Με τα τελικά μηνύματα των πολιτικών αρχηγών πέφτει σήμερα η αυλαία μιας πρωτόγνωρης προεκλογικής εκστρατείας, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Δεδομένο το οποίο δεν μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη στη γενικότερη εξίσωση των παραγόντων που έχουν διαμορφώσει ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό σε μια ιδιαίτερα αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Η επιτελική δουλειά των κομμάτων κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες, επιχειρώντας να μαζέψουν και την τελευταία ψήφο που θα μπορούσαν. Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά και τα μηνύματα πηγαίνουν και έρχονται σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους αλλά και να επιβεβαιώσουν όσους δεν θεωρούν ότι έχουν «κλειδώσει». 

Στο πρόγραμμα μπαίνει από πολλούς και μία τελευταία βόλτα στους δρόμους των πόλεων για καφέ ή και γεύμα της ηγεσίας των κομμάτων με υποψηφίους και τους συνεργάτες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΔΗΣΥ: Ο πρόεδρος του κόμματος στέλλει σήμερα το τελικό του μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέτοντας για ακόμα μια φορά ενώπιον τους, το δίλημμα για το ποια Βουλή θέλουν και επαναλαμβάνοντας πως ψήφος προς τα μικρά κόμματα, αποτελεί έμμεση πριμοδότηση προς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Την ίδια ώρα σε οργανωτικό επίπεδο, εντείνεται η επικοινωνία με στελέχη και μέλη του κόμματος, καλώντας τους να προσέλθουν στην κάλπη. Η συσπείρωση του κόμματος είναι το κλειδί του εκλογικού αποτελέσματος για την Πινδάρου και τα τελικά ποσοστά του κόμματος, που θα κρίνουν και τον αριθμό των εδρών που θα πάρει το κόμμα. Στην προσπάθεια αυτή κλιμακώνουν και την προσωπική εκστρατεία τους οι υποψήφιοι του κόμματος, συνδράμοντας στη συλλογική προσπάθεια. Αύριο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινό καφέ του προέδρου του κόμματος σε συνεργάτες και υποψήφιους.

ΑΚΕΛ: Με το τελικό προεκλογικό μήνυμα του γγ του κόμματος Άντρου Κυπριανού ότι χωρίς δυνατό ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, κλείνει την προεκλογική της η Εζεκία Παπαϊωάννου. Στο τελικό μήνυμα, ο γγ του κόμματος θα προτάξει και τις θέσεις του ΑΚΕΛ και τις προτάσεις του, ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, Κυπριακού αλλά και αντιμετώπισης της διαφθοράς. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε και η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος με τον Άντρο Κυπριανού να απευθύνει κάλεσμα ψήφου για να γίνει το ΑΚΕΛ ο βασικός πυλώνας για την προοδευτική αλλαγή και να σταλεί το μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι έχει αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση. Σε οργανωτικό επίπεδο, κορυφώνεται η προσπάθεια αύξησης της συσπείρωσης με τηλεφωνικές αλλά και διαπροσωπικές επαφές.

ΔΗΚΟ: Σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος θα απευθύνει το τελικό προεκλογικό του μήνυμα καλώντας τον κόσμο του ΔΗΚΟ και όσους ασπάζονται τις θέσεις και τις ανησυχίες του κόμματος, να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα με ένα ισχυρό ΔΗΚΟ. Τις τελευταίες ώρες κορυφώνεται και η μάχη των κομματικών κλιμακίων με τηλεφωνικές και άμεσες επαφές με μέλη του κόμματος αλλά παράλληλα και με ψηφοφόρους άλλων κομματικών χώρων που εξέφρασαν πρόθεση ψήφου προς το ΔΗΚΟ. «Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με τη συσπείρωση του κόμματος να αυξάνεται κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες και ταυτόχρονα καταγράφουμε αυξημένες ροές ψηφοφόρων», ανέφερε στέλεχος του κόμματος.

Το Σάββατο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μαζί με το επιτελείο του κόμματος θα γευματίσουν μαζί, ενώ ταυτόχρονα θα οργανωθεί γεύμα και σε όλες τις επαρχίες για τα επαρχιακά στελέχη του κόμματος.

ΕΔΕΚ: Εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Κορυφώνουν την προεκλογική τους με οργανωτική δουλειά, με διαρκή επαφή με μέλη του κόμματος, χτυπώντας στην αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος. Σε αυτό στοχεύει και το σημερινό τελικό μήνυμα του Μαρίνου Σιζόπουλου ενόψει των εκλογών. Κομματικά στελέχη, στέλλουν το μήνυμα πως η αλλαγή και η κάθαρση δεν έρχεται στηρίζοντας αυτούς που δημιούργησαν, άμεσα ή έμμεσα, τα προβλήματα και η αλλαγή δεν έρχεται με ψήφο στα ευκαιριακά κόμματα που την επομένη των εκλογών είτε δεν θα υπάρχουν είτε θα διαφοροποιήσουν και πάλι τις θέσεις τους αναλόγως πώς τους βολεύει. «Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τους αγώνες μας για να επέλθει μία ουσιαστική και ποιοτική αλλαγή και βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για να αλλάξει κάτι και κύρια όσα μας βρίσκουν αντίθετους, στηρίζουμε ΕΔΕΚ».

Αλληλεγγύη: Θεωρούν πως οι πολίτες έχουν ακούσει προσεκτικά τις θέσεις κάθε κόμματος και πως γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλληλεγγύη τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο. «Η ώρα της κρίσης έχει πλέον έρθει και ο πλέον αρμόδιος είναι ο λαός. Ας τον αφήσουμε λοιπόν να διαλέξει το μέλλον που οραματίζεται, τους ανθρώπους που τον αντιπροσωπεύουν και τον εκπροσωπούν. Η Αλληλεγγύη Χωρίς Συμβιβασμούς είναι έτοιμη για να δώσει σκληρές μάχες», ανέφερε στέλεχος της Αλληλεγγύης.

Οικολόγοι: Πραγματοποίησαν χθες διάσκεψη Τύπου για τη διαφθορά και εντατικοποιούν την οργανωτική δουλειά τους προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο να είναι η έκπληξη των εκλογών. Στέλεχος του Κινήματος, ανέφερε ότι «παρά τη μεγάλη απώλεια βασικού στελέχους και υποψηφίου μας και τις συνεχείς επιθέσεις από κάθε πλευρά, συνεχίζουμε σταθερά με θετικά μηνύματα από κάθε πλευρά. Η αγάπη του κόσμου και η ανταπόκριση στη δουλειά τόσων χρόνων μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε δριμύτεροι τώρα στην τελική ευθεία. Η δήθεν έγνοια των παραδοσιακών κομμάτων για πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής και η συνεχής αποκάλυψη περαιτέρω σκανδάλων ενισχύει το θετικό πρόσημο του δικού μας πολιτικού χώρου και ψηφοδελτίου».

Δημοκρατική Παράταξη: Η προεκλογική της Δημοκρατικής Παράταξης κορυφώνεται με το τελικό μήνυμα του προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν σήμερα. Ο κύκλος επαφών με τα οργανωμένα σύνολα έχει ολοκληρωθεί και πλέον οι πάντες επικεντρώνονται στην οργανωτική δουλειά με τηλέφωνα και επαφές μέχρι την τελευταία στιγμή. Το Σάββατο στις 11 το πρωί ο Μάριος Καρογιάν με όλους τους υποψηφίους του κόμματος έδωσαν ραντεβού για καφέ στη Λευκωσία.

712 Τουρκοκύπριοι στους εκλογικούς καταλόγους

Οι Τ/κ που διαμένουν στις υπό τον έλεγχο της Κυριακής Δημοκρατίας περιοχές και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με δικαίωμα ψήφου στις Βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, 30 Μαΐου, είναι συνολικά 712. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι από αυτούς 120 είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας Λευκωσίας, 235 στην επαρχία Λεμεσού, 5 στην επαρχία Αμμοχώστου, 169 στην επαρχία Λάρνακας και 183 στην επαρχία Πάφου.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι οι Τ/κ ψηφίζουν σε κανονικά εκλογικά κέντρα γιατί αλλιώς θα ήταν φανερή ψήφος, αλλά θα υπάρχουν σχετικές διευκολύνσεις, ειδικά όσον αφορά τη γλώσσα, στα εκλογικά κέντρα, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Εξήγησε επίσης ότι «κατ’ οικονομία» και με αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις βουλευτικές εκλογές, αφού με βάση το Σύνταγμα του ’80 οι Τ/κ ψήφιζαν τους Τ/κ, που θα εκπροσωπούσαν την κοινότητα τους στη Βουλή. Επεσήμανε ότι οι εν λόγω Τ/κ έχουν μόνιμη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές.

Με τεστ PCR θα έρθουν οι εγκλωβισμένοι

Η διευθέτηση που έχουν κάνει τα Ηνωμένα Έθνη με τις κατοχικές αρχές ώστε οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες να μπορέσουν απρόσκοπτα να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν την Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές, είναι να κατέχουν τεστ PCR 72 ωρών, το οποίο θα το επιδείξουν κατά την επιστροφή τους στο κατοχικό καθεστώς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Όπως ανέφερε, η σχετική ενημέρωση έγινε στο Γραφείο του από τα Ηνωμένα Έθνη, το βράδυ της Τετάρτης.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, όλοι όσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να διενεργήσουν εκ των προτέρων το τεστ PCR για κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι όλοι οι εγκλωβισμένοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Φωτίου, υπάρχουν σύνολο 243 εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι, 193 Ελληνοκύπριοι και 50 Μαρωνίτες.

Οι Ελληνοκύπριοι διανέμονται ως εξής: 154 στο Ριζοκάρπασο, 37 στην Αγία Τριάδα και 2 στον Άγιο Ανδρόνικο. Όσον αφορά τους Μαρωνίτες, 46 είναι στον Κορμακίτη και 4 στα Καρπάσια.

«Για τους εγκλωβισμένους έχουμε ήδη έλθει συνεννόηση με τον Έφορο Εκλογών για καθορισμό δύο Κέντρων, όπου θα ψηφίσουν. Το ένα για την Καρπασία είναι στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου στο Κέντρο Γ και για τους Μαρωνίτες στο Λύκειο Κύκκου στη Λευκωσία στα Κέντρα Α και Ρ», επεσήμανε.

Αναστασιάδης: Ουδέποτε άλλαξα ιδεολογική ταυτότητα

Ήμουν και παραμένω Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε πως ουδέποτε άλλαξε την ιδεολογική του ταυτότητα. Κληθείς, μετά την επίσκεψη χθες στο Μακάρειο Νοσοκομείο, να σχολιάσει κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι λειτουργεί ως κομματάρχης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εκείνο που απέδειξε είναι την απόλυτα ανεξάρτητη συμπεριφορά του απέναντι σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα πού ιδεολογικά ανήκουν. «Ήμουν και παραμένω Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ. Ουδέποτε άλλαξα την ιδεολογική μου ταυτότητα. Όμως, εκείνο που απέδειξα είναι την απόλυτα ανεξάρτητη συμπεριφορά μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα πού ιδεολογικά ανήκουν», είπε.

Συμπλήρωσε πως αυτό το απέδειξε με διορισμούς σε θέσεις κλειδιά, ανθρώπων που δεν ανήκαν στον ΔΗΣΥ, όπως έκανε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ακόμα ότι έτσι πολιτεύτηκε, έτσι θα συνεχίσει να πολιτεύεται, αλλά και δεν επιτρέπει σε κανένα να του υπαγορεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί από την ιδεολογική του ταυτότητα ή να αποδέχεται από το πρωί μέχρι το βράδυ κατηγορίες, που φτάνουν στο σημείο των ύβρεων, της κατά πολύ υπέρβασης του πολιτικού ήθους, και να σιωπά, γιατί ενδεχόμενα θα χαρακτηριζόταν ως κομματάρχης.

«Δεν υπήρξα ποτέ από της εκλογής μου μέχρι σήμερα ή συμπεριφέρθηκα κατά τρόπο που να δώσω σε οποιονδήποτε αφορμή να ισχυριστεί κάτι ανάλογο», κατέληξε ο Πρόεδρος.