Συνεχίστηκαν και χθες με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, με όλες τις ενδείξεις να καταλήγουν στο συμπέρασμα του τυχαίου γεγονότος, με πιο πιθανό σενάριο τη ρίψη αποτσίγαρου.

Χθες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναμενόταν να παραδώσει στην Αστυνομία έκθεση με τα ευρήματά της, ωστόσο αποφασίστηκε να αναμένει την ανάλυση των τεκμηρίων που στάληκαν στο Κρατικό Χημείο. Η Πυροσβεστική στη βάση των εξετάσεων της καταγράφει τον χώρο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, καθώς και το γεγονός ότι εκεί υπήρχαν πολύ εύφλεκτα υλικά λόγω των εργασιών ανακαίνισης που διεξάγονταν στο Κέντρο.

Τη διερεύνηση της σοβαρής υπόθεσης έχει αναλάβει το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας (συνήθως διερευνά το επαρχιακό ΤΑΕ) και ήδη έχει αποσταλεί τέφρα και άλλα τεκμήρια στο Κρατικό Χημείο για αναλύσεις. Αν εντοπιστεί πετρέλαιο ή άλλο εύφλεκτο υλικό που δεν υπήρχε στον χώρο, τότε, θα έχουμε ανατροπή. Αντιθέτως, αν πρόκειται για υλικά που προϋπήρχαν, τότε, θα επιβεβαιωθεί το σενάριο περί τυχαίου γεγονότος, με πιο πιθανό τη ρίψη αποτσίγαρου από κάποιον από τους εργάτες ή το προσωπικό. Είναι γι αυτό που η έκθεση της Πυροσβεστικής ενδεχομένως να σταλεί σήμερα, αφού ζητήθηκε από το Χημείο να επισπεύσει τις αναλύσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Αστυνομία δια του βοηθού αρχηγού Γιαννάκη Γεωργίου τηρεί ενήμερη την ρωσική πρεσβεία και τους υπευθύνους του Κέντρου για την εξέλιξη των ερευνών, ενώ όπως δήλωσε χθες στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου των αρχών ασφαλείας, Χρίστος Ανδρέου, με τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους και το μαρτυρικό υλικό που έχουν στα χέρια τους, δεν έχει διαφανεί οτιδήποτε που να υποδηλοί εγκληματική ενέργεια. «Εμείς συνεχίζουμε τις εξετάσεις εν αναμονή και του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων ώστε να διαλευκανθεί τι ακριβώς και πώς ξεκίνησε η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο», είπε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής, κληθείς να σχολιάσει αν η αιτία είναι αποτσίγαρο, ανέφερε ότι αυτό λέχθηκε από δύο μέσα ενημέρωσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έδωσε κάτι επίσημο επί του θέματος. Ίσως να είναι μια από τις πιθανές αιτίες που διερευνούμε».

Τις ευχαριστίες της προς τις κυπριακές Αρχές για την άμεση και επαγγελματική ανταπόκρισή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία, εξέφρασε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, τους ειδικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των οργάνων επιβολής του νόμου και των λοιπών υπηρεσιών για την υποστήριξη, τον επαγγελματισμό και τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβαν για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς και την κατοχύρωση της ασφάλειας των ανθρώπων», αναφέρει η Ρωσίδα εκπρόσωπος με ειδικό σχόλιό της στην κεντρική ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «χάρη στις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες των υπαλλήλων του Κέντρου, κατέστη δυνατή η έγκαιρη απομάκρυνση των επισκεπτών και του προσωπικού», γι’ αυτό και «δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί», είπε.

«Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται. Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή του σκόπιμου εμπρησμού. Η πρεσβεία (σ.σ. της Ρωσίας) βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εκπροσώπους των αρμοδίων τοπικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες του συμβάντος το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε. «Υπολογίζουμε ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εγγυώνται τη δέουσα προστασία και το άσυλο των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική πλευρά θα παρακολουθεί στενά την πορεία της έρευνας.