Σε μάχη μεταξύ δυο επενδυτικών ταμείων εξελίσσεται η πώληση προβληματικών δανείων έως €1,5 δισ. της Ελληνικής Τράπεζας που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του οργανισμού.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν μείνει δυο μεγάλα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» αναμένεται τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να αποφασίσει αν το επενδυτικό ταμείο Bain Capital ή το Cerberus Capital θα είναι ο αγοραστής του προβληματικού χαρτοφυλακίου υπό την κωδική ονομασία Tide.

 
H αρχική λίστα των εν δυνάμει υποψηφίων αγοραστών ήταν μεγαλύτερη. Στους ενδιαφερόμενους υπήρχε το επενδυτικό ταμείο Lone Star το οποίο αποχώρησε από τη διαδικασία. Στο παρελθόν με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας ενδιαφέρον για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε εκδηλώσει και ένας εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, η επενδυτική Pimco. Με την πώληση του χαρτοφυλακίου αναμένεται να διαφανεί και ποια θα είναι η σχέση με την APS και αν θα συνεχίσει να είναι ο διαχειριστής των συγκεκριμένων προβληματικών δανείων.

Με την κίνηση αυτή, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τον ισολογισμό της από προβληματικά δάνεια. Ακόμη και αυτά που θα μείνουν εκτιμάται πως η κάλυψη με προβλέψεις θα είναι πάνω από 100% με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται επιπλέον ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά ούτε τα κεφάλαια. Τέλος εννιαμήνου 2019 οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της τράπεζας ανήλθαν στα €2.339 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι αν πωληθούν προβληματικά δάνεια περίπου €1,5 δισ. στον ισολογισμό θα μείνουν κόκκινα δάνεια κοντά στα €800 εκατ. Ο δείκτης κάλυψης των προβλέψεων των ΜΕΧ ανήλθε στο 53,4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Λαμβάνοντας υπόψη την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων ΜΕΧ, ο δείκτης κάλυψης των καθαρών ΜΕΧ με εμπράγματες εξασφαλίσεις ανήλθε στο 123,1% στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. 

 
Τις εξελίξεις με τις πωλήσεις προβληματικών δανείων το 2020 είχε προδιαγράψει ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο συστημικές τράπεζες προτίθενται να πωλήσουν δάνεια συνολικού ύψους περίπου €4 δισ. Σύμφωνα με τον διοικητή, η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να πωλήσει δάνεια ύψους €2,8 δισ. και η Ελληνική €1,2 δισ. Η Τράπεζα Κύπρου πέρυσι έχει προβεί σε πώληση μέρους του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω του Project Helix λογιστικής αξίας €2,8 δισ. εκ των οποίων τα €2,7 δισ. αφορούσαν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Επίσης ο νορβηγικός όμιλος Β2 Holding προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για αγορά προβληματικών δανείων ονομαστικής αξίας €400 εκατ.