Κίνηση η οποία δεν αποκλείεται να είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Άνγκελα Μέρκελ όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελεί ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Γύρω στο μεσημέρι χθες το Γιαβούζ μαζί με ένα σκάφος συνοδείας σήκωσε άγκυρα και ξεκίνησε πορεία προς τα τουρκικά παράλια. 

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά την πορεία του Γιαβούζ περιμένοντας να δει ποιος θα είναι ο τελικός του προορισμός. Κυρίως θέλει να δει εάν το Γιαβούζ αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ συνεπεία των προσπαθειών του είχε καταβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος τις εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ή κατά πόσο το γεωτρύπανο έχει ολοκληρώσει το έργο που είχε ξεκινήσει στην περιοχή και επιστρέφει πίσω στην Τουρκία. Χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείεται να είναι ένας συνδυασμός των δύο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου από την κυπριακή ΑΟΖ ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, η Άνγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ζητήσει από τον Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας προκειμένου να μην ανατρέψει τις προσπάθειες που είχε αναλάβει η ίδια προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, αφού ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, όπως την έθεσε ενώπιον του ΠτΔ η Άνγκελα Μέρκελ είχε να κάνει με την αποχώρηση των δύο τουρκικών γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ είχε αναφέρει πως της δόθηκαν υποσχέσεις από τουρκικής πλευράς ότι δεν θα υπάρξει νέα Navtex. 

Απομένει να διαφανεί εάν ο αναχώρηση του Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ έχει να κάνει με την αποχώρηση των γεωτρύπανων όπως είχε αναφέρει η Άνγκελα Μέρκελ στον Νίκο Αναστασιάδη. 

Το δεύτερο που ήγειρε η καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κύπρου να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων, είχε να κάνει με την αναμενόμενη έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το Βερολίνο εκτιμά πως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάμβανε απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, τότε θα κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια που καταβάλλουν πολλοί για να καθίσουν ξανά στο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία. Ήδη, έχει ανακοινωθεί ότι αυτή την εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα ταξιδεύσει σε Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο χωρών. 

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται ότι θα έχουν θετική επίδραση και στο Κυπριακό, αφού ένας από τους στόχους που θέτουν οι Ευρωπαίοι, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Η Λευκωσία είχε κατ’ επανάληψη διαμηνύσει πως ενόσω συνεχίζονται οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν μπορεί να αναμένει κάποιος ότι θα καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει κάτι πέρα από τα διαδικαστικά. 

Σύντομα τελειώνει και η εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου αναμένουν ότι θα πάρουν μπρος οι μηχανές για το Κυπριακό. Και η αποκλιμάκωση θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ισχυρά μηνύματα 

Τα μηνύματα που πήρε η Τουρκία για τον άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της στη θαλάσσια περιοχή μας, όσο και για τον σεβασμό που οφείλει να επιδείξει προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και όλων των άλλων κρατών, είναι ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων της κατεχόμενης κοινότητας Κυράς Μόρφου, στη Λακατάμεια.

Όπως είπε στην ομιλία του, μπορεί στο στάδιο αυτό να μην αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό δεν ήταν για την πλευρά μας αυτοσκοπός σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της συνεδρίας του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΥΠΑΜ: Επιβεβαιώνεται η πλήρης αλληλεγγύη 

Με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου, στέλνονται προς πάσα κατεύθυνση ξεκάθαρα μηνύματα, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής οικογένειας για στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου πεσόντων Τραχωνίου Κυθρέας στην Αγλαντζιά. «Είναι γεγονός πως η Τουρκία τίθεται προ των ευθυνών της για τις επόμενες της ενέργειες», σημείωσε.

Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 1ης Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, καταδικάστηκαν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επίσης, πρόσθεσε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του Οργανισμού και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας παράλληλα ξεκάθαρη αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών πέφτουν διαρκώς στο κενό, με την Τουρκία να προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, που αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού.