Τρεις στους 10 εκπαιδευτικούς , ψυχολόγους και συμβούλους στα κατεχόμενα δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που διενήργησε ο Σύνδεσμος Queer Cyprus.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που στάληκε τη Δευτέρα στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι τα ευρήματα γενικά δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν σχετικά πιο θετικές στάσεις παρά αρνητικές. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι 3 στους 10 εκπαιδευτικούς δεν έχουν επαρκή γνώση σχετικά με την ορολογία LGBTI+ και περισσότεροι από τους μισούς δεν γνωρίζουν τις «νομικές αλλαγές» που έχουν «αποποινικοποιήσει» την ομοφυλοφιλία.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν ξεκάθαρα για το εάν ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να αλλάξει μέσω θεραπείας ή παρεμβάσεων, και σχεδόν οι μισοί αισθάνονται άβολα να συζητούν θέματα LGBTI+, αναφέρει το δελτίο Τύπου, που προσθέτει ωστόσο ότι η πιο θετική σημείωση είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς εκφράζουν την επιθυμία για εκπαίδευση και βελτίωση της γνώσης τους.

Η έρευνα είχε  τίτλο «Στάσεις Εκπαιδευτικών απέναντι στον Σεξουαλικό Προσανατολισμό και τη Διαφορετικότητα των Φύλων», και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Rainbow, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Rainbow Project, αναφέρει το Δελτίο Τύπου, στοχεύει στην προώθηση της ενσωμάτωσης των LGBTI+ στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας στα κατεχόμενα.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με μύθους γύρω από θέματα LGBTI+ και ιδιαίτερα για τον στιγματισμό των LGBTI+ στο σχολικό περιβάλλον. Συμπεριλήφθηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά και ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα LGBTI+.

Η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή Dr. Shenel Hüsnü Raman και τους βοηθούς ερευνητές Ziba Sertbay και Kaan Berkan. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε μια περίοδο 3 μηνών στους τελευταίους μήνες του 2022, από ένα συμβουλευτικό και ερευνητικό κέντρο.