Αναθεώρηση 43 αναλυτικών προγραμμάτων όλων των μαθημάτων στη Μέση Γενική και Δημοτική Εκπαίδευση, με μείωση της διδακτέας ύλης και έμφαση στην ουσιώδη γνώση, εξήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την ομιλία του για τον πρώτο ετήσιο προγραμματισμό διακυβέρνησης για το 2024. Στόχος, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η αντιμετώπιση του φαινομένου αναντιστοιχίας μεταξύ ικανοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας.

Αυτές είναι οι 80+ κυβερνητικές εξαγγελίες Χριστοδουλίδη για το 2024

Παράλληλα, ο Πρόεδερος ανακοίνωσε ότι μέσα από διάλογο με τη νομοθετική εξουσία και τους κοινωνικούς εταίρους θα προχωρήσει στη μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη για δικαίωμα ψήφου, ενώ θα προωθηθεί η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. «Οι νέοι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εκσυγχρονισμός ολοήμερου σχολείου

Την ίδια στιγμή, είπε, ολοκληρώνεται εντός του έτους ο εκσυγχρονισμός του ολοήμερου σχολείου μέσα από τη διασύνδεση του απογευματινού προγράμματος εκπαίδευσης με το πρωινό, την αναβάθμιση των μαθημάτων,  και  για πρώτη φορά, την πιστοποίηση των γνώσεων των παιδιών. Παραδείγματος χάριν, στα μαθήματα των Αγγλικών ή των Νέων Τεχνολογιών, τα παιδιά θα έχουν πλέον την επιλογή να παρακαθίσουν σε εξέταση πιστοποίησης της γνώσης τους.

  • Με νομοθετική ρύθμιση επεκτείνεται σταδιακά την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.
  • Μέσα στο 2024 αναβαθμίζεται η Τεχνική Εκπαίδευση, με ειδική πρόβλεψη για διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πολλαπλασιάζονται δηλαδή τα προγράμματα που προσφέρονται σε μαθητές και νέους, εκσυγχρονίζοντάς τα σε περιεχόμενο και εμπλουτίζοντας τα με νέες τεχνολογίες.

Ενιαία ολοκληρωμένη στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση

Πρόσθετα, μέσα από την ανάπτυξη μιας ενιαίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναβαθμίζεται η ποιότητα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης και τα Πανεπιστήμια κατηγοριοποιούνται στη βάση κριτηρίων ποιότητας, ενώ τα προγράμματα σπουδών αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται.

Ολοκληρώθηκε ο 1ος Προγραμματισμός Διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη (βίντεο)

Πολιτισμός

Στον τομέα του Πολιτισμού, εντός του έτους,  σημείωσε πως, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του καλλιτεχνικού κόσμου, καταθέτει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του Καλλιτέχνη, δίνοντας λύση σε μια χρόνια στρέβλωση. Ταυτόχρονα, μέσω αναστόχευσης και εκσυγχρονισμού των σχεδίων επιχορηγήσεων στηρίζονται όλες τις πτυχές της πολιτιστικής δημιουργίας καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων. 

Εθνικό έτος νεολαίας το 2024

Το 2024 έχει κηρυχτεί ως Εθνικό Έτος Νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία και Υφυπουργεία προωθούν συγκεκριμένες δράσεις για τους νέους μας, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Υπέδειξε δε ότι ενισχύεται ο θεσμός της συμμετοχικής δημοκρατίας ανοίγοντας κανάλια αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες, μέσω της λειτουργίας ειδικού ψηφιακού εργαλείου για τη διενέργεια μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων και της ειδικής πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY, για τους νέους.