Την ανάγκη να προσαρμοστεί η καθημερινή ρουτίνα στις συνθήκες του αυτοπεριορισμού, να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής και να υπάρχει περισσότερη κατανόηση και ενσυναίσθηση, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, Γιώργος Μεταξάς.

Όπως τόνισε στον «Φ», πρέπει να διατηρηθεί μια δομή καθημερινότητας που να βοηθάει τα άτομα να νιώθουν σταθερότητα και ασφάλεια, ακόμη και υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έφερε η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνϊού. Ο ψυχολόγος σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή στην πληροφόρηση, προτρέποντας τον κόσμο να στραφεί στα έντυπα Mέσα και παράλληλα συμβουλεύει τους γονείς να μην λένε ψέματα στα παιδιά, αλλά να τους μιλούν στη γλώσσα που καταλαβαίνουν.

«Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν συναισθήματα ανησυχίας, άγχους, φόβου και θυμού, εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου που υπάρχει για την υγεία. Παράλληλα, έχει μειωθεί η δυνατότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί τις στρατηγικές αντιμετώπισης που είχε αναπτύξει μέχρι και σήμερα». 

Είναι πολύ σημαντικό για την περίοδο που διανύουμε, σημείωσε ο κ. Μεταξάς, «το άτομο να διατηρήσει μια δομή καθημερινότητας. Να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Nα προσέξει την πηγή και τη διάρκεια που είναι εκτεθειμένο σε πληροφόρηση. Να εντάξει στη ζωή του δραστηριότητες και προγράμματα εκμάθησης. Να εργάζεται, όπου είναι δυνατό, από το σπίτι. Να νοιάζεται για τους άλλους. Να δείχνει κατανόηση και να μην ξεχνά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικά νοσούντες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό που πρέπει να προσπαθήσουν όλοι, είναι να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο έκαναν κάποια πράγματα. Όχι να τα τερματίσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 

«Το πρώτο που διαφοροποιείται είναι η δομή της καθημερινότητας, δηλαδή της ρουτίνας. Είναι ιδιαίτερα βασική ανάγκη, να υπάρχει μια τέτοια ρουτίνα. Γνωρίζουμε ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές, η απώλεια κάποιων δραστηριοτήτων ή κάποιων επαφών, φέρνουν επιπτώσεις όπως είναι τα συναισθήματα θλίψης», είπε και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει και θυμός τόσο απέναντι στις Αρχές που επέβαλαν αυτά τα μετρά όσο και προς συμπολίτες που θεωρούνται υπεύθυνοι». Αναμενόμενα είναι επίσης και τα συναισθήματα άγχους και φόβου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο ανησυχεί και για το ίδιο αλλά και για τους δικούς του ανθρώπους».

Προγραμματισμός, διατροφή και άθληση

Όπως σημείωσε ο ψυχολόγος, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης της περιόδου. «Ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε. Όποτε νιώσουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος, η φυσική αντίδραση είναι το άγχος. Με αυτή τη γνώση, μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα. Για αυτό τον σκοπό έχουμε αναρτήσει στη σελίδα του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων υλικό για διαχείριση του άγχους, για τεχνικές αναπνοής και για απλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν από το σπίτι χωρίς αθλητικό εξοπλισμό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί μια ρουτίνα ύπνου. Αντίστοιχα, ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή διατροφή, η σωστή ενυδάτωση και η άσκηση. «Όσο καλύτερη η κατάσταση του σώματος, τόσο καλύτερη και η ψυχολογία». Εφιστά, μάλιστα, την προσοχή σχετικά με τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, καθώς σε περιόδους έντασης και άγχους αποτελούν έναν πιθανό τρόπο στρατηγικής αντιμετώπισης των ατόμων.

Συμβούλεψε, παράλληλα, το κοινό να επιλέγει συγκεκριμένη ώρα για την πληροφόρησή του. «Πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Υπάρχει μια συνεχής ροή αρνητικών ειδήσεων. Μάλιστα στην οθόνη τηλεόρασης επιβαρύνουν και οι εικόνες και η μουσική αλλά και η δραματοποίηση. Αυξάνεται το άγχος.

Συμβουλή μας είναι ο κόσμος να προτιμά τις εφημερίδες (τα έντυπα μέσα ενημέρωσης), καθώς το άτομo διαθέτει τον κατάλληλο χρόνο για να επεξεργαστεί την πληροφορία που λαμβάνει».

Τέλος, προτρέπει τον κόσμο να αξιοποιεί την τεχνολογία για να βρίσκεται σε επαφή με φίλους και μέλη της οικογένειας. «Μπορεί να συνομιλήσει ακόμη και μια ολόκληρη παρέα», είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους. «Να θυμηθούμε να τους κάνουμε ένα τηλεφώνημα».

«Μη λέτε ψέματα στα παιδιά»

Σχετικά με το οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο υπάρχουν και ανήλικα, ο κ. Μεταξάς ανέφερε ότι «αυτό που θα βοηθήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, είναι να διατηρήσουν το συναίσθημα ότι υπάρχει τάξη στη ζωή τους». Πρόσθεσε, ότι κάθε ηλικία το βιώνει και λίγο διαφορετικά. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ρουτίνα του παιδιού. Για τον λόγο αυτό και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο ότι τα σχολεία προχώρησαν σε εξ αποστάσεως μαθήματα. Έτσι, το παιδί θα ξυπνά το πρωί, θα κάνει τα μαθήματά του με βάση το πρόγραμμα. Θα κάνει διαλείμματα». 

Οι γονείς, ανέφερε, θα πρέπει να φροντίσουν πρώτα τον εαυτό τους, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις προκύψουν από τα παιδιά. «Αν οι ενήλικες της οικογένειας δεν είναι καλά, τότε δεν θα μπορούν να βοηθήσουν ούτε τα παιδιά τους». Οπωσδήποτε, είπε, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να λένε ψέματα ή να αποκρύπτουν την αλήθεια. Ωστόσο, πρέπει να απευθύνονται σε αυτά με μια γλώσσα που να είναι κατανοητή στο παιδί. Σημείωσε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να προσέχουν τις πηγές ενημέρωσης και των παιδιών τους. 

Αναφορικά με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εναντίων γυναικών και παιδιών, ο κ. Μεταξάς σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν είναι αποδεκτό κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. «Στόχος είναι πάντοτε τέτοια φαινόμενα να καταγγέλλονται. Οι υπηρεσίες του κράτους και η γραμμή βοήθειας 1440, συνεχίζουν να εργάζονται για τη στήριξη των θυμάτων. Πρέπει να σπάνε τη σιωπή τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όποιον έγινε βίαιος».