Στις κάλπες μεταβαίνουμε σήμερα για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων μας στη Βουλή.

Όσον αφορά στον τρόπο ψηφοφορίας σημειώνεται ότι ο εκλογέας, αφού πάρει το ψηφοδέλτιό του και οι παρευρισκόμενοι στο εκλογικό κέντρο αντιπρόσωποι των κομμάτων και υποψηφίων διαπιστώσουν ότι το ψηφοδέλτιο δόθηκε στο πρόσωπο, του οποίου τα στοιχεία περιγράφονται στον εκλογικό κατάλογο, προχωρεί ελεύθερα προς τον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται σε κάθε εκλογικό κέντρο και ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, άμεσα, μυστικά και ανεπηρέαστα.

Όλοι ανεξαίρετα οι εκλογείς θα πρέπει να ελέγξουν τα ψηφοδέλτιά τους και να βεβαιωθούν ότι αυτά είναι κατάλληλα σφραγισμένα, με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας, πριν αποσυρθούν στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας για να ψηφίσουν, γιατί, διαφορετικά, αν τα ψηφοδέλτια δεν είναι σφραγισμένα, δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την καταμέτρηση, αφού θα είναι άκυρα.

Στο κατώτατο μέρος της στήλης κάθε συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο και κάτω από τα ονόματα όλων των υποψηφίων υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο, στο οποίο ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει το καθορισμένο σημείο, δηλαδή «Χ» ή «+»» ή «√», για να ψηφίσει το κόμμα της εκλογής του.

Τα ψηφοδέλτια διπλώνονται σαν φυσερό, σε τρόπο ώστε να ανοίγονται και να διπλώνονται για εύκολη χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΥΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

Με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε ένα κόμμα, έστω και αν το κόμμα της εκλογής τους έχει στο συνδυασμό του λιγότερους υποψήφιους βουλευτές από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν στην εκλογική περιφέρειά τους, ή ένα μόνο ανεξάρτητο μεμονωμένο υποψήφιο.

ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Σε περίπτωση που ο εκλογέας αποφασίσει να ψηφίσει το συνδυασμό ενός κόμματος μπορεί, επιπρόσθετα, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού αυτού, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετραγωνάκια, που είναι δίπλα από το όνομα των υποψηφίων του.

Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που καθορίζεται πιο κάτω:

Εκλογική Περιφέρεια Σταυροί Προτίμησης

Λευκωσία                           5

Λεμεσός                              3

Αμμόχωστος                     3

Λάρνακα                          2

Πάφος                              1

Κερύνεια                         1

Ο Νόμος προβλέπει ότι κάθε εκλογέας δικαιούται να σημειώνει ένα σταυρό προτίμησης, για κάθε τέσσερις έδρες. Όταν όμως υπάρχει υπόλοιπο, μετά τη διαίρεση του ολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια με τον αριθμό τέσσερα, τότε ο αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.

Τονίζεται ότι το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης, σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της εκλογής του, δεν είναι υποχρεωτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Αν ο εκλογέας αποφασίσει να σημειώσει σταυρούς προτίμησης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

(α) Ο Αρχηγός/επικεφαλής του κόμματος δε χρειάζεται σταυρό προτίμησης, γιατί θεωρείται ότι αυτός λαμβάνει τόσους σταυρούς προτίμησης όσοι είναι και οι ψήφοι του κόμματος του οποίου ηγείται. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που δίπλα από το όνομα του Αρχηγού του κόμματος δεν υπάρχει τετραγωνάκι.

Ως εκ τούτου ο  Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει, ότι οι μόνοι υποψήφιοι που ΔΕΝ χρειάζονται σταυρό προτίμησης είναι οι πιο κάτω:

Αβέρωφ Νεοφύτου-Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

Άντρος Κυπριανού- Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού)

Νικόλας Παπαδόπουλος- Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος

Μαρίνος Σιζόπουλος – Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ

Ελένη Θεοχάρους – Πρόεδρος Αλληλεγγύης

Χρίστος Χρίστου – Πρόεδρος Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λευκωσία

Μάριος Καρογιάν – Πρόεδρος Δημοκρατικής Παράταξης

Χριστάκης Νικήτας – Πρόεδρος Αμμόχωστος για την Κύπρο

Κυριάκος Κυριάκου – Πρόεδρος Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου

Χρίστος Ρότσας – Πρόεδρος Πατριωτικού Συνασπισμού

 Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, όλων των εκλογικών περιφερειών, χρειάζονται απαραίτητα σταυρό προτίμησης, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η επικεφαλής της Αλλαγής Γενιάς, Άννα Θεολόγου,  ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης, πρόεδρος του Κινήματος Αφύπνιση, ο Πρόεδρος της «Πνοής Λαού», Δημήτρης Τριμιθιώτης. 

(β) Δεν μπορεί να σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Αν σημειωθούν περισσότεροι σταυροί προτίμησης θα αγνοηθούν όλοι και δε θα ληφθούν υπόψη.

Το ψηφοδέλτιο, σε τέτοια περίπτωση, θα θεωρείται έγκυρο και θα λογίζεται ως κομματική ψήφος, υπέρ του κόμματος στο οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021