Η Αλληλεγγύη υπήρξε δύναμη ισορροπίας στην Κυπριακή Βουλή την προηγούμενη πενταετία και η παρουσία της είναι απαραίτητη για την πατρίδα, δηλώνει ο βουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του κινήματος Μιχάλης Γιωργάλλας.

Διεκδικεί τη δεύτερη του θητεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, για να ολοκληρώσει το έργο και την προσφορά του, αναδεικνύοντας και του στόχους της Αλληλεγγύης για μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στη νέα Βουλή. Τονίζει τη σημασία της εκλογικής μάχης στη Λευκωσία, στην οποία κατέρχεται αυτή τη φορά ως υποψήφιος, σημειώνοντας παράλληλα, τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής του δράσης με παρακαταθήκη την πρώτη θητεία του. «Σημαντικότερη παρέμβαση μου θεωρώ την πρόταση νόμου μου που τάραξε τα νερά και υποχρέωσε το ΥΠΟΙΚ να ασχοληθεί για να εξαλείψει τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα στο δημόσιο που παράγουν αδικίες όπως αυτό των αορίστου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Διεκδικείτε ξανά έδρα στην κυπριακή Βουλή. Για ποιους λόγους το κάνετε και γιατί αυτή τη φορά επιλέξατε την επαρχία Λευκωσίας για τη μάχη των εκλογών;

– Να μου επιτρέψετε πρώτα να πω ξανά αυτή τη στιγμή ένα αληθινό ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όσους με τίμησαν με την ψήφο τους το 2016 και μου έδωσαν τη θέση στα έδρανα της Βουλής. Δούλεψα ακούραστα για να δικαιώσω την επιλογή τους. Δούλεψα συναινετικά, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και διάθεση ρήξης με τα κατεστημένα. Έμεινα μακριά από τη διαφθορά και τις εξαρτήσεις. Νομοθετούσα και ψήφιζα με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον και το καλό των συμπολιτών μας. Διεκδικώ να συνεχίσω στη Βουλή γιατί θεωρώ ότι οι δύο θητείες είναι μια ολοκληρωμένη, διασφαλισμένη περίοδος για έναν βουλευτή που θέλει να εργαστεί εντατικά και να προσφέρει στην Πολιτεία. Πέραν των δύο θητειών επέρχεται η συνήθεια και ο κορεσμός. Διεκδικώ λοιπόν τη δεύτερη μου θητεία για να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το κοινοβουλευτικό έργο που ξεκίνησα τα προηγούμενα χρόνια. Έμαθα πολλά κατά την κοινοβουλευτική μου θητεία. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μου στη Βουλή θέλω να γίνουν πηγές καλής νομοθετικής δημιουργίας για την Κύπρο μας. Έχω ακόμα πολλά να δώσω στην πατρίδα. Όπως ξέρετε κατάγομαι από τον Μαραθόβουνο και έχω εκλεγεί στην Αμμόχωστο. Ο Μαραθόβουνος σήμερα δεν υπάρχει. Υπήρξε ένα κεφαλοχώρι μεταξύ Λευκωσίας κι Αμμοχώστου. Σήμερα είναι μια λειψή γειτονιά ανάμεσα σε χαλάσματα και κατοχικά στρατόπεδα. Αυτό με πληγώνει πολύ. Επέλεξα στις εκλογές να είμαι υποψήφιος στην επαρχία Λευκωσίας. Η μάχη της Λευκωσίας είναι η μάχη των μαχών των εκλογών. Θέλω να κερδίσουμε με την Αλληλεγγύη αυτή τη μάχη γιατί έτσι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Η Αλληλεγγύη είχε μια θετική παρουσία στη Βουλή τα προηγούμενα 5 χρόνια. Υπήρξαμε δύναμη ισορροπίας και διεκδίκησης. Η Αλληλεγγύη πρέπει να είναι στη Βουλή για το καλό της πατρίδας. Και θα είμαστε στη Βουλή. Και θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αλληλεγγύη, με ήθος, με εντιμότητα, με αρχές, αξίες, ιδανικά, υπεύθυνα και πατριωτικά. Γιατί μόνο αυτό ξέρουμε να κάνουμε, χωρίς συμβιβασμούς.

– Πώς θα αξιολογούσατε την απερχόμενη θητεία και ποιο θεωρείται ως σημαντικότερο έργο αυτής της κοινοβουλευτικής παρουσίας σας;

– Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν μια γεμάτη θητεία και η Αλληλεγγύη είχε μια σημαντική παρουσία στη Βουλή. Η κοινοβουλευτική μας παραγωγή περιλαμβάνει δεκάδες προτάσεις νόμου, εκατοντάδες αυτεπάγγελτα θέματα και επερωτήσεις. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους άλλους συναδέλφους και τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες της Αλληλεγγύης για την άψογη συνεργασία. Με την εκλογή μου επικεντρώθηκα στις κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις, αφήνοντας τα άλλα επαγγελματικά μου καθήκοντα. Με την εμπειρία μου στα συστήματα διαχείρισης έφτιαξα για την ομάδα μας διαδικασίες παρακολούθησης του κοινοβουλευτικού έργου. Ήμασταν δύο βουλευτές μόνο, αλλά με τους συνεργάτες μας παρακολουθούσαμε και συμμετείχαμε αδιάλειπτα και τις 16 Επιτροπές της Βουλής. Κάθε μέρα. Κάθε βδομάδα. Αυτή μας την οργάνωση αντέγραψαν και άλλοι. Δουλέψαμε ακούραστα. Και αφήσαμε το στίγμα μας και πολλά θέματα που θα προχωρήσουμε την επόμενη πενταετία. Σημαντικότερη παρέμβαση μου θεωρώ την πρόταση νόμου μου που τάραξε τα νερά και υποχρέωσε το ΥΠΟΙΚ να ασχοληθεί για να εξαλείψει τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα στο δημόσιο που παράγουν αδικίες όπως αυτό των αορίστου. Σημαντικές είναι και οι νομοθετικές μας παρεμβάσεις να ρυθμιστεί το θέμα των εκποιήσεων ώστε να σταματήσουμε την κολοσσιαία λεηλασία περιουσιακών στοιχείων ανυπεράσπιστων υπερχρεωμένων πολιτών, που επιχειρούν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Ακόμα είναι σημαντικό ότι επιχειρήσαμε να ενισχυθεί η θέση και το εισόδημα του παραγωγού στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής. Στηρίξαμε να προχωρήσει η ενιαία εκπαίδευση και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των παιδιών και ατόμων με αναπηρίες. Προωθούμε την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, τον ελάχιστο κατώτατο μισθό. Στηρίζουμε κάθε μορφή μεταρρύθμισης. Του δημοσίου, της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και πολλά άλλα χρήσιμα και θετικά για την πατρίδα, όπως οι προτάσεις νόμου μας για το Πόθεν Έσχες των ΠΕΠ και την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς και εξάρτησης.

– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, εάν ο λαός σας εκλέξει ξανά με την ψήφο του;

– Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχουμε δρομολογημένα θέματα που θα τα προχωρήσουμε και την επόμενη πενταετία. Με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής Συνόδου θα ασχοληθούμε ξανά εντατικά με τις εκποιήσεις και την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία 93/13/ΕΟΚ, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη τόσο για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών όσο και για να σταματούν μια καταχρηστική διαδικασία εκποίησης. Σίγουρα θα πάρω πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Πρωτοβουλίες για τα ενοίκια, τα νέα ΜΕΔ που έρχονται, την τεράστια ζημιά στην οικονομία λόγω πανδημίας. Θα προχωρήσουμε τα εργασιακά θέματα των αορίστου και των εργαζομένων με προβληματικά καθεστώτα στο δημόσιο. Θα συνεχίσω την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο μεταναστευτικό και το δημογραφικό και να βρεθούν λύσεις να αυξηθούν οι γεννήσεις στον τόπο μας. Να στηριχθούν οι πολύτεκνοι με κίνητρα. Θα επιμείνω να μπει η Αγωγή του Πολίτη στα σχολεία. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε πολιτικά μορφωμένους πολίτες για να εξαλείψουμε τη διαφθορά και την πολιτική πενία. Θα συνεχίσω να μετέχω στην Ad hoc Επιτροπή της Βουλής για την πολιτική διαφθορά. Παραγωγικά, με εισηγήσεις, με στόχο να συμβάλω στη διερεύνηση των φαινομένων πολιτικής διαφθοράς και να βοηθήσω στην έρευνα και τιμωρία όσων διεφθαρμένων έχουν εγκληματήσει εις βάρος της πατρίδας. Θα συνεχίσω ό,τι έκανα τα προηγούμενα χρόνια. Να ασχολούμαι με τα προβλήματα των φτωχών, των μη προνομιούχων, των ευάλωτων και των αδικημένων.

– Ποιοι οι εκλογικοί στόχοι της Αλληλεγγύης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση; Πολλοί θεωρούν ότι είναι άπιαστο όνειρο το ποσοστό του 2016… Τι απαντάτε;

– Το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου είναι ένα και μοναδικό. Να σταματήσουμε τον κατήφορο και να μηδενίσουμε τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα και τον λαό μας. Στην πενταετία που έρχεται πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον τόπο μας. Η Αλληλεγγύη υπό την Ελένη Θεοχάρους, στα πέντε προηγούμενα χρόνια αποδείξαμε ότι είμαστε πολιτικά χρήσιμοι. Με πατριωτική πρόθεση, συναινετική διάθεση, διεκδικώντας με σοφία, βοηθήσαμε τον τόπο σε δύσκολες στιγμές. Ο στόχος μας στις εκλογές είναι μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και στη νέα Βουλή. Και αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες και όχι οι ψιθυριστές και τα παπαγαλάκια του παλαιοκομματισμού. Ο κόσμος ξέρει να κρίνει και να αξιολογεί και σίγουρα οι πολίτες εκτιμούν τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά με τα οποία πολιτεύεται η Αλληλεγγύη. Στους υποστηρικτές μας να πω ότι η πενταετία που έρχεται είναι πιο κρίσιμη από τις προηγούμενες. Η Αλληλεγγύη πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στη νέα Βουλή για το καλό της πατρίδας. Για αυτό δεν είναι η ώρα της αποχής ή άλλης επιλογής είναι η ώρα της Αλληλεγγύης. Προς τους υπόλοιπους ψηφοφόρους θέλω να πω ότι η Αλληλεγγύη είχε μια θετική παρουσία στη Βουλή. Υπήρξαμε δύναμη ισορροπίας και διεκδίκησης και στον αντίποδα του στείρου μηδενισμού των επικριτών μας, υπάρχει το έργο μας. Να το δουν, να το αξιολογήσουν και σίγουρα θα μας στηρίξουν. Με ένα δυνατό ψηφοδέλτιο η Αλληλεγγύη κάνει πράξη την οριζόντια ψηφοφορία. Με 56 αξιόλογους υποψηφίους, με τους περισσότερους να προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, η Αλληλεγγύη θα αγγίξει και πάλι το όνειρο.

«Δεν υπήρξα ποτέ φιλοτομαριστής»

– Κάποιοι περίμεναν να σας δουν υποψήφιο με άλλο κόμμα, μια και είχατε και προτάσεις από άλλα κόμματα. Επιλέξατε όμως να παραμείνετε στην Αλληλεγγύη. Γιατί το κάνατε αυτό, γνωρίζοντας ότι εμπεριέχει ένα ρίσκο αυτή η επιλογή σας τη δεδομένη χρονική στιγμή;

– Η αλήθεια είναι ότι είχα προτάσεις από όλα τα κόμματα που έχουμε κοινές πολιτικές προσεγγίσεις. Τους ευχαριστώ όλους για την τιμή και την πρόθεση. Στην πολιτική είμαι για δώσω όχι για να βολέψω ή να βολευτώ. Δεν υπήρξα ποτέ φιλοτομαριστής. Ξέρω τι θέλω από την πολιτική μου παρουσία. Και σίγουρα αυτό δεν είναι οι καρέκλες. Ακόμα και με δικό μου κόστος, θέλω να καταφέρω να βοηθήσω να επικρατήσει το πολιτικό πρόσωπο της αλήθειας, της ειλικρίνειας, της τιμιότητας και του ήθους στη δημόσια ζωή του τόπου μας. Πιστεύω ότι η πατρίδα μας χρειάζεται καθαρούς, ακηδεμόνευτους πολιτικούς που να βάζουν το συμφέρον του λαού μας πάνω από το δικό τους. Δεν επικρίνω τις πολιτικές μεταγραφές. Τις θεωρώ αναγκαίες όταν γίνονται με όρους πολιτικής κατεύθυνσης και δεν είναι υποκριτικές μεταλλάξεις για βόλεμα. Εγώ είμαι στην Αλληλεγγύη. Πιστεύω στην Αλληλεγγύη. Είμαι υποψήφιος της Αλληλεγγύης στην επαρχία Λευκωσίας και είναι τιμή μου να συνυπάρχω με τους υπόλοιπους υποψηφίους της Αλληλεγγύης που είναι όλοι αξιόλογοι και ξεχωριστοί. Είμαστε μια ομάδα που δίνουμε έναν όμορφο αγώνα για το καλό της πατρίδας.

Η Ελένη είναι η δύναμή μας

– Περάσατε αρκετές φουρτούνες ως Κίνημα το προηγούμενο διάστημα. Πιστεύετε ότι καταφέρατε να τις ξεπεράσετε;

Η Αλληλεγγύη από την ίδρυση της βρέθηκε στο στόχαστρο όσων ενοχλήσαμε με την πολιτική μας παρουσία. Οι φουρτούνες δεν έλειψαν ποτέ από την πορεία μας. Το Κίνημα μας δεν παρασύρθηκε ποτέ στο παιχνίδι της λάσπης. Αντέξαμε και αντέχουμε τα ψέματα και τη συκοφαντία των αντιπάλων. Όπως σας είπα, στον αντίποδα του στείρου μηδενισμού των επικριτών μας, υπάρχει το θετικό έργο μας. Ειδικότερα τα πέντε τελευταία χρόνια η Ελένη Θεοχάρους δέχεται από πολλές πλευρές, έναν ανελέητο πόλεμο απαξίωσης και υπονόμευσης της προσωπικότητας της. Ευτυχώς όμως η Ελένη εξακολουθεί να είναι ένας πολιτικός βράχος που ακόμα ακουμπούν πάνω του πολλοί πολίτες για να νιώσουν ασφάλεια. Η υψηλή δημοτικότητα της Ελένης δείχνει την πίστη των ψηφοφόρων στις θέσεις μας και το έργο που έχουμε επιτελέσει αυτά τα χρόνια. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των πολλών και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε αυτές τις εκλογές δύναμη μας είναι η Ελένη κι αυτή τη στιγμή αδυναμία μας η συσπείρωση της Αλληλεγγύης που ευτυχώς βαίνει αυξανόμενη. Το σκαρί της Αλληλεγγύης άντεξε τις φουρτούνες και θα φτάσει στο λιμάνι της νέας Βουλής.