Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής καλόπιασε τους κοινοτάρχες με αξιώματα και μισθούς, έστειλε μήνυμα στην… τσέπη των πολιτών για ετήσια μείωση των τελών μέχρι και πέντε φορές, είπε ότι η κρατική χορηγία από €57 εκατ. θα φτάσει τα €117 εκατ., παρέπεμψε στο μέλλον την υπαγωγή των σχολικών εφορειών στους δήμους, ξεκαθάρισε πως οι μικροί δήμοι, λόγω απειρίας, δεν θα είναι πολεοδομικές Αρχές ενώ άφησε την πόρτα ανοικτή για μελλοντικές διευρύνσεις.
 
Όλα αυτά στη χθεσινή πρώτη επίσημη συνάντηση του με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Μαζί με όλα τα άλλα αναφέρθηκε και στο ωράριο λειτουργίας των Κέντρων αναψυχής, ενημερώνοντας τους βουλευτές πως οι δήμοι θα μπορούν να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας που θα καθορίσει το υφυπουργείο τουρισμού. Το υπουργείο Εσωτερικών θα αγοράσει και εφτά συσκευές καταμέτρησης του ήχου.
 
Σχετικά με την αύξηση των εσόδων των νέων δήμων, ο κ. Νουρής παρέπεμψε στα τέλη που θα εισπράττουν, περιλαμβανομένων και των τελών κυκλοφορίας.
 
 
Όσον αφορά την τσέπη των πολιτών ο κ. Νουρής επικαλέστηκε μελέτη που εκπονήθηκε και η οποία κατέδειξε, πως το ετήσιο κατά κεφαλήν τέλος σε μικρούς δήμους και κοινότητες θα μειωθεί από €1.143 στα €245. 
 
Για την έκδοση των αδειών (πολεοδομικής και οικοδομής)  ανέφερε, πως οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι, που μέχρι σήμερα ήταν πολεοδομικές Αρχές, θα εξακολουθήσουν να είναι, ενώ για τους μικρότερους οι οποίοι δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε την εμπειρία, είπε πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
 
Για τη διαχείριση των παραλιών ανέφερε ότι οι εξουσίες της κεντρικής επιτροπής παραλιών (που καταργείται) θα αναληφθούν από τους δήμους οι οποίοι θα εκπονούν τα σχέδια διαχείρισης των παραλιών.
 
Είπε επίσης, πως οι δήμοι θα ετοιμάζουν τον προϋπολογισμό τους ο οποίος πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Διαφορετικά, την επόμενη χρονιά θα τους αποκόπτονται οι τυχόν υπερβάσεις. Το μισθολόγιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%-45% του συνολικού προϋπολογισμού.
 
Όσον αφορά τις σχολικές εφορείες, ο υπουργός ανέφερε πως είναι αποδεκτή η υπαγωγή τους στους δήμους αλλά προβληματίζει το γεγονός ότι πρόκειται για τεράστια μεταρρύθμιση, η οποία δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές. Γι’ αυτό κρίνεται πως είναι σωστό η έμπρακτη υπαγωγή να γίνει σε μεταγενέστερες εκλογές. Γενικά για τις τοπικές εκλογές τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής τους το έτος 2024, ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής και να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση από τους ανθρώπους που τη συζήτησαν και την ενέκριναν.
 
Για τους κοινοτάρχες ανέφερε πως αναβαθμίζονται σε αντιδημάρχους και τους αποδίδεται μισθός και ωφελήματα. Παράλληλα, θα επιβλέπουν την υλοποίηση έργων στα όρια της δικαιοδοσίας τους. Γι αυτό εισηγηθήκαμε οι αντιδήμαρχοι να εκλέγονται από τους ψηφοφόρους της περιοχής τους, είπε.
 
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ανέφερε πως στόχος είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης των νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι το καλοκαίρι.