Μάχη σε μια σειρά πύρινα μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική στην Ελλάδα, με τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο να μαίνεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν, επίσης, μάχη σε Αίγιο, Κάρυστο, Αργολίδα, Βοιωτία, Μαγνησία και Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η μέρα όπου ο καύσωνας «Κλέων» φτάνει στην κλιμάκωσή του, ενώ και τη Δευτέρα οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.

Στη Ρόδο περίπου 20.000 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με τις εικόνες να είναι πρωτοφανείς και να κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ενώ ξενοδοχεία έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Όλες οι εξελίξεις:

19:10 Πυροσβεστική: 82 δασικές πυρκαγιές σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.

18:57 Φωτιά στο Αίγιο
Μαίνεται η φωτιά στο Αίγιο, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν να την περιορίσουν.

18:48 Φωτιά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Επιχειρούν 46 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, 19 οχήματα και τρία αεροπλάνα.


18:40 Οι πυκνοί από την Κάρυστο έχουν «πνίξει» την Άνδρο



18:36 Φωτιά ξέσπασε στη Μαγνησία
Φωτιά έχει ξεσπάσει λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα σε περιοχή των Γλαφυρών Βόλου και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής του Στρατού και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αφού όλη η περιοχή της Μαγνησίας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5.


18:26 Σε λειτουργία το γραφείο εξυπηρέτησης του ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο της Ρόδου
Σε λειτουργία τέθηκε γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του υπουργείου Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

18:22 Η φωτιά στο Αίγιο συνεχίζει να καίει
Η φωτιά που ξέσπασε στο Δερβενάκι Αχαΐας κοντά στο Αίγιο συνεχίζει να καίει.

18:20 Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Μεσσηνία

Η φωτιά που ξέσπασε στην Αγία Τριάδα Μεσσηνίας έχει οριοθετηθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.


18:18 Η Google προειδοποιεί για τις πυρκαγιές στη Ρόδο
Δείτε την προειδοποίηση της Google για τις πυρκαγιές που πλήττουν τη Ρόδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

18:17 Περιπολίες λόγω του καύσωνα μετά από εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Πέρα από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ισχύουν και τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια:

18:10 Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας:
Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 6 Προωθητές Γαιών
· 12 Οχήματα Γενικής Χρήσης (M/S 240-290 GD)
· 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)
· 26 άτομα προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων


17:58 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται και πάλι στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

17:54 Εκκενώνονται τέσσερις περιοχές λόγω της φωτιάς στην Κάρυστο

17:44 Η φωτιά στο Αίγιο φαίνεται από τα διόδια του Ελαιώνα

17:34 Έκλεισε η παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου
Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Δερβενάκι Αχαΐας στο Αίγιο, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου στο 162,5 χιλιόμετρο στο ύψος της γέφυρας Τσαγρή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

17:33 Μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία


17:30 Φωτιά κοντά στο χωριό Μετόχι στην Επίδαυρο
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:30 στην περιοχή Μετόχι στην Επίδαυρο Αργολίδας.

17:25 Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα της Ρόδου
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα ενεργά μέτωπα στο Ασκληπιείο, στα Λάερμα και στο βορειοανατολικό μέτωπο από Απόλλωνα προς Στεφανια. Και στα τρία μέτωπα επιχειρούν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

16:54 Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα της Ρόδου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα ενεργά μέτωπα στο Ασκληπιείο, στα Λάερμα και στο βόρειοανατολικό μέτωπο από τον Απόλλωνα προς Στεφανια. Και στα τρία μέτωπα επιχειρούν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

16:25 Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη νότια Ρόδο έχουν εκκενωθεί 

Η 38χρονη ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ρόδο, Γιολάντα Κάππα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα περισσότερα ξενοδοχεία από τη νότια Ρόδο έχουν εκκενωθεί από τουρίστες.

«Οι εκκενώσεις έγιναν αρκετά γρήγορα χθες. Στην αρχή επικρατούσε πανικός, αλλά μέσα σε λίγες ώρες επιστρατεύτηκαν όλα τα μέσα, λεωφορεία, αυτοκίνητα, σκάφη, για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι. Και το σημαντικό είναι ότι δεν απειλήθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για κατόρθωμα», τόνισε.

15:10 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

14:30: Περίπου 8.000 άτομα, κυρίως ξένοι επισκέπτες, φιλοξενήθηκαν από χθες το βράδυ και παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα σε σχολεία και κλειστά γήπεδα στην πόλη και σε χωριά της Ρόδου.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Θανάσης Βιρίνης έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία στην πόλη της Ρόδου αλλά και σε χωριά όπως Καλυθιές, Αφάντου, Αρχάγγελος, Ιαλυσός, Κρεμαστή και έχουν μεταφερθεί εκεί πυρόπληκτοι από τις περιοχές της Νότιας Ρόδου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο κλειστό γήπεδο Βενετόκλειο φιλοξενήθηκαν περίπου 700 άτομα, στο Ροδίων Παιδεία 500 άτομα, στο Κολλέγιο Ρόδου 350 άτομα ενώ γεμάτες είναι αίθουσες σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά.

14:00 Όλες οι δυνάμεις «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Από το πρώτο φως της ημέρας, όπως είπε, έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

13:30  Στο νοσοκομείο «Ανδρέας Παπανδρέου» της Ρόδου έχουν εξεταστεί συνολικά 11 άτομα και νοσηλεύονται δύο. Ο ένας έχει κάταγμα και η δεύτερη είναι έγκυος, η οποία παραμένει νοσηλευόμενη για προληπτικούς λόγους. Δύο ακόμη παιδιά προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου ελαφρά τραυματισμένα, τούς προσφέρθηκαν πρώτες βοήθειες και πήγαν σπίτι τους.

12:45  Εκκληση για συμμετοχή εθελοντών με αγροτικά οχήματα που να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Απόλλωνα. Όσοι προσέρχονται να φοράνε μακριά ρούχα για ασφάλεια

12:30 Αναστέλλονται μέχρι τις 25 Ιουλίου τα ταξίδια των Βρετανών τουριστών στη Ρόδο.

11:50 Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη

Η σύσκεψη πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση όλων των διεθνών πτυχών της κατάστασης που έχει προκύψει, λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς στη Ρόδο που καίει για έκτη ημέρα.

Προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα στις 17.00 εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου Help Desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν χάσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εγκαθίσταται στην Πολιτική Προστασία για να ενισχύσει την προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης κατά το μέρος που αφορά τη διεθνή επικοινωνια με Πρεσβείες και πολίτες.

11:30 Πρώτο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ η φωτιά στη Ρόδο

Οι Βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί για τις διακοπές τους περιέγραψαν την εμπειρία τους στα βρετανικά μέσα ως τρομακτική, κάνοντας λόγο για διακοπές ρεύματος που προκαλούν χάος και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία ενημέρωσης από τα ταξιδιωτικά τους γραφεία.

11:10 Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας γνωστοποιεί ότι ματαιώνεται η δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

10:40 Προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα. Για τον σκοπό αυτό, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος.

10:30 Πάνω από 2500 άτομα απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης. Σε διαρκή επιφυλακή είναι τα σκάφη του Λιμενικού καθώς και ιδιωτικά εφόσον παραστεί ανάγκη για νέες απομακρύνσεις.

10:00 Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο

09:00 Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο. Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, νωρίς το πρωί της Κυριακής, είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

08:45 Μέσω του 112 δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο προς Αρχάγγελο και στη συνέχεια για τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι με κατεύθυνση προς την πόλη της Ρόδου.

08:15 Αυξάνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του in, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου έχουν αυξηθεί. Πλέον επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα, 49 οχήματα, 4 ελικόπτερα και 3 αεροπλανα, ενώ συνδράμουν προσφέροντας μεγάλη βοήθεια από την περιφέρεια και τον δήμο

08:00 Η φωτιά έχει μπει από ανθρώπινο χέρι, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις επιχειρούν σε τρία μέτωπα, μεταξύ Κιοταρίου και Γενναδίου, στα Λάερμα, και νότια – νοτιοδυτικά του Απόλλωνα.
Επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, συλλέγονται στοιχεία και έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί άνθρωποι.

Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, θα εξεταστεί αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουν κληθεί άτομα για καταθέσεις και θα κληθούν και άλλα. Μόλις έχουμε πλήρη στοιχεία, γιατί η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα προβούμε σε ανακοινώσεις» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτιά στη Ρόδο: «Γινόταν το απόλυτο χάος» – Τι αναφέρει εθελόντρια

07:00 Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα ενάερια μέσα

06:30 Τουρίστες στο αεροδρόμιο προσπαθούν να φύγουν άρον άρον από τη Ρόδο
Πολλοί τουρίστες έχοντας ανησυχήσει, πανικοβληθεί αλλά και ταλαιπωρηθεί εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται έχουν μεταβεί στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και αναζητούν τρόπο να φύγουν από το νησί.

06:05 Πώς φαίνεται η φωτιά από το Γεννάδι

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν ανέβει στα social media λίγο μετά τις 05:30 τα ξημερώματα διακρίνεται ένα σύννεφο καπνού και πελώριες φλόγες να έχουν καλύψει τα πάντα.

Μάλιστα η φωτιά φαίνεται να έχει κατεύθυνση από το Κιοτάρι προς το Γεννάδι και το Ασκληπειό με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες.

05:50 Επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ αποκλειστικά για ξένους πολίτες

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει ενεργοποιηθεί λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 – 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

05: 18 Συγκλονιστικό βίντεο από την εκκένωση του Ασκληπειού – Η στιγμή που απομακρύνεται ηλικιωμένη με πρόβλημα στην κίνηση

04:23 Σεισμός στη Ρόδο

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση είναι μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 2:36 σε θαλάσσιο χώρο ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν στα 33,5 χλμ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 44 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή μίας εκ των περιοχών που δοκιμάζονται από τη φωτιά.

03:55 Η στιγμή που οι φλόγες τυλίγουν την εκκλησία στα Λάερμα