Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι οι ποσότητες αερίου, που διακινούνται μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου για παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εξαιτίας της αρχής διαδικασίας στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος κινείται υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής θάλασσας προς τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο, από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός παραμένει αδρανής εξαιτίας της ετήσιας συντήρησής του από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου. Πηγές είπαν στο Reuters ότι ο Nord Stream αναμένεται να επανεκκινήσει τις εξαγωγές αερίου σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά με μειωμένη χωρητικότητα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Πούτιν είπε ότι υπάρχουν πέντε μονάδες άντλησης αερίου, που τις διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ μία ή περισσότερες μονάδες βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω “θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης”.

“Υπάρχουν δύο μηχανές που λειτουργούν εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τη μέρα … Αν δεν επιστρέψει μία, θα μείνει μόνο μία, το οποίο σημαίνει 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Φταίει η Gazprom γι’αυτό;”, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι μία ή περισσότερες τουρμπίνες άνλτησης αναμένεται να σταλούν για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφώνησαν Ρωσία-Ουκρανία στην Τουρκία για εξαγωγές σιτηρών

Ο Nord Stream 1 έχει ικανότητα να αντλεί πάνω από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τον χρόνο στην ΕΕ, η οποία πέρσι εισήγαγε περίπου 140 bcm αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom περιέκοψε τις εξαγωγές μέσω του αγωγού στο 40% της ικανότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά, η οποία είχε αρχικά απαγορεύσει την επιστροφή του εξοπλισμού, επικαλούμενη τις κυρώσεις.

Η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε τη Δευτέρα, επικαλούμενη γνώστες της κατάστασης, ότι ο Καναδάς είχε τελικά στείλει την απαραίτητη τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου, μετά που ολοκληρώθηκε η επισκευή.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι δεν φταίει η Gazprom για τη μείωση της ικανότητας μεταφοράς αερίου, συμπεριλαμβάνοντας και το κλείσιμο μίας οδού μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη από το Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η Gazprom ήταν έτοιμη να ικανοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για εξαγωγές αερίου.