέρειας με το μέτρο που προκύπτει από την πιο πάνω διαίρεση και βρίσκουμε τον αριθμό των βουλευτικών εδρών, που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισχύοντα εκλογικό κατάλογο της 2ας Απριλίου, 2021, το σύνολο των εκλογέων, που είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο σε ολόκληρη τη Δημοκρατία, είναι 557.989. Για να εξευρεθεί ο αριθμός των βουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρούμε τον αριθμό 557.989 με το σύνολο των βουλευτικών εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλ. με τον αριθμό 56.

Το πηλίκο, που προκύπτει από τη διαίρεση αυτή, που είναι 9.95 εκλογείς, είναι το μέτρο με το οποίο διαιρούμε το σύνολο των εκλογέων που είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο κάθε εκλογικής περιφέρειας, ξεχωριστά. Έτσι, με βάση τον τελευταίο ισχύοντα εκλογικό κατάλογο της 2ας Απριλίου, 2021, οι βουλευτικές έδρες που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, έχουν σήμερα ως ακολούθως:

Εκλογική Περιφέρεια    Εκλογείς      Βουλευτικές Έδρες

Λευκωσία                 196.194 (19.70)            20

Λεμεσός                     119.002 (11.54)          12

Αμμόχωστος            114.194 (11.46)             11

Λάρνακα              98.999 (5.85)                    6

Πάφος                  49.090 (4.52)                   4

Κερύνεια            28.816 (2.89)                      3

Σύνολο                  557.589 56

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ