Τραντάζει το παγκόσμιο η εξομολόγηση της χρυσής Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, Σοφίας Μπεκατώρου, ότι βιάστηκε στα 21 της χρόνια από παράγοντα της Ομοσπονδίας. Την αποκάλυψη της σπουδαίας αθλήτριας ακολούθησε ένα κύμα συμπαράστασης από συναδέλφους της, από επώνυμους και πολίτες. Την ίδια στιγμή, «βυθίζεται» η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) καθώς παραιτούνται το ένα μέλος μετά το άλλο, ενώ αποσύρονται και χορηγίες. Η γενναία και συγκλονιστική μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου στη διαδικτυακή ημερίδα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», αποτέλεσε φάρο για άλλες αθλήτριες και γυναίκες, οι οποίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της, μιλούν για τη δική τους εμπειρία παρενόχλησης και κακοποίησης.

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισε και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

«Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε, όμως, πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν αποκλείονται σεξουαλικές κακοποιήσεις και στον κυπριακό αθλητισμό

«Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί», είπε και συνέχισε: «Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως, δεν σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιο μου, όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου».

Όπως εξηγεί επέλεξε να σωπάσει. «Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε». Ταυτόχρονα, εξηγεί ό,τι δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί στην ομάδα, ώστε να νιώσει άνετα να μιλήσει ανοιχτά, ενώ ο προπονητής τους ήταν νέος, 25 χρονών και άπειρος. Εξάλλου, δεν υπήρχε και κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο «και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα». Έκλαψε πολύ, είπε κι όταν ξύπνησε άρχισε μία παράσταση που έληξε πριν από λίγο καιρό.

«Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου». Ο Χ, εξηγεί, ουδέποτε δήλωσε μετάνοια. Μάλιστα, όταν η Σοφία Μπεκατώρου άρχισε να τον αποφεύγει, εκείνος έγινε ειρωνικός, ενώ αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις της.

Σπάνε τη σιωπή τους και άλλα θύματα

Τον εφιάλτη που στοίχειωσε και τη δική τους ζωή, φανερώνουν και άλλα θύματα ακλουθώντας τη Σοφία Μπεκατώρου. Αθλήτριες που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, καθώς και πλήθος «ανώνυμων» θυμάτων, καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις. Επίσης, φοιτήτριες μίλησαν για παρενόχλησή τους από συνταξιούχο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για το θέμα αυτό ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευγνωμοσύνη Μπεκατώρου για τη στήριξη του κόσμου

Λίγες ώρες μετά την εξομολόγηση της ιστιοπλόου, άλλες τρεις αθλήτριες μοιράστηκαν τη δική τους τραυματική εμπειρία. Ανάμεσα σε αυτές και η ασημένια Ολυμπιονίκης της Ατλάντα στο άλμα εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, η οποία είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από άνθρωπο του στίβου. Ακόμη, η πρώην διεθνής πολίστρια, Μάνια Μπίκοφ, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook όσα βίωσε σε μικρή ηλικία, επισκεπτόμενη γιατρό που θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο. Επιπλέον, η Ραμπέα Ιατρίδου, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην τεχνική κολύμβηση, προχώρησε σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτοντας την οδυνηρή εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Επίσης, η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής Ομάδας ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing, αποκάλυψε ότι και εκείνη είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Σακελλαροπούλου: Να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία

«Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών», δήλωσε η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από συνάντηση της με τη Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή», είπε. 

Απειλήθηκε η ζωή του, αναφέρει ο Κακλαμανάκης

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, καθώς σε καταγγελίες προχώρησε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Νίκος Κακλαμανάκης. Μίλησε για κατάχρηση εξουσίας και κατήγγειλε φαινόμενα συναισθηματικής και ψυχικής κακοποίησης τους εντός της Ομοσπονδίας. Αποκάλυψε ακόμη, ότι έχει δεχθεί δύο φορές απειλές για τη ζωή του, το 1999 και το 2018.

Πάνω από 256 γυναίκες κατηγόρησαν αθλίατρο

Ανέβαιναν το βάθρο προς τη δόξα και παράλληλα έναν Γολγοθά. Αποθεώνονταν με τα χρώματα της σημαίας τους, την ίδια στιγμή που ένιωθαν πιο ταπεινωμένες και ντροπιασμένες από ποτέ. Η υπόθεση βιασμού της χρυσής Σοφίας Μεκατώρου από παράγοντα της ομοσπονδίας, υπενθύμισε περιστατικά που συγκλόνισαν το παγκόσμιο και τράνταξαν τον αθλητισμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα The Indianapolis Star φιλοξένησε τις δηλώσεις δύο αθλητριών, οι οποίες αποκάλυψαν πώς ο Λάρι Νάσσαρ, αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, τις παρενόχλησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων. Από τότε πάνω από 256 γυναίκες –συμπεριλαμβανομένου και πασίγνωστων αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Μακέιλα Μαρόνεϊ, η Άλι Ράισμαν και η Γκάμπι Ντάγκλας– κατηγόρησαν τον Νάσσαρ για σεξουαλική παρενόχληση. Οι κατηγορίες ήταν ποικίλες, όλες τους εξίσου φρικτές, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία οι αθλήτριες ήταν ανήλικες, μεταξύ 10–15 ετών. Ο πρώην γιατρός καταδικάστηκε σε 60 έτη φυλάκισης, μετά τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερων των 100 αθλητριών.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Αϊτή με εικοσαετή θητεία, Υβ Ζον-Μπαρτ, αποκαλύφθηκε ότι ζητούσε σεξ από παίκτριες για να τις κρατήσει στην εθνική ομάδα. Παράλληλα, απειλούσε ότι θα σκοτώσει τα θύματά του και όσους τολμούσαν να πουν ότι θα τον «καρφώσουν». Η FIFA τον τιμώρησε με μια από τις αυστηρότερες τιμωρίες στα χρονικά της: δια βίου αποκλεισμό από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο €920.000.

Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης είχε προκύψει και στο χώρο του γαλλικού πατινάζ. Ήταν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, οι οποίες συντάραξαν το 2020 τη Γαλλία. Η Σάρα Αμπιτμπόλ, πρώην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, κατήγγειλε στο βιβλίο της ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προπονητή της Γκιγ Μπεγιέ, επανειλημμένα από τα 15 έως τα 17 της χρόνια. Καταγγέλλει, επίσης, ότι ενώ είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Αθλητισμού την περίοδο 2002-2007, αυτός της απάντησε ότι «θα κλείσουν τα μάτια». Τελικά ο πρώην προπονητής της, Γκ. Μπεγιέ παραδέχθηκε την κακοποίηση.

Ακόμη, τον περασμένο Ιούλιο η Αγγλία κλονίστηκε από ένα κύμα ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Συμβούλιο των Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας, 741 θύματα έχουν παρουσιάσει λεπτομερείς ισχυρισμούς που ελήφθησαν από την έρευνα της Βρετανίας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με την ονομασία «Operation Hydrant».

Η κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ «βυθίστηκε» σε σκάνδαλο το 2010, όταν μια έρευνα αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διαφόρων μορφών από προπονητές. Οι υποθέσεις αφορούσαν τον Αντι Κινγκ, έναν προπονητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών, αφού οι Αρχές ανακάλυψαν ένα μοτίβο σεξουαλικής κακοποίησης που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες και αφορούσε περισσότερες από 12 έφηβες – μια εκ των οποίων αποκάλυψε ότι είχε προχωρήσει σε άμβλωση σε ηλικία 14 ετών.