Αντιμετωπίζουμε θετικά όλες τις προσπάθειες που γίνονται για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει άλλη επιλογή, οι προσπάθειες πρέπει να πετύχουν.

Ο Πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας IOANNIDES DEMETRIOU LLC, Πάμπος Ιωαννίδης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέας Δημητρίου, απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που τους τέθηκαν από το FORBES σε σχέση με διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη και τον δικηγορικό κλάδο στην Κύπρο.

Τόνισαν επίσης τη δυναμική της δικηγορικής εταιρείας IOANNIDES DEMETRIOU LLC, η οποία πηγάζει από την πολυετή και βαθιά εξειδίκευση της ομάδας της στην παροχή αμιγώς νομικών υπηρεσιών και την εκπροσώπηση ντόπιων και διεθνών πελατών σε μεγάλες και σημαντικές εμπορικές συναλλαγές καθώς και σε δικαστηριακές/ διαιτητικές υποθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Σε ποιους τομείς επικεντρώνει τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του το γραφείο σας;

Το γραφείο μας παραδοσιακά παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δικαίου, πλην του ποινικού δικαίου, εκτός από μερικές σημαντικές υποθέσεις για πελάτες με retainer. Το γραφείο μας έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο, ενεργειακό δίκαιο, εμπορικό και κατασκευαστικό (construction) δίκαιο, συγχωνεύσεις και εξαγορές, τραπεζικό και ασφαλιστικό δίκαιο, διοικητικό δίκαιο, δίκαιο του ανταγωνισμού και στη δικαστηριακή εκπροσώπηση αστικών υποθέσεων και σε τοπικές και διεθνείς διαιτησίες.

Ποιες προοπτικές υπάρχουν ενώπιον σας αυτή την περίοδο;

Οι προοπτικές δεν είναι περιοδικές. Είναι συνεχείς και δημιουργούνται τόσο με υφιστάμενους όσο και με νέους πελάτες, με τη διασφάλιση της συνεχούς προσφοράς υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς της ενασχόλησης μας, με συνέπεια και τιμιότητα. Το γραφείο μας δεν έχει απασχοληθεί με προοπτικές που είχαν κάποιο περιστασιακό ή επικαιρικό χαρακτήρα, όπως ο μαζικός χειρισμός θεμάτων διαβατηρίων / μεταναστών / πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς κ.τ.λ., αλλά ασχολείται με καθαρά νομικά θέματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και χειρισμούς.

Ποια πιστεύετε πως είναι η εικόνα της κυπριακής δικηγορίας, ιδιαίτερα του τομέα του εταιρικού δικαίου, στην Ευρώπη και παγκόσμια;

Με αναφορά στις προσωπικές μας εμπειρίες και τα σχόλια που αποκομίζουμε από διεθνείς δικηγορικούς οίκους και τα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού με τα οποία συνεργαζόμαστε, μερικά από τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, η εικόνα της κυπριακής δικηγορίας στον τομέα του εταιρικού δικαίου αλλά και γενικότερα, είναι πάρα πολύ θετική, ιδιαίτερα λόγω του επαγγελματισμού, της αμεσότητας στον χειρισμό και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που παρέχονται.

Υπάρχουν, όμως, δυστυχώς, και κρούσματα που χαλούν την εικόνα, όχι μόνο της κυπριακής δικηγορίας αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Αναγνωρίζεται το ψηλό επίπεδο κατάρτισης και η μεγάλη γκάμα υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος;

Όταν όντως υπάρχει, βεβαίως και αναγνωρίζεται, τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους πελάτες. Το γραφείο μας προσπαθεί να διατηρεί την καλύτερη δυνατή εικόνα. Η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών είναι το πρώτο μέλημα μας και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται τόσο από τους πελάτες, όσο και από τους συναδέλφους και τους αντίδικους μας.

Πόσο επηρεάζει τα δικηγορικά  γραφεία στην Κύπρο η συνεχιζόμενη κρίση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η συνεχιζόμενη κρίση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επηρεάσει, ιδιαίτερα και ίσως σε σημαντικό βαθμό τα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο που είχαν ευρεία συνεργασία με πελάτες από τη Ρωσία. Ειδικότερα, λόγω των διεθνών κυρώσεων και της πρακτικής αδυναμίας να προσφέρονται υπηρεσίες σε πελάτες και εταιρείες της Ρωσίας, εκτός σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικές πηγές υποθέσεων, τόσο στον εταιρικό όσο και στον δικαστικό τομέα, που στην ουσία έχουν στερέψει και πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες αγορές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν άλλαξαν τη σύνθεση του πελατολογίου σας; Ο βαθμός επηρεασμού του γραφείου μας, αν και αισθητός, δεν είναι σημαντικός. Το πελατολόγιο μας απαρτίζεται τόσο από ντόπιες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από διεθνείς πελάτες, επιχειρήσεις / ομίλους εταιρειών και οργανισμούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν άλλαξαν τη σύνθεση του πελατολογίου σας;

Ο βαθμός επηρεασμού του γραφείου μας, αν και αισθητός, δεν είναι σημαντικός. Το πελατολόγιο μας απαρτίζεται τόσο από ντόπιες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από διεθνείς πελάτες, επιχειρήσεις / ομίλους εταιρειών και οργανισμούς.

Οι πρόσφατες προσπάθειες της Πολιτείας να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές νομοθεσίες αναφορικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, είδατε να αποδίδουν;

Είναι πολύ νωρίς για να μπορεί να αξιολογηθούν. Σίγουρα, αν συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αυτές, τόσο από κρατικής και δικαστικής πλευράς όσο και από πλευράς των δικηγόρων, θα αποδώσουν σε σημαντικό βαθμό.

Είστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας απόδοσης δικαιοσύνης και στον τομέα του εταιρικού δικαίου;

Δεν μπορούμε παρά να αντιμετωπίζουμε θετικά όλες τις προσπάθειες που γίνονται και με αισιοδοξία. Η πείρα μας δίδαξε να είμαστε συγκρατημένοι αλλά και να συμβάλλουμε και να συνεργαζόμαστε όσο πιο ουσιαστικά μπορούμε σε κάθε προσπάθεια για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς, βεβαίως, να θυσιάζεται η ποιότητα, τόσο των δικών μας υπηρεσιών, όσο και των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Σε τελική ανάλυση πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι προσπάθειες που γίνονται πρέπει να πετύχουν. Η αποτυχία θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική παράλυση της απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε φθάσει στο «πάρα πέντε», όπου το ρητό “justice delayed is justice denied” (καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ισοβαθμεί με στέρηση της δικαιοσύνης) έγινε ένα ζοφερό χαρακτηριστικό της απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Η επικρατούσα κατάσταση έχει αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς της κυπριακής ζωής και πραγματικότητας, όπως την αντίληψη του κοινού για τους δικηγόρους και τα δικαστήρια, την οικονομία του τόπου, καθώς και την εικόνα της Κύπρου γενικά ως κέντρο προσφοράς υπηρεσιών.

Στοιχεία επικοινωνίας:

IOANNIDES DEMETRIOU LLC

The City House, 17-19 Themistocli Dervi Street, 1066 Nicosia, Cyprus

T. +357 22022999 F. +357 22022900

www.idlaw.com.cy